El CAC col·labora amb el projecte europeu Media&Learning per oferir un curs de formació sobre educació mediàtica al professorat català

  • Es tracta d’un curs gratuït i accessible en línia que està destinat a formar els docents d’acord amb el Marc de competències digitals per a educadors (DigCompEdu) de la Unió Europea
     
  • La vicepresidenta del CAC, Laura Pinyol, diu que “TeaMLit complementa l’oferta formativa de què disposen els docents en el marc del desenvolupament de les seves competències digitals des d’una mirada integradora”

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) col·labora amb el projecte europeu Media&Learning per oferir un curs de formació als professors i professores catalans que volen introduir l’educació en comunicació a les seves aules. Es tracta d’un curs gratuït, accessible en línia i en català, que està destinat a formar els docents d’acord amb el Marc de competències digitals per educadors (DigCompEdu) de la Unió Europea.

El curs en qüestió s’anomena TeaMLit i té com a objectiu proporcionar orientació, recursos i suport en l’alfabetització mediàtica al professorat, així com combatre la desinformació. El curs consta de cinc mòduls de 45 minuts cadascun que expliquen als docents les passes que han de fer per introduir aquestes tècniques i coneixements a les seves escoles.  

El curs és accessible des de la setmana passada en el web del programa eduCAC, en llengua catalana. Fins i tot els vídeos amb els diferents continguts han estat doblats al català mitjançant la intel·ligència artificial. El curs, destinat al  públic europeu, està disponible també en altres sis idiomes. En acabar-lo, la persona interessada rep un certificat acreditatiu de la formació.

La vicepresidenta del CAC i responsable de l’àmbit d’educació, Laura Pinyol, considera que “TeaMLit complementa l’oferta formativa de què disposen els docents en el marc del desenvolupament de les seves competències digitals des d’una mirada integradora, amb la voluntat d’ajudar-los a portar l’alfabetització mediàtica a l’aula, així com dotar-los de confiança per fer-ho”.

“Aporta reflexió, eines, i mostres de bones pràctiques que poden servir com a referència. I tot això, amb el segell de qualitat d’una associació de reconegut prestigi en l’àmbit internacional com és Media&Learning, dedicada a promoure l’ús dels mitjans per innovar en l’ensenyament i  l'aprenentatge. Sense dubte, crec que ens podem felicitar per disposar d’aquesta formació en català i esperem que sigui molt útil pel professorat”, ha afegit. 

Un dels punts destacats de la formació és que no només ofereix els continguts i les tècniques sobre educació audiovisual, sinó que proporciona informació sobre la necessitat d’implicar el centre educatiu en l’educació en comunicació audiovisual  i sobre les opcions per obtenir fons per fer-ho.

De cara a l’alumnat, l’objectiu és aportar-li competència digital i, en concret, ajudar-lo a trobar fonts informatives, tenir cura de la identitat en línia, crear continguts digitals, resoldre els problemes que apareixen en aquest entorn, com ara la desinformació, i fer un ús segur i responsable de les eines digitals.

El nou curs per a la formació de docents s’afegeix, doncs, als materials didàctics que ofereix el programa eduCAC, que estan dissenyats per ser utilitzats a les aules de les escoles que decideixin incorporar l’educació en comunicació audiovisual. Els recursos pedagògics del programa eduCAC també poden ser utilitzats per les famílies.

Media&Learning és una associació amb seu a Bèlgica que aplega diverses organitzacions i institucions d’àmbit europeu que aposten per l’aprenentatge de l’ús dels mitjans a tots els nivells educatius. Rep finançament de la Unió Europea i organitza anualment els Premis Medea.

El programa eduCAC és una iniciativa del Consell de  l’Audiovisual de Catalunya per tal de fomentar l’educació mediàtica i un bon ús de les xarxes socials, així com per lluitar contra la desinformació. Es va iniciar de manera regular en el curs 2018-2019 i compta amb la col·laboració del Departament d’Educació.