Detall
El president del CAC reivindica el servei p˙blic audiovisual catalÓ davant l’EBU

 

• Roger Loppacher destaca la necessitat d'uns mitjans públics potents per garantir el servei públic audiovisual en el nou entorn convergent

• El president del CAC aposta per un finançament adequat per produir continguts per a públics estratègics i proposa crear noves plataformes de distribució

• L'European Broadcasting Union (EBU) és la principal associació de ràdios i televisions públiques del món i arriba a una audiència de més de 1.000 milions de persones


El president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, va destacar ahir la necessitat d'uns mitjans públics potents per garantir el servei públic audiovisual en el nou entorn convergent. Loppacher va fer aquestes declaracions davant l'European Broadcasting Union (EBU), que és la principal associació de ràdios i televisions públiques del món.

En concret, Loppacher va subratllar la necessitat de millorar el finançament de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i va proposar crear una plataforma de distribució de continguts digitals, amb l'objectiu d'atreure públics estratègics, especialment els més joves.

El president del CAC va fer aquesta proposta en un seminari organitzat per l'EBU conjuntament amb la Plataforma Europea d'Autoritats Reguladores (EPRA, en les seves sigles en anglès). La reunió va tenir lloc a la seu de l'EBU, a Ginebra (Suïssa). La jornada, a la qual van assistir prestadors públics i reguladors, duia el títol "El futur del servei públic audiovisual - Gestionant amb èxit la disrupció".

Loppacher, que va intervenir en una sessió dedicada als nous dispositius, plataformes i tendències de consum audiovisual, va explicar les principals conclusions del Llibre blanc de l'audiovisual de Catalunya, presentat el mes de gener passat.

En concret, va alertar sobre la "tempesta perfecta" que amenaça el servei públic audiovisual català, per l'augment de l'oferta audiovisual i per la reducció tant de subvencions per a la CCMA com de la publicitat que contracta. Loppacher va explicar als representats de l'EBU i de l'EPRA que la CCMA s'hauria d'alinear amb les radiotelevisions públiques de països de la mida de Catalunya pel que fa a les aportacions públiques per habitant.

La mitjana europea (en països i territoris d'entre 5 i 10 milions d'habitants) és de 50 euros per persona i any. Atès que la CCMA només rep 31,6 euros, la proposta és augmentar l'aportació en 18,4 euros per persona i any, la qual cosa suposa 137 milions d'euros addicionals per any.

"Per tant, demanem un millor finançament, però puntualitzem que aquesta aportació extra s'ha de dedicar exclusivament a la producció de continguts, especialment ficció, així com a promoure nous sistemes de distribució de continguts", va dir Loppacher, que va afegir: "En definitiva, es tracta de produir continguts i de fer-los arribar a audiències estratègiques, especialment als més joves".

Pel que fa a la proposta de crear nous sistemes de distribució de continguts, el president del CAC va explicar que demana el desenvolupament d'una plataforma de continguts a demanda, dirigida principalment per la CCMA, però oberta a diferents proveïdors de serveis audiovisuals, tant públics com privats, així com a productores.

"Totes aquestes mesures estan orientades a consolidar i enfortir el nostre propi servei públic audiovisual en el nou entorn audiovisual convergent. I ho demanem perquè aquests serveis són garantia de pluralisme, diversitat, credibilitat i servei, així com de compromís amb la gent, un actiu que tenim l'obligació de preservar i d'impulsar", va assenyalar.

L'EBU és la principal associació de serveis públics audiovisuals en l'àmbit internacional. Compta amb 73 membres de 56 països europeus, i altres 34 d'addicionals associats a Àsia, l'Àfrica i Amèrica. Els membres de l'EBU gestionen gairebé 2.000 canals de ràdio i televisió, conjuntament amb nombroses plataformes de distribució en línia. Tots aquests mitjans arriben a una audiència de més de 1.000 milions de persones a tot el món i difonen continguts en més de 120 llengües. Així mateix, l'EBU gestiona els serveis d'Eurovisión i Euroradio.

23.07.2017

Mida del text: 

AvÝs legal  |  Protecciˇ de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllašos d'interŔs