Detall
El president del CAC destaca la bona salut de la rÓdio en catalÓ i afirma que tÚ com a reptes pendents la lluita contra les pirates i la digitalitzaciˇ

Ľ Roger Loppacher assenyala que a Catalunya hi ha prop de 4 milions d'oients de rÓdio, dels quals 3,1 milions l'escolten en catalÓ

Ľ Avui se celebra el Dia Mundial de la RÓdio, esdeveniment organitzat per la Unesco

El president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, afirma que la rÓdio en catalÓ tÚ una molt bona salut i destaca que a Catalunya hi ha prop de 4 milions d'oients de rÓdio, dels quals 3,1 milions l'escolten en catalÓ.

Loppacher ha fet aquestes declaracions amb motiu del Dia Mundial de la RÓdio, que se celebra avui, 13 de febrer. L'esdeveniment estÓ organitzat per la Unesco i enguany realitza la seva sisena ediciˇ.

Loppacher ha explicat que "la rÓdio Ús un dels mitjans amb mÚs credibilitat, el mÚs proper, que sap transmetre com cap la seva calidesa i les emocions, teixint aixÝ una complicitat especial amb la seva audiŔncia".

"La rÓdio, de fet, Ús segurament el mitjÓ que mÚs vegades ha hagut de sentir all˛ que desapareixeria amb cada nou servei de comunicaciˇ que sorgia, per˛ que ha demostrat que no nomÚs era capaš de resistir a aquests nous mitjans, sinˇ que ha sabut adaptar-se a cada moment, incorporant les xarxes socials, per exemple, i ha demostrat tenir una salut de ferro", ha afegit el president del Consell.

Segons Loppacher, la rÓdio s'enfronta actualment a dos reptes: en primer lloc, la lluita contra les emissores sense llicŔncia. Segons el Llibre blanc de l'audiovisual de Catalunya, presentat el 23 de gener, actualment emeten 127 rÓdios sense el preceptiu tÝtol habilitant, un 12% mÚs que el 2007. "Hem de lluitar de manera mÚs determinada contra aquesta xacra, mitjanšant la creaciˇ d'una taula amb tots el agents implicats, aixÝ com l'establiment d'eines legislatives per suspendre de forma cautelar i immediata aquestes emissions", ha dit.

En segon lloc, el sector de la rÓdio ha d'abordar el repte de la digitalitzaciˇ, seguint el model ja posat en marxa per altres pa´sos europeus, ha explicat Loppacher, que ha puntualitzat que el procÚs s'ha de fer de forma gradual i amb el consens de les empreses radiof˛niques.

El president del CAC ha volgut destacar tambÚ la importÓncia que tÚ per a Catalunya la rÓdio local, que, segons ha dit, representa una riquesa informativa i augmenta la cohesiˇ territorial.
El CAC va fer p˙blic, el passat dia 8, el n˙mero 6 del ButlletÝ d'Informaciˇ sobre l'Audiovisual a Catalunya (BIAC), corresponent al tercer quadrimestre de 2016, i que inclou un apartat sobre la rÓdio.

L'informe esmentat indica que la rÓdio tÚ una penetraciˇ del 58,7% (en tercer lloc, darrere de la televisiˇ i internet) i que el 2016 els catalans van escoltar una mitjana de 101 minuts de rÓdio al dia.

A Catalunya hi ha 778 freqŘŔncies de rÓdio (postes d'emissiˇ), que ofereixen a la ciutadania 321 emissores diferents, entre p˙bliques i privades. El CAC Ús l'organisme encarregat de convocar els concursos d'adjudicaciˇ de llicŔncies per als prestadors privats i d'autoritzar els negocis jurÝdics corresponents, com ara transmissions, arrendaments i modificacions accionarials, aixÝ com l'extinciˇ de les llicŔncies.

En concret, a Catalunya emeten 280 emissores p˙bliques i 41 de privades. Les publiques es distribueixen en 272 locals, 5 estatals i 3 nacionals; pel que fa a l'Ómbit de la radiodifusiˇ privada, hi ha 18 rÓdios locals, 15 d'estatals i 8 de nacionals.

Per tipologies, la que tÚ mÚs oients Ús la rÓdio musical, amb el 35,1%. L'emissora musical mÚs escoltada Ús RÓdio Flaixbac (322.000 oients), seguida de Los 40 (SER)(268.000) i de Flaix FM (246.000).

Pel que fa a les generalistes, la lÝder Ús RAC1 (715.000 oients), seguida de Catalunya RÓdio (492.000) i de la SER (305.000).

BIAC 6

á

22.02.2017

Mida del text: 

AvÝs legal  |  Protecciˇ de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllašos d'interŔs