Detall
El CAC considera que l’opiniˇ d’Empar Moliner sobre la detenciˇ de l’alcaldessa de Berga emesa per Catalunya RÓdio no va vulnerar la normativa

• El CAC assenyala que les reflexions de Moliner van ser fetes en un espai d'opinió

• El Consell indica a la CCMA que pot ser inadequat emetre l'espai d'opinió de Moliner per l'emissora informativa Catalunya Informació

El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en sessió duta a terme el 8 de març, ha aprovat un Acord segons el qual la secció La dèria de l'Empar Moliner, que es va emetre en el programa Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio el 4 de novembre de 2016 no va vulnerar la normativa. En la secció, Empar Moliner va dir que l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va ser detinguda per raons polítiques.

La secció La dèria de l'Empar Moliner s'emet, amb elements sonors de separació, en la segona hora del programa Catalunya Migdia. Aquest programa s'emet simultàniament per l'emissora d'informació continua Catalunya Informació.

El mateix dia, la web del programa Catalunya Migdia va publicar un vídeo titulat "Empar Moliner i la detenció de l'alcaldessa de Berga", en què apareixia Moliner mirant a càmera i fent una reflexió sobre la detenció de Venturós.

El CAC va iniciar l'actuació d'ofici el mateix dia 4, per bé que el 9 de novembre va arribar al Consell una queixa del president del Grup de Periodistes Pi i Margall, Sergio Fidalgo. Aquest denunciava la manca de veracitat de la peça radiofònica, així com l'absència de pluralisme polític en un mitjà públic. També es queixava del contingut del vídeo publicat en el web del programa.

L'Acord del CAC assenyala que el desenvolupament legal dels drets a la llibertat d'expressió i dels drets a la llibertat d'informació reconeguts per la Constitució espanyola queden recollits en una pluralitat d'articles. Així, l'article 4 de la Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual (LGCA), i l'article 3 de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya (LCA), garanteixen l'exercici legítim dels drets fonamentals a la llibertat d'expressió i d'informació en el marc de la comunicació audiovisual; la lletra d de l'article 80 LCA determina que, en el marc de l'exercici legítim dels drets fonamentals de llibertat d'expressió i d'informació, la realització d'activitats de comunicació audiovisual han de respectar els drets de les persones reconegudes per la Constitució espanyola, i d'una manera particular els drets fonamentals a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge.

L'Acord afegeix que, des del punt de vista del tractament d'aquests drets fonamentals, la llibertat d'informació comprèn la comunicació de fets susceptibles de ser contrastats amb dades objectives i té com a titulars els membres de la col·lectivitat i els professionals del periodisme mentre que la llibertat d'expressió té un camp d'acció més ampli que la llibertat d'informació, atès que no inclou la comunicació de fets, sinó l'emissió de judicis, creences, pensaments i opinions de caràcter personal i subjectiu.

L'Acord conclou que les expressions que realitza Moliner queden vinculades a l'exercici del seu dret a la llibertat d'expressió, i que en aquest aspecte convé precisar, com així ha recordat el Tribunal Suprem a la Sentència de 27 de desembre de 2013, que "la veracitat només és objecte d'examen en els supòsits en els quals la llibertat de informació està afectada, ja que no és element que hagi de ser valorat en la llibertat d'opinió". Així doncs, afegeix el text, la veracitat resta extramurs de l'àmbit en què opera la llibertat d'expressió.

Pel que fa al vídeo publicat al web del programa, el CAC considera que es tracta d'un espai d'opinió, i per tant, subjecte a la llibertat d'expressió, circumstància que suposa per se l'exclusió del criteri de veracitat en les opinions expressades.

El Consell conclou que a la secció La dèria de l'Empar Moliner del programa Catalunya Migdia emès per Catalunya Ràdio no s'hi ha produït una vulneració de la normativa reguladora de la comunicació audiovisual a Catalunya.

L'Acord inclou un segon punt segons el qual s'aprecia que, tot i que en compliment de la llibertat editorial que te conferida la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) roman sota el seu criteri establir la graella de programació, i tenint en compte que Catalunya Informació es defineix com a ràdio especialitzada en informació, pot resultar inadequada l'emissió per aquest canal de l'espai dedicat a opinió del programa Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio.

En tercer lloc, l'Acord recorda a la CCMA que, també en l'àmbit de l'opinió, cal tenir especial cura en l'equilibri i diversificació de veus.

L'Acord s'ha aprovat per tres vots a favor, tres en contra i el vot de qualitat del president. Els tres membres que han votat en contra han presentat un vot particular.

Acord 20/2017, de 8 de març, del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya

Vot particular

25.03.2017

Mida del text: 

AvÝs legal  |  Protecciˇ de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllašos d'interŔs