El CAC celebra l’aprovació de la revisió de la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual per part del Parlament Europeu

  • La norma incorpora els nous serveis audiovisuals per internet i suposa un increment de la protecció dels menors, així com una previsió d’un mínim del 30% de producció europea en els catàlegs de vídeo sota demanda

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) celebra l’aprovació, avui 2 d’octubre, de la revisió de la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual per part del Parlament Europeu. El text s’ha adoptat per 452 vots a favor, 132 en contra i 65 abstencions.

Les noves normes sobre mitjans audiovisuals s’aplicaran a ràdios i televisions, així com a la televisió sota demanda i a les plataformes d’intercanvi de vídeos, com ara Netflix, YouTube o Facebook, així com a les plataformes d’intercanvi de vídeo en streaming.

Les normes adoptades suposaran un augment de la protecció dels menors per fer front a la violència, a l’odi, al terrorisme i a la publicitat perjudicial. En concret, les plataformes d’intercanvi de vídeo seran, a partir d’ara, responsables de reaccionar de manera ràpida quan un contingut de risc sigui denunciat com a perjudicial.

La nova legislació no inclou cap sistema de filtratge previ dels continguts que es pugen a la xarxa, però, en canvi, les empreses hauran de crear un sistema transparent i fàcil d’usar que permeti a les persones usuàries denunciar els continguts de risc.

La nova Directiva inclou també una revisió dels límits publicitaris. Amb la nova norma, la publicitat podrà arribar fins a un màxim del 20% de la difusió en el període entre les 6 i les 18 hores, de manera que les empreses podran tenir flexibilitat per ajustar la publicitat.

Finalment, i amb vista a donar suport a la diversitat cultural del sector audiovisual europeu, la norma aprovada avui estableix que el 30% del catàleg de les plataformes de vídeos sota demanda haurà de ser de producció europea.

La legislació també inclou mesures relacionades amb l’accessibilitat, la integritat del senyal dels radiodifusors, l’enfortiment de les autoritats reguladores i l’impuls de la competència.

El text encara ha de ser aprovat formalment pel Consell Europeu. Posteriorment, els estats membres disposaran de 21 mesos per transposar-lo als seus ordenaments jurídics respectius.