El CAC demana la retirada de 8 llistes de reproducció de YouTube que sexualitzen vídeos de menors d’edat

  • 275 vídeos de nenes ballant, jugant a la piscina o practicant ioga són agregats per tercers en llistes de reproducció amb títols com ara Hot teens, Culitos o All size tits
     
  • Aquestes llistes combinen vídeos protagonitzats per menors amb vídeos eròtics protagonitzats per adults, de manera que es modifica el sentit i la finalitat inicial dels continguts
     
  • Un vídeo de dues nenes en vestit de bany en un parc aquàtic, inclòs en llistes de reproducció com ara Panty&bikini, Pool Sluts o Putillas, aconsegueixen 10 milions de visualitzacions 
     
  • El president del CAC, Roger Loppacher, que ho considera molt greu, insta la plataforma a adoptar mesures per evitar-ho i alerta els usuaris que cal extremar la cura a l’hora de penjar a la xarxa vídeos on hi surten menors

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a la plataforma d’intercanvi de vídeos YouTube la retirada de 8 llistes de reproducció de temàtica eròtica i/o sexual perquè inclouen vídeos protagonitzats per menors d’edat.

Aquests vídeos estan protagonitzats majoritàriament per nenes, moltes de curta edat, en situacions de la seva vida quotidiana, però mitjançant aquestes llistes de distribució, que tenen títols com ara Hot teens (“adolescents calentes”), All sizes tits (“pits de totes les mides”), Culitos o Sexy, es recontextualitzen i es presenten sota una mirada sexualitzada.

D’aquesta manera, vídeos que mostren nenes realitzant activitats de caràcter innocent com ballar, practicar algun tipus d’activitat física o jugar a la piscina, es llisten i s’ofereixen acompanyant vídeos de caràcter eròtic o sexual protagonitzats per dones adultes o bé continguts de ficció en què es recreen o se suggereixen situacions o relacions pedòfiles.

Un exemple n’és la llista Hot teens, que fa un recull de vídeos protagonitzats per nenes i adolescents que ballen en parelles acompanyat d’altres amb contingut sexual de caràcter lèsbic. Igualment, el títol de la llista Culitos explicita el criteri de selecció dels vídeos que la integren, atès que juxtaposa continguts de nenes que apareixen en vestit de bany, amb d’altres de caire eròtic protagonitzats per dones adultes.

El CAC considera que la pràctica d’incloure un vídeo enregistrat en un entorn personal o familiar en una llista de caràcter sexual adreçada a un públic adult suposa un canvi de context que incompleix les condicions d’ús de la plataforma en el seu apartat “La importància del context”.

A més, a l’epígraf “Seguretat infantil a YouTube” la plataforma explicita que no està permès el contingut amb participació de persones menors d’edat de caràcter innocent quan es difon amb la intenció de proporcionar plaer sexual.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha considerat molt greu aquesta sexualització de vídeos protagonitzats per menors d’edat i ha demanat a la plataforma que, “a més de retirar les llistes de reproducció esmentades, adopti les mesures oportunes per evitar aquesta pràctica”.

Roger Loppacher també ha recomanat a les persones usuàries que extremin la prudència amb els vídeos protagonitzats per menors. “Convé subratllar el fet que en el mateix moment en què es puja un contingut personal o familiar en una plataforma se’n perd el control i la imatge dels nostres fills o filles pot acabar, sense saber-ho, en una llista de tipus sexual”, ha explicat.

275 vídeos protagonitzats per menors d’edat en llistes eròtiques

L’informe del CAC ha identificat 8 llistes de reproducció que duen a terme aquesta juxtaposició de continguts. En total, les 8 llistes inclouen 415 vídeos, dels qual 275 estan protagonitzats per menors. En conjunt, els vídeos que han estat objecte de l’anàlisi del CAC (que no ha tingut en compte videoclips musicals professionals) suposen 488 milions de visualitzacions.

L’informe del CAC constata també que la viralització és una característica comuna dels vídeos de menors que han estat inclosos en una o en diverses llistes de reproducció de temàtica sexual. Per exemple, un dels vídeos analitzats, amb més de 11 milions de visualitzacions i on apareixen dues nenes en vestit de bany que juguen en una piscina, apareix en 10 llistes de reproducció  que es presenten amb títols com Pool Sluts (“putes de piscina”), Putillas, Sexy vids2 o omg! Booty (“Oh, Déu meu! Culs”) i que, a més, inclouen continguts de caràcter eròtic en diferent proporció.

13 informes de continguts a internet

El CAC, que el 2015 va iniciar actuacions en l’àmbit d’internet, ha elaborat fins ara 13 informes sobre pornografia infantil, anorèxia i bulímia, violència masclista, incitació al suïcidi, pedofília, homofòbia i fake news. A petició del CAC, les empreses proveïdores han actuat sobre 100 continguts en aquests àmbits.

El darrer informe elaborat, també referit a YouTube, demanava la retirada de 12 vídeos amb tutorials que ensenyen com espiar els continguts del mòbil de la parella, amb un total de 22,9 milions de visualitzacions. La plataforma va retirar 11 dels 12 vídeos denunciats.   

Acord 72/2019 d'aprovació d'anàlisi de la recontextualització, amb voluntat sexualitzadora, de continguts protagonitzats per persones menors d’edat a internet