El CAC denuncia davant la Fiscalia 13 continguts d’internet que culpabilitzen les dones víctimes de la violència masclista i que justifiquen la submissió química per poder-les violar

  • L’informe inclou 5 vídeos, amb títols com Cómo saber si eres una calienta******, 4 blogs, com Orgullo machista, i 2 webs, com La ‘víctima’ de la Manada es una gorda indeseable que denunció por despecho
     
  • Un blog proposa drogar o emborratxar les víctimes per poder-les violar
  • Els vídeos mostren escenes de violació de dones, aparentment de ficció, que van acompanyats de comentaris favorables
     
  • El CAC ha elaborat 10 informes sobre continguts de risc a internet i ha aconseguit la retirada o l’accés condicionat de 64 continguts

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha presentat una denúncia davant el fiscal especial de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona en relació amb 13 continguts d’internet que inciten a la violència masclista, i que tenen la particularitat de culpabilitzar les víctimes i de proposar la submissió química amb drogues per poder-les violar. També hi ha vídeos de violacions, aparentment de ficció, acompanyats de comentaris favorables.

L’informe elaborat pel CAC inclou 5 vídeos de YouTube, amb títols com Cómo saber si eres una calienta******, 4 blogs, com Orgullo machista, 2 webs, com La ‘víctima’ de la Manada es una gorda indeseable que denunció por despecho, 1 fòrum i 1 comunitat virtual.

Pel que fa als 5 vídeos, tots allotjats a la plataforma d’intercanvi de vídeos YouTube, tenen un total d’1.656.927 visualitzacions.

Segons l’escrit de la denúncia, es considera que les conductes detectades poden ser susceptibles de constituir un delicte que tipifica l’article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal.

Així mateix, el regulador català també ha posat els fets en coneixement de l’empresa Google, propietària de la plataforma de vídeos YouTube, i de les empreses que allotgen la resta de continguts, per demanar-los-en la retirada immediata.

L’informe del CAC té per objectiu identificar continguts a internet susceptibles de ser considerats missatges afavoridors de conductes de violència masclista. Els ítems analitzats es deriven del marc conceptual que estableix la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Tercer informe del CAC sobre la violència masclista

Aquest és el tercer informe que realitza el CAC en relació amb continguts a internet sobre la violència masclista. El primer, de juny del 2016, va oferir una primera aproximació a missatges afavoridors de la violència masclista. El segon, de febrer del 2018, va complementar la cerca amb noves tipologies, com ara vídeos amb escenes d’actes de violència que es presentaven com a reals. En aquest tercer informe, s’hi ha introduït la cerca de continguts que culpabilitzen les dones víctimes dels actes de violència i que inciten a utilitzar l’anomenada submissió química, és a dir, l’ús de drogues en violacions.

L’informe constata cinc tipologies de continguts: en primer lloc, hi ha continguts que culpabilitzen les dones dels actes de violència que pateixen. Així, en el fòrum analitzat, que duu el títol Me han violado (por ser una calienta******), y ahora qué?, una de les entrades assenyala: “Si no vols problemes, no pugis el tio al pis, ni li donis canxa”.

En el mateix sentit, en la comunitat virtual analitzada, es fa referència al cas de violència masclista que es va produir durant els Sanfermines del 2016 amb el comentari següent: “No et fiquis en portals amb 5 tiarrones. Sentit comú”.

A més, una de les webs difon dades personals de la víctima del cas dels Sanfermines, incloent-hi el nom i els cognoms, la data de naixement i la ciutat de residència, així com imatges entre les quals hi ha un fotograma del vídeo enregistrat per un dels condemnats. El post demana difondre el vídeo sencer amb el raonament següent: “Fem públic el vídeo de la suposada ‘violació’ i que deixin decidir als espanyols”.

Una segona tipologia de continguts propugna la violència masclista com un dret dels homes. Un exemple, present en un dels blogs, és una entrada que diu: “Sí!!! La violació és un excel·lent correctiu per fer que una p*** realment entengui que només és tres forats dissenyats per donar plaer i servir els homes!!!”.

En tercer lloc, hi ha la difusió d’escenes de violència masclista de ficció televisiva, que s’acompanyen d’un discurs complaent en els comentaris que pugen les persones usuàries. En un dels blogs es difon un vídeo en què un home aborda una dona en un indret solitari, l’amenaça amb una navalla i després la viola. Les imatges van acompanyades de textos favorables, com “El que cal que li passi a cada p*** del planeta”.

Una quarta tipologia són els continguts que desautoritzen les dones i que les mostren com a inferiors als homes. I, finalment, hi ha continguts favorables a la submissió química de les dones en els actes de violència masclista. En aquest darrer cas, els continguts proposen la violació de dones que prèviament han estat drogades, bé amb estupefaents, com ara la burundanga, bé amb alcohol. Per exemple, es veu una imatge d’una dona inconscient en el seient del darrere d’un cotxe amb el missatge següent: “Emborratxar una noia és més barat que pagar per una prostituta”.

En un altre blog, que també aposta per la drug rape, hi ha una fotografia d’una noia inconscient acompanyada del text: “Violació amb drogues. No cal que ella estigui conscient perquè posis un nadó fruit de la violació a la seva panxa”.

El CAC, que el 2015 va iniciar actuacions en l’àmbit d’internet, ha elaborat fins ara 10 informes sobre pornografia infantil, anorèxia i bulímia, violència masclista, incitació al suïcidi, pedofília, homofòbia i les fake news pel que fa al gènere.

Del 2016 ençà, a més de les denúncies a la Fiscalia, el CAC s’adreça directament a les empreses proveïdores per demanar-los la retirada dels continguts en qüestió. En aquest sentit, les empreses proveïdores han actuat sobre 64 continguts.

En concret, n’han retirat definitivament 42, han inclòs una advertència de contingut o bé l’obligació de registre previ en altres 13 casos, han desactivat els comentaris en un cas i en els 8 restants, els continguts no es poden trobar en obert, ja sigui perquè han caducat o bé perquè han passat a l’àmbit privat.

Anàlisi de la presència a internet de continguts en relació amb la violència masclista

(Nota: En la difusió pública de l’informe s’han eliminat les URL dels continguts en qüestió.)