Detall
Iñaki Gabilondo defensa un periodisme que tingui credibilitat i decència
Roger Loppacher (esquerra) i Iñaki Gabilondo
14/03/2017

 
• Gabilondo creu que el periodisme té un compromís públic amb la societat

• Gabilondo veu convenient l'existència d'organismes reguladors davant la manca d'eficàcia dels mecanismes d'autocontrol

• El president del CAC afirma que vivim en l'era de la saturació informativa i que calen professionals del periodisme que interpretin la informació i que siguin referents

El periodista Iñaki Gabilondo ha afirmat que hi ha límits que els periodistes no haurien de passar i un n'és la decència. Ha afegit que tant el periodisme com la política estan avui molt desprestigiats i ha defensat l'existència d'organismes reguladors davant la manca d'eficàcia dels mecanismes d'autocontrol per part dels periodistes.

Gabilondo ha fet aquestes declaracions avui, 14 de març, en la 33a sessió del Fòrum de la Comunicació, que ha organitzat el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) a La Pedrera.

Gabilondo, malgrat reconèixer la crisi profunda en què es troba el periodisme, ha volgut llençar un missatge de confiança pel que fa al seu futur. "Crec que el periodisme té un compromís públic amb la societat i em moriré creient-ho", ha afirmat, i ha afegit: "La societat és cada cop més complexa i la figura del periodista és cada cop més necessària, davant aquesta allau informativa, per tal que algú assenyali on som".

"Ni la intermediació ha mort ni el periodisme ha deixat de tenir avenir. El futur no està escrit. És per això que sé que el periodisme té sentit, per bé que s'haurà d'adaptar a segons quins mecanismes. No importen les eines, el que no ha de canviar és l'actitud, en especial la decència", ha explicat.

Gabilondo ha posat l'exemple del cirurgià, que sempre es renta amb cura les mans abans d'operar i que ha de mantenir aquesta bona pràctica encara que l'hospital on treballi hagi estat comprat per una empresa o una altra.

"Estem en una societat passiva que es pregunta que passarà, quan el que s'hauria de preguntar és què farem", ha explicat, i ha afegit que les societats adultes es posem dempeus i decideixen on volen anar.

Gabilondo ha explicat que el fet que la frivolitat i la banalitat triomfin només certifica la dificultat a què ens enfrontem, però que això no modifica el compromís dels periodistes amb la societat. "Si la gent no coneix la realitat, el resultat és que puja Donald Trump, a llom d'aquesta realitat plena de bengales, perquè les idees simples tenen més facilitat per implantar-se", ha assenyalat.

Consultat en el col·loqui sobre els organismes reguladors, el periodista ha dit que, en principi, el seu instint el fa recelar de qualsevol intromissió, però que, atès que els periodistes no han estat capaços d'establir unes limitacions, veu convenient que existeixin. "Com a concepte, no em desagrada que existeixin organismes de regulació", ha afirmat.

El ponent ha estat presentat pel president del CAC, Roger Loppacher, qui ha citat el sociòleg Zygmunt Bauman, recentment traspassat, per assenyalar que "vivim en una època marcada per una gran incertesa, per la manca de referents i pels canvis accelerats, i, de vegades, per una lleugeresa excessiva i una gran banalització de molts aspectes determinats de la vida".

Segons el president del Consell, aquesta situació d'incertesa s'extrapola a l'àmbit dels mitjans de comunicació, que es caracteritzen, cada cop més, per una manca de profunditat i de context, que ens situa en l'era de la saturació informativa.

"Cal reivindicar -ha dit Loppacher- que avui, en aquesta època líquida, el periodisme de referència i els mitjans de comunicació són més necessaris que mai per tal d'oferir a la ciutadania les claus d'interpretació d'allò rellevant que està succeint".

"Per això necessitem uns mitjans, i per tant, uns professionals de la informació, que en èpoques de canvis siguin referents, descodifiquin la informació i generin credibilitat en la ciutadania", ha afegit.

23.04.2017

Mida del text: 

Avís legal  |  Protecció de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllaços d'interès