Detall
El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) aprova tres acords en relaciˇ amb continguts audiovisuals
El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en sessió tinguda el 10 d'abril, ha aprovat tres acords relatius a continguts emesos per diversos mitjans i que havien estat motiu de queixa per part d'entitats i de particulars.

En el primer cas, el Ple ha aprovat un acord relatiu a una notícia sobre una actuació policial realitzada en les proximitats del temple de la Sagrada Família, emesa per TV3 i el Canal 3/24 el 12 de setembre de 2017. La notícia feia referència a l'activació d'una alerta antiterrorista que va obligar a desallotjar el temple i diversos carrers i equipaments adjacents.

L'actuació del CAC s'ha fet arran d'una queixa presentada per l'associació SOS Racisme Catalunya, en què assenyalava que en les imatges emeses s'hi podia observar una furgoneta estacionada, que va ser la que va originar l'alarma, i la detenció del seu propietari, un jove d'origen magrebí. En les imatges es veia el jove, a qui es podia identificar, conduït pels Mossos d'Esquadra i emmanillat.

El CAC ha constatat que tant TV3 com el Canal 3/24 van rectificar les informacions originals i van afirmar que es tractava d'una falsa alarma i que no hi havia cap persona detinguda. Tanmateix, en el cas del Canal 3/24, mentre la presentadora deia que no hi havia cap detingut, les imatges mostraven un pla, des d'una posició llunyana, d'una persona emmanillada i de l'agent que la custodiava.

El CAC conclou que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA (CCMA) es va ajustar als paràmetres establerts per la normativa de protecció del dret a la pròpia imatge i, en conseqüència, no es va produir una vulneració de la legislació en matèria de comunicació audiovisual. Això no obstant, segons l'acord, l'emissió de la notícia no va observar les recomanacions adreçades als professionals de la informació audiovisual sobre el tractament informatiu de la immigració.

En un segon punt, l'acord del CAC recorda a la CCMA la necessitat de tenir cura de no aplicar recursos audiovisuals, com ara el zoom, que puguin comportar el reconeixement, encara que només sigui en un cercle proper, de persones afectades i/o implicades en la investigació d'esdeveniments d'especial sensibilització per a l'opinió pública.

L'Acord 35/2018 s'ha aprovat per unanimitat.

Roda de premsa d'Albert Boadella

En el segon cas, el Ple del CAC ha aprovat un Acord relatiu a l'emissió d'una roda de premsa d'Albert Boadella en el programa La mañana en 24H, del Canal 24H, de la Corporación Radio y Televisión Española, SA, el 6 de febrer. En aquest cas, el CAC va actuar d'ofici, per bé que posteriorment van entrar dues queixes de particulars.

Les queixes, entre altres aspectes, criticaven que es tallés una roda de premsa del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, el qual informava d'un nou servei de trens d'alta velocitat a baix cost (informació "de servei públic" segons un dels escrits de la queixa), per donar pas a la roda de premsa "d'un actor que parla en nom d'una comunitat fictícia".

També es considerava "molt greu que el teleinformatiu d'una televisió pública es refereixi al senyor Boadella com a Presidente de Tabarnia", "ja que ni ha estat elegit democràticament ni existeix Tabarnia".

L'anàlisi duta a terme pel CAC, segons l'acord, ha constatat que el programa La mañana en 24H va incloure 5 chyrons -rètol que se sobreimprimeix en pantalla per identificar les persones- i 1 veu en off que feien referència a Boadella com a president de Tabarnia, sense cap altre aclariment o consideració; 2 chyrons i 5 veus en off, on se'l presenta com a portaveu o president de la plataforma Tabarnia; i 3 chyrons i 8 veus en off en què es qualifica Tabarnia de plataforma.

Segons l'Acord, aquesta terminologia pot generar confusió, atès que es presenta un personatge públic, Albert Boadella, com un càrrec públic constituït, quan no ho és, i Tabarnia, com una entitat formal, quan aquesta no és la seva naturalesa. En aquest sentit, es constata una falta de cura en l'aplicació del rigor que és exigible a un canal públic d'informació.

En conseqüència, el CAC considera que en el programa esmentat hi ha continguts que són susceptibles de generar confusió en les persones teleespectadores i que podrien no ajustar-se als criteris i les pautes d'actuació que estableixen tant el mandat marc de la Corporación RTVE, com l'Estatuto de la información de la Corporación RTVE i les recomanacions del seu Manual de estilo.

D'acord amb la normativa vigent, el CAC acorda trametre l'Acord a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia, als efectes oportuns.

L'Acord 34/2018 ha estat aprovat amb cinc vots a favor i un en contra amb vot particular.

Violència masclista

En el tercer cas, el Ple ha aprovat un Acord relatiu al debat "Agressors sexuals: és possible la reinserció?" corresponent al programa Ara i aquí emès el 13 de gener pel prestador públic Corporación RTVE, SA, en la desconnexió per a Catalunya.

L'actuació del CAC s'ha dut a terme arran de la presentació d'una queixa tramesa des de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, en què manifestava que el programa va silenciar la veu de les víctimes, els va carregar la responsabilitat en les agressions sexuals i va frivolitzar sobre la qüestió debatuda.

El CAC, un cop analitzat l'espai en qüestió, conclou que es constata que en el tractament de la violència masclista s'hi aprecia que alguns dels elements emesos podrien contribuir a la banalització i l'espectacularització, contravenint, en aquest sentit, tant el Manual de Estilo de la Corporación RTVE com les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació del CAC.

En conseqüència, el CAC recomana a la Corporación RTVE, SA, que tingui cura en el seguiment dels dos textos esmentats. L'Acord 36/2018 s'ha aprovat amb cinc vots a favor i una abstenció.

Acord 35/2018 del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya

Acord 34/2018 del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya

Vot particular a l'Acord 34/2018

Acord 36/2018 del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya

23.04.2018

Mida del text: 

AvÝs legal  |  Protecciˇ de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllašos d'interŔs