Detall
El CAC considera que les referències fetes en el programa El Matí de Catalunya Ràdio sobre moviments de vehicles policials no van vulnerar la normativa

El Consell conclou que les dades difoses pel programa no es van referir a cap actuació policial concreta per la qual cosa no es pot inferir que interferissin les actuacions dels cossos de seguretat

El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat en la sessió duta a terme avui, 18 d'octubre, un acord segons el qual les referències fetes pel programa El matí de Catalunya Ràdio sobre moviments de vehicles policials en les carreteres i autopistes catalanes no van vulnerar la normativa.

L'actuació del CAC s'ha iniciat arran d'una sol·licitud d'anàlisi presentada per dos membres de l'organisme sobre les manifestacions fetes per la conductora del programa esmentat.

La petició demanava analitzar si les manifestacions de la periodista vulneraven o no el Llibre d'estil de la CCMA, tant pel que fa a una suposada interferència amb la tasca policial o a un suposat efecte d'imitació.

Pel que fa a la primera qüestió, l'Acord del CAC assenyala que els continguts analitzats es contextualitzen en l'actualitat política en el marc d'un espai informatiu, no relacionen els desplaçaments amb cap operació policial concreta, motiu pel qual no es pot inferir l'existència d'interferències en les actuacions dels cossos de seguretat i s'adrecen explícitament a col·lectius professionals com ara taxistes o transportistes i, per tant, a persones que per raó de la seva professió circulen per vies de comunicació a Catalunya.

Pel que fa al suposat efecte imitació, l'Acord conclou que, d'acord amb la redacció del Llibre d'estil de la CCMA, cal fer referència a les figures penals de la proposició, la provocació i la inducció a fer delictes, previstos en el Codi Penal.

Segons l'Acord del CAC, els continguts emesos per Catalunya Ràdio no reuneixen cap dels elements que configuren les tres conductes penals descrites anteriorment.

Dos dels membre del Consell s'han inhibit voluntàriament de la votació al considerar, aquests membres, que la petició d'anàlisi que havien formulat podia prejutjar una presa de posició prèvia sobre l'assumpte. Per altra banda, un informe de l'Àrea Jurídica, que analitzava una queixa formulada pel Col·legi de Periodistes que denunciava manca d'imparcialitat d'un altre membre del Consell, considera que el membre esmentat s'havia d'abstenir. Com a conseqüència d'aquest informe jurídic, el membre s'ha abstingut de participar a la votació. Els tres membres restants han votat a favor de l'Acord.


Acord 96/2017 sobre l'anàlisi de les referències a la presència en carreteres i autopistes de Catalunya de vehicles dels cossos de seguretat estatals a Catalunya al programa "El matí de Catalunya Ràdio", emès per Catalunya Ràdio el dia 22 de setembre de 2017

 

23.11.2017

Mida del text: 

Avís legal  |  Protecció de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllaços d'interès