El CAC col·labora en el projecte internacional “Repte per l’educació mediàtica” d’mSchools, impulsat per la Fundació Mobile World Capital Barcelona

  • L’objectiu del projecte és reconèixer bones pràctiques d’aprenentatge, posades en pràctica amb estudiants, que posin el focus en temàtiques vinculades a l’educació mediàtica
  • Se seleccionaran els sis millors treballs, que es presentaran en un acte que tindrà lloc el 2 de març, en el marc del Mobile World Congress Barcelona del 2023

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i cinc reguladors audiovisuals de l’àrea iberoamericana col·laboren en el projecte internacional “Repte per l’educació mediàtica” impulsat per mSchools, una iniciativa de la Fundació Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la GSMA, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

La iniciativa d’mSchools suposa la selecció de bones experiències d’aprenentatge realitzades per docents amb l’objectiu d’impulsar l’educació en comunicació audiovisual a l’aula. Amb aquest objectiu, un jurat, integrat per professionals de l’àmbit educatiu i per representants dels consells audiovisuals promotors, seleccionarà sis experiències d’aprenentatge, una per cada un dels àmbits geogràfics de referència dels col·laboradors: Argentina, Catalunya, Colòmbia, Mèxic, Perú i Portugal.

Els projectes educatius se seleccionaran en funció de tres eixos: educar en el consum crític de la informació, especialment pel que fa a la detecció de desinformació; impulsar una ciutadania digital activa i responsable, pel que fa a la llibertat d’expressió i d’informació, així com al foment de societats més inclusives, i impulsar la identitat digital i la seguretat a internet, àmbit que es focalitzarà en els drets i les responsabilitats digitals, en el dret a la privacitat i en els reptes que suposen els algoritmes, els influenciadors (influencers) i la publicitat.

Les propostes pedagògiques s’han d’haver posat en pràctica amb alumnes de 6 a 18 anys en la vida real i se’n valorarà tant l’aprenentatge de l’alumnat com el resultat final. S’acceptaran experiències educatives desenvolupades a partir del gener del 2019.

El termini per presentar projectes es va iniciar dimarts passat i finalitzarà el 25 de novembre de 2022.

Les persones guanyadores rebran un reconeixement en un acte organitzat per mSchools, que tindrà lloc el 2 de març a Barcelona, en el marc del MWC Barcelona del 2023.

Els organismes col·laboradors del projecte “Repte per l’educació mediàtica” són els sis consells audiovisuals següents: Ente Nacional de Comunicaciones (ENACOM) de l’Argentina; Consell de l’Audiovisual de Catalunya; Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia; Instituto Federal de Comunicaciones (IFT) de Mèxic; Consejo Consultivo de Radio y Televisión (CONCORTV) del Perú, i Entidade Reguladora para a Comunicação Social (ERC) de Portugal, 6 dels 11 membres de la Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica.

mSchool és una comunitat global de docents, investigadors i responsables de polítiques compromesos amb el canvi en l’educació mitjançant l’ús de tecnologies de la informació. L’entitat es va crear el 2013 com una col·laboració publicoprivada entre la GSMA, el Departament d’Educació de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Compta amb 2.600 escoles implicades i 8.000 docents col·laboradors.

Projecte “Repte per l’educació mediàtica”