El CAC aposta pels continguts de proximitat com a factor competitiu de la televisió local i demana aprofundir en les noves formes de distribució per internet
- La presidenta de la Diputació de Barcelona, i el president i el vicepresident del CAC presenten l’Estudi de la comunicació local a Catalunya, que inclou una radiografia del sector i propostes per garantir-ne la consolidació
- Roger Loppacher demana aprofundir en l’exploració dels possibles instruments de col·laboració publicoprivada aplicats als mitjans locals
- Mercè Conesa apostar per tenir més recursos econòmics i una major professionalització per a la comunicació local
- Salvador Alsius assenyala que el sector ha hagut d’abordar una reducció de les aportacions públiques i de la publicitat
El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, aposta pels continguts de proximitat com a factor competitiu dels mitjans locals per diferenciar-se de l’oferta generalista i demana aprofundir en les noves formes de distribució audiovisual per internet, així com en l’exploració dels possibles instruments de col·laboració publicoprivada aplicats als mitjans locals.
Loppacher ha fet aquestes propostes en l’acte de presentació de l’Estudi de la comunicació local a Catalunya. L’informe, que s’emmarca en el Llibre blanc de l’audiovisual de Catalunya, presentat el gener del 2017, ha estat dirigit pel catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Emili Prado. L’acte de presentació ha tingut lloc al Palau Robert de Barcelona.
En la presentació, hi ha intervingut la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, que ha dit que l’estudi resulta imprescindible per abordar el futur de la comunicació local. “En els 20 anys que porto d’experiència local els mitjans locals han estat essencials perquè sense ells no s’hauria pogut explicar l’actuació de govern municipal, ni tampoc hi hauria hagut l’acció de control de l’equip de govern”, ha dit.
Conesa ha afegit que els estudis internacionals indiquen que al 2036 el 70% de la població mundial viurà en grans metròpolis, però que a Catalunya aquesta situació ja es dóna en l’actualitat. “Per tant, si tenim un problema de despoblació de moltes àrees, el que necessitem són mitjans locals per poder fixar la població al seu territori”, ha explicat, i ha afegit que cal mantenir la missió de servei públic dels mitjans de proximitat, seguint el model que ja està aplicant la XAL.
Finalment, la presidenta de la Diputació de Barcelona ha explicat que espera que hi hagi una aportació major de recursos econòmics, per tenir més qualitat i més professionalitat en els mitjans de proximitat i poder tenir més cobertura del territori.
També hi ha participat el vicepresident del CAC i responsable de l’àmbit de recerca, Salvador Alsius, qui ha fet una radiografia del sector, integrat per 291 ràdios locals, 50 televisions i més de 100 serveis d’IPTV.
El sector està format per petites empreses, amb pressupostos modestos i plantilles reduïdes. Així, a les televisions locals hi ha un 53,5% de personal fix, mentre que a la ràdio local el 87,7% de la plantilla està formada per voluntaris.
Alsius ha assenyalat que els mitjans de proximitat, en els darrers anys, han hagut de fer front a un context econòmic advers, amb una davallada del 30% de les aportacions públiques i una caiguda de la inversió publicitària. Els ingressos publicitaris de les televisions locals de l’Estat espanyol van passar de 50,5 milions d’euros a 1,3 milions el 2013.
Pel que fa a la producció en el cas de la televisió local, Alsius ha explicat que el 52,2% de la programació original és de producció pròpia i de proximitat, mentre que la resta prové de la sindicació de continguts.
Propostes per consolidar el sector
El president del CAC, que ha resumit les propostes incloses en l’estudi, ha assenyalat que cal fer una aposta decidida pels continguts de proximitat. “Es tracta d’un factor competitiu i distintiu de la resta de l’oferta audiovisual, que cal potenciar perquè es un factor de cohesió social i perquè és el primer graó de participació de la ciutadania en l’esfera pública”, ha dit.
Segons Loppacher, cal reforçar la capacitat de producció dels mitjans locals i això passa per dotar les empreses de més recursos i per apostar per un augment de la professionalització. “És important reforçar la capacitat de producció dels mitjans locals, perquè fomenten la indústria audiovisual arreu del territori i pel seu compromís amb la llengua i la cultura catalanes”, ha dit.
Loppacher ha afegit que cal aprofundir en la col·laboració publicoprivada, tot reforçant la transparència i el compliment de les missions de servei públic que els prestadors privats han de complir a canvi d’una aportació pública.
“Una col·laboració d’aquest tipus representa un win win, ja que permet a les administracions locals oferir, a través de mitjans ja consolidats, continguts d’interès general i de servei públic als ciutadans. I al mateix temps, es contribueix a la sostenibilitat i a la viabilitat d’aquests projectes comunicatius”, ha dit.
Una altra proposta destacada de l’estudi, segons ha explicat Loppacher, és l’aposta per les iniciatives de distribució en IPTV, streaming i sota demanda mitjançant internet. Loppacher ha subratllat que el futur dels mitjans de proximitat passarà per internet i les tecnologies OTT, que resulten més econòmiques que l’emissió per mitjans tradicionals. El resultat, segons ha explicat, serà una combinació entre els mitjans que utilitzen l’espectre radioelèctric i altres que, de forma paral·lela o en solitari, emeten mitjançant internet.
Per això, l’estudi proposa apostar decididament i fomentar les iniciatives de distribució de continguts locals en IPTV, tant en streaming com en vídeo a la carta. “La via d’internet permetria adaptar-se a aquestes noves formes de consum audiovisual i podria ser també una oportunitat per apropar la televisió local i de proximitat al públic juvenil, que és un dels públics estratègics per a totes les televisions”, ha assenyalat.
“Així mateix, cal aprofitar el potencial de les xarxes socials i preveure la redifusió de continguts per no competir sempre amb el prime time de les televisions generalistes”, ha assenyalat Loppacher, que ha afegit que pel que fa a la XAL, cal impulsar una programació local complementària sota una marca de prestigi en la qual tots els mitjans, públics i privats, puguin col·laborar.
Loppacher ha destacat el paper que poden tenir els mitjans locals en l’educació en comunicació local, atès que els infants i els joves poden experimentar de primera mà com es produeixen els continguts. “Aquesta és una molt bona via de col·laboració, perquè els infants poden interactuar amb uns mitjans molt accessibles i aquests es poden beneficiar d’una audiència potencial molt interessant”, ha dit.
L’estudi també inclou propostes per aprovar un nou mandat marc i per impulsar la formalització de contractes programes amb els mitjans públics, per tal de concretar les missions de servei públic i adaptar-les al nou entorn comunicatiu, així com elaborar un nou mapa de demarcacions per a les televisions locals. Finalment, l’estudi proposa avançar en els sistemes de mesurament de les audiències, així com combatre les emissores sense títol habilitant.
Estudi sobre la comunicació local a Catalunya
