Detall
Joaquim Maria Puyal, Joan Maria Pou, Bernat Soler i Lluís Flaquer analitzen les retransmissions esportives
Mònica Planas moderant el debat del Fòrum de la Comunicació.
22/06/2017


• Els quatre narradors esportius, que ha participat en el debat moderat per la periodista Mònica Planas, consideren que cal conjugar complicitat amb honestedat 

• El president del CAC destaca el paper fonamental que han tingut les retransmissions esportives per a la normalització de la llengua catalana

Els periodistes esportius Joaquim Maria Puyal, Joan Maria Pou, Bernat Soler i Lluís Flaquer han analitzat avui les retransmissions esportives i, en particular, el debat sobre el partidisme del narrador. Tots quatre han coincidit a afirmar que l'actitud idònia és la de ser capaç de conjugar la complicitat amb l'audiència pròpia amb la necessària honestedat professional.

Els quatre narradors de retransmissions esportives han participat avui, 22 de juny, en la 35a sessió del Fòrum de la Comunicació, organitzat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) a la Pedrera. El debat ha comptat amb la presència de la crítica de televisió Mònica Planas com a moderadora de la sessió.

El responsable de narrar els partits del Barça a Catalunya Ràdio mitjançant el programa La TDP, Joaquim Maria Puyal, ha dit que encara no hi ha estudis ni anàlisis sobre el discurs de les retransmissions esportives, per bé que en el seu cas personal ell mateix s'obliga a mantenir una "distància narrativa". "Jo puc estar content, però he de ser honrat", ha dit.

Puyal ha puntualitzat que el tema és complex perquè el narrador ha de fidelitzar la seva audiència, que és la que li dona la publicitat. "És un problema de difícil solució", ha afirmat.

El responsable del programa El Barça juga a RAC1, Joan Maria Pou, ha dit: "No s'ha de confondre la connexió emocional amb el 99% dels oients amb l'abandonament del rigor, l'honestedat i el periodisme". Pou ha afegit que a ell li ha costat disgustos haver defensat, en un partit determinat, que fos fals que el Reial Madrid guanyés gràcies als àrbitres. "Crec que és possible la connexió emocional i el periodisme", ha dit.

En aquesta línia, ha explicat que ell és partidari d'explicar allò que ell percep des de la seva posició de comentarista, "encara que després una càmera inversa en slow motion em desmenteixi, però és que el que jo he vist probablement és el mateix que ha vist l'àrbitre", ha dit.

El conductor de les retransmissions esportives dels partits de la Champions Leage a TV3, Bernat Soler, ha dit: "Jo no faig una transmissió antimadridista. Jo m'adreço a un públic que és còmplice i, certament, si en una final de la Champions el Barça guanya jo surto complagut. Nosaltres som del Barça, però no som hooligans".

En relació amb la postura que cal tenir amb altres equips catalans com ara l'Espanyol, ha dit que ha narrat pocs partits Barça-Espanyol, però que, en tot cas, considera que els gols de l'Espanyol s'han de cridar amb la mateixa potència que els del Barça.

El narrador dels partits del Barça al programa Carrusel Deportivo, de la Cadena SER, Lluís Flaquer, ha parlat sobre les dificultats que té narrar un partit de vegades en castellà i d'altres en català. "Crec que la diferència és que en català és una mica més pausat, entre altres coses perquè si has d'entrar en una ronda de connexions en castellà només disposes de dos minuts per resumir bona part d'un partit i això provoca potser un excés d'entusiasme", ha explicat.

En relació amb com es pot preparar un partit, ha comentat que ell prefereix deixar-se portar. "Sóc partidari de deixar-me sorprendre, perquè, com es pot preparar la descripció d'un gol de Messi quan resulta que era una jugada impossible?", ha dit.

La moderadora ha demanat als ponents que diguessin la pitjor qualitat de si mateixos i la millor dels altres. També ha sorprès al públic amb la petició, que ha estat acceptada de bon grat pels quatre ponents, de simular i d'improvisar una narració del mateix acte. La seqüència, en què tots han participat com si fossin un mateix equip de comentaristes, tàcitament comandats per Puyal, es podrà veure a partir de demà en la pàgina de YouTube del CAC.

Els ponents han estat presentats pel president del CAC, Roger Loppacher, qui ha subratllat que les retransmissions esportives són avui un dels continguts estrella, tant dels mitjans convencionals, com la ràdio i la televisió en directe, com de la televisió de pagament. "En els darrers anys hem vist com aquests continguts s'han convertit, juntament amb les sèries i les pel•lícules, en un dels principals drivers de creixement de la televisió de pagament", ha explicat.

En opinió del president del regulador català, les retransmissions esportives han esdevingut un gènere periodístic propi, en el qual juga un paper essencial la figura del narrador o narradora. Loppacher ha afegit que aquesta figura té un coneixement profund de l'esport i no només és capaç de seguir el ritme del partit, sinó, sobretot, de transmetre emoció i passió. "Els narradors poden connectar amb els sentiments i el cor dels aficionats", ha assegurat Loppacher, que ha posat sobre la taula la qüestió de la neutralitat dels conductors.

A l'últim, Loppacher ha destacat el paper fonamental que han tingut les retransmissions esportives per a la normalització de la llengua catalana. "I no només per normalitzar-la, sinó que també han contribuït a enriquir la nostra llengua, a generar nou llenguatge, noves expressions, noves maneres de dir les coses", ha dit.

 

23.07.2017

Mida del text: 

Avís legal  |  Protecció de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllaços d'interès