Detall
TV3 va ser l’única cadena de televisió que no en va mostrar en els teleinformatius, imatges de víctimes identificables a l’atemptat de Barcelona

• Telecinco va ser la cadena que va utilitzar més recursos per espectacularitzar la informació, com expressions verbals, elements visuals i repetició dels mateixos vídeos

• Les plataformes de vídeo analitzades (YouTube, LiveLeak i Dailymotion) van mostrar de forma explícita i en plans curts tant víctimes mortals com supervivents, inclosos menors d'edat

• El CAC posa a disposició de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) les Recomanacions sobre la cobertura informativa d'actes terroristes

Totes les cadenes van emetre imatges de víctimes identificables en les primeres reaccions informatives que es van produir arran de l'atemptat terrorista a la Rambla de Barcelona, el 17 d'agost. La situació va millorar en els teleinformatius respectius emesos aquell vespre, on el nombre de víctimes identificables aparegudes en pantalla va ser més baix, amb l'excepció de TV3, on no va aparèixer cap víctima identificable.


Una segona conclusió sobre la cobertura dels atemptats de Barcelona i Cambrils és que Telecinco va ser la cadena que va utilitzar més recursos per espectacularitzar la informació, com expressions verbals, elements visuals i repetició dels mateixos vídeos.

La cobertura que en van fer els principals mitjans que es reben a Catalunya va ser diversa, però en qualsevol cas contrasta amb els continguts mostrats per les principals plataformes d'intercanvi de vídeo, que van mostrar de manera explícita i en plans curts tant víctimes mortals com supervivents. En aquests vídeos hi apareixen persones menors d'edat afectades i s'hi inclouen elements que podrien permetre la identificació de les víctimes.

Aquestes conclusions formen part de l'informe El tractament informatiu dels atemptats a Barcelona i a Cambrils (17 i 18 d'agost de 2017), que va ser aprovat pel Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya el 15 de setembre.

La mostra analitzada inclou set televisions (TV3, 3/24, 8tv, La 1, Canal 24H, Antena 3 TV i Telecinco) i tres ràdios (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació i RAC1). En general, els mitjans d'informació contínua van emetre la mateixa programació que les televisions i ràdios generalistes del mateix grup i, per tant, les consideracions que en fa l'informe del CAC són les mateixes. Quant a les plataformes d'intercanvi de vídeos a Internet s'han analitzat 17 vídeos de les plataformes YouTube, LiveLeak i Dailymotion.

El període analitzat abasta de les 17 hores del 17 d'agost a les 17 hores del 18 d'agost de 2017.

Entre altres aspectes, l'informe del CAC verifica el grau de compliment de les Recomanacions sobre la cobertura informativa d'actes terroristes, elaborades pel CAC i pel Col·legi de Periodistes de Catalunya el novembre de 2016.


Primeres informacions dels atemptats

El canal 3/24 va ser el primer a emetre les primeres informacions sobre l'atemptat de Barcelona, a les 17.09 hores. La resta de mitjans van anar modificant o inserint sobreimpressions en pantalla en la primera mitja hora des de l'atemptat, amb l'excepció de 8tv, que no va oferir les primeres informacions sobre el fet fins a les 19.54 hores i ho va fer connectant amb l'emissió especial de RAC1. Aquesta emissora va ser la segona, a les 17.13 hores, a informar sobre el fet.


Privadesa de les víctimes dels atemptats

En general i en relació amb tots els mitjans, cal destacar que hi va haver una actuació diferenciada entre la primera reacció informativa i els primers teleinformatius, emesos el vespre del dia 17. La majoria dels incompliments de les Recomanacions es van produir en els programes especials que es van emetre abans dels primers teleinformatius.

Així, durant els programes informatius especials, TV3 va mostrar 15 imatges amb víctimes identificables, La 1 en va mostrar 19, Antena 3 TV, 13 i Telecinco, 30. Aquestes xifres es van reduir en el primer teleinformatiu després de l'atemptat de la Rambla, on TV3 no va mostrar cap víctima identificable, La 1 en va mostrar 5, Antena 3 TV, 9 i Telecinco, 4.

Quant a les persones menors d'edat, TV3 i Catalunya Ràdio no van incloure cap imatge ni informació que aportés elements d'identificació de persones menors d'edat víctimes dels atemptats. Telecinco, per la seva banda, va emetre un total de 4 referències a menors d'edat, com ara imatges, algunes pixelades i altres no.


Drets de l'audiència

Pel que fa als drets de l'audiència a rebre una informació acurada, però sense dramatismes innecessaris, tots els canals de televisió van incloure elements espectacularitzadors, tant en la programació especial com en els informatius.

En general, els canals públics de televisió van ser els que van recórrer amb menys freqüència a l'ús de components espectacularitzadors.

Telecinco, en canvi, va ser el canal que va fer un ús més remarcable dels components que contribueixen a espectacularitzar la informació. Entre aquests elements hi va haver recursos visuals com la càmera a l'espatlla, el zoom per incrementar l'efecte dramàtic, així com l'ús de llenguatge morbós i alarmant. També es considera element espectacularitzador la repetició dels mateixos vídeos. En aquest sentit, Telecinco va emetre, durant la programació especial, un total de sis vídeos que van aparèixer repetits 95 vegades. Durant els dos teleinformatius analitzats, aquesta cadena va emetre 7 vídeos, que va repetir 50 vegades.

Pel que fa a les imatges amb elements de violència, totes les televisions les van emetre, per bé que en un grau i amb un tractament diferents. Així, un dels vídeos sobre els fets de Cambrils, que mostra com és abatut el cinquè implicat en l'atropellament d'aquesta localitat, va tenir un tractament diferenciat segons la televisió. En concret, Telecinco i Antena 3 TV van mostrar com un membre dels cossos de seguretat dispara i com el terrorista cau mort. En el cas de Telecinco, a més, el canal va utilitzar un recurs visual que consisteix a encerclar el terrorista en el moment de la seva mort. Per contra, TV3, i La 1 van interrompre el vídeo abans d'aquesta darrera escena.


Missatges d'interès públic

Tots els mitjans, tot i que en un grau diferent, van fer arribar a la ciutadania missatges d'interès públic (de servei i d'emergència) difosos per les autoritats, especialment al llarg del primer especial informatiu de la tarda de l'atac a Barcelona. TV3 i Catalunya Ràdio van traslladar els 4 missatges dels cossos policials i d'Emergències de Catalunya, que demanaven evitar la Rambla i la plaça Catalunya, i difondre fotografies de l'operatiu policial, així com evitar els desplaçaments per la ciutat. TVE i Antena 3 TV en van oferir 3 d'aquests missatges, RAC 1, dos i Telecinco, un.


Espais de reflexió amb experts

Durant la programació especial, es van emetre espais de reflexió en forma de debat amb participació de veus expertes en tots els mitjans, tret de Telecinco. TV3 va ser el mitjà que més espais de reflexió va emetre, amb un total de 5; Antena 3 TV en va incloure 3; Catalunya Ràdio, RAC1 i La1, en va incloure 2; i 8tv, 1 (en connexió amb RAC1).

L'informe del CAC ha estat enviat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), en aplicació de la lletra n de l'article 10 de la Llei 2/2000, de 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, pel que fa a la funció del CAC d'instar altres autoritats reguladores en relació amb els mitjans que es difonen a Catalunya, però que no resten subjectes a l'autoritat del Consell, per tal que promoguin les mesures adequades. Així mateix, el CAC ha posat a disposició de la CNMC les Recomanacions sobre la cobertura d'actes terroristes.

Així mateix, l'informe s'ha enviat a la Comissió Europea, al Parlament Europeu i a l'Observatori Europeu de l'Audiovisual.


El tractament informatiu dels atemptats a Barcelona i Cambrils (17 i 18 d'agost de 2017)

Recomanacions sobre la cobertura informativa d'actes terroristes

21.10.2017

Mida del text: 

Avís legal  |  Protecció de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllaços d'interès