Detall
El president del CAC destaca els bons resultats de la rādio en catalā amb motiu del Dia Mundial de la Rādio

• Roger Loppacher assenyala que a Catalunya hi ha més de 4 milions d'oients de ràdio

• El president del Consell celebra el retorn al dial de l'emissora iCatFM, després de sis anys de difusió només a Internet

• Els reptes pendents de la ràdio són l'eliminació de les emissores sense llicència i la digitalització

El president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, ha destacat els bons resultats de la ràdio en català i ha celebrat que aquest mitjà continuï tenint una penetració alta, malgrat el consum creixent de continguts via Internet. Loppacher atribueix l'èxit de la ràdio al fet que "en temps d'atenció informativa molt intensa, com l'actual, l'audiència manté una fidelitat especial amb la ràdio, mitjà que li garanteix proximitat i credibilitat".

Loppacher ha fet aquestes declaracions amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, que se celebra avui, 13 de febrer. L'esdeveniment està organitzat per la Unesco i enguany realitza la seva setena edició.

Loppacher ha explicat que a Catalunya hi ha 4.015.000 oients de ràdio, dels quals hi ha una proporció significativa en català. Les dues emissores principals, RAC1 i Catalunya Ràdio apleguen gairebé 1,7 milions d'oients, amb la particularitat que les dues han augmentat les audiències respectives.

El president del CAC ha volgut destacar també la importància que té per a Catalunya la ràdio local, que, segons ha dit, representa una riquesa informativa i augmenta la cohesió territorial.

Segons Loppacher cal tenir present també les nombroses desconnexions en català de les emissores estatals. "Tot plegat fa que la ràdio sigui el mitjà de comunicació on la normalització de la llengua catalana està més consolidada", ha explicat, i ha afegit: "És pot comprovar com l'aposta per una bona oferta, tant en la ràdio pública com en la privada, es tradueix en un bon resultat pel que fa a la llengua catalana".

"La ràdio, de fet, és segurament el mitjà que més vegades ha hagut de sentir allò que desapareixeria amb cada nou servei de comunicació que sorgia, però ha demostrat que no només era capaç de resistir a aquests nous mitjans, sinó que s'ha sabut adaptar a cada moment, incorporant-hi les xarxes socials, per exemple, i ha demostrat tenir una salut de ferro", ha afegit el president del Consell.

El president del CAC ha elogiat el retorn al dial, el mes de setembre passat, de l'emissora iCatFM, després d'una absència de sis anys, en què només es difonia per Internet.

Segons Loppacher, la ràdio s'enfronta actualment a dos reptes: en primer lloc, la lluita contra les emissores sense llicència. Segons el Llibre blanc de l'audiovisual de Catalunya, presentat el 23 de gener de 2017, actualment emeten 127 ràdios sense llicència. "Hem de lluitar contra aquesta xacra, conjuntament amb tots els agents implicats, i disposar de noves eines legislatives per suspendre de forma cautelar i immediata aquestes emissions", ha dit.

En segon lloc, el sector de la ràdio ha d'abordar el repte de la digitalització, seguint el model ja posat en marxa per altres països europeus, ha explicat Loppacher, que ha puntualitzat que el procés s'ha de fer de forma gradual i amb el consens de les empreses radiofòniques.

El 2 de febrer, el CAC va fer públic el número 9 del Butlletí d'Informació sobre l'Audiovisual a Catalunya (BIAC), corresponent al tercer quadrimestre del 2017, que inclou dades actualitzades sobre la ràdio.

L'informe esmentat indica que la ràdio té una penetració del 58,8% (en tercer lloc, darrere de la televisió i d'Internet) i que el 2017 els catalans van escoltar una mitjana de 112 minuts de ràdio al dia.

A Catalunya hi ha 787 freqüències de ràdio (postes d'emissió), que ofereixen a la ciutadania 321 emissores diferents, entre públiques i privades. El CAC és l'organisme encarregat de convocar els concursos d'adjudicació de llicències per als prestadors privats i d'autoritzar els negocis jurídics corresponents, com ara transmissions, arrendaments i modificacions accionarials, així com l'extinció de les llicències.

En concret, a Catalunya emeten 280 emissores públiques i 41 de privades. Les publiques es distribueixen en 272 locals, 5 estatals i 4 nacionals; pel que fa a l'àmbit de la radiodifusió privada, hi ha 18 ràdios locals, 15 d'estatals i 8 de nacionals.

Pel que fa a les ràdios musicals, l'emissora més escoltada és Ràdio Flaixbac (297.000 oients), seguida de Los 40 (SER) (254.000) i d'Europa FM (229.000).

Pel que fa a les generalistes, la líder és RAC1 (961.000 oients), seguida de Catalunya Ràdio (698.000) i de la SER (391.000).

Butlletí d'informació sobre l'audiovisual a Catalunya (BIAC). Número 9

24.02.2018

Mida del text: 

Avís legal  |  Protecciķ de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllaįos d'interčs