El CAC denuncia davant la Fiscalia 19 continguts d’Internet que inciten a la violència masclista i en demana la retirada immediata als proveïdors d’ Internet
- L’informe inclou 10 vídeos, amb títols com Como golpear a tu novia si te engaña, 8 blogs, com Sumisa silenciosa, i la web Domestic-Discipline
- Ofereixen pautes detallades per aplicar càstigs a les dones i mostren imatges d’escenes violentes presentades com a reals
- Alguns vídeos mostren nens simulant escenes de violència masclista per una suposada infidelitat com si fos un joc
- El president del CAC recorda que el 2016 ja es va fer un primer informe sobre violència masclista, que va motivar la retirada de 5 vídeos i 5 blogs
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha presentat una denúncia davant el fiscal especial de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona en relació amb 19 continguts d’Internet que inciten a la violència masclista, la banalitzen, mostren pautes sobre com exercir-la i difonen escenes de violència masclista acompanyades d’un discurs complaent i amb missatges que tracten vexatòriament les dones. També s’hi mostren nens simulant escenes de violència masclista com si fos un joc.
Els continguts han estat recollits i analitzats en un informe elaborat pel CAC, que inclou 10 vídeos de YouTube, amb títols com Como golpear a tu novia si te engaña, Castigo a mujer infiel, Manual Cristiano de Nalgadas a Tu Esposa o Terapeuta saudí enseña cómo golpear a las mujeres. L’estudi també inclou 8 blogs, amb títols com Nena obediente o Sumisa silenciosa. A l’últim, l’informe inclou la web Domestic-Discipline.
Pel que fa als 10 vídeos, tots allotjats a la plataforma d’intercanvi de vídeos YouTube, tenen un total de 478.151 visualitzacions.
Segons l’escrit de la denúncia, es considera que les conductes detectades poden ser susceptibles de constituir un delicte que tipifica l’article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal.
Així mateix, el regulador català també ha posat els fets en coneixement de l’empresa Google, propietària de la plataforma de vídeos YouTube. Pel que fa als 8 blogs, s’ha adreçat a l’empresa proveïdora de blogs Tumblr i pel que fa al web Domestic-Discipline ha contactat amb l’empresa propietària. En tots els casos els ha demanat la retirada immediata dels continguts denunciats.
L’informe del CAC té per objectiu identificar continguts a Internet susceptibles de ser considerats missatges afavoridors de conductes de violència masclista. Els ítems analitzats es deriven del marc conceptual que estableix la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
Pautes sobre com exercir la violència sobre les dones
L’informe constata, en un primer apartat, la presència de continguts que inciten a la violència masclista, en les seves múltiples formes (física, psicològica i sexual) i àmbits (privat o públic), o bé que la plantegen com una pràctica justificada.
Per exemple, s’ha detectat en un blog la recomanació següent: “A veces simplemente hay que pegarles para que recuerden quien manda, unos buenos correazos una vez a la semana siempre son recomendables para mantener la humildad de la mujer”.
Un altre tipus de continguts en aquest mateix apartat fa referència a les pautes detallades que es donen per aplicar càstigs físics a les dones. Així, un dels blogs dona el consell següent: “Cachetadas, siempre con la mano abierta y con fuerza moderada, el objetivo de la cachetada es no lastimar el rostro sino calmar a la mujer y humillarla recordándole su lugar”.
Un segon apartat de l’informe es refereix a la banalització de la violència masclista. Aquest tipus de continguts inclouen vídeos on nens juguen a representar escenes en què un home pega a una dona per una suposada infidelitat. També inclouen la difusió d’escenes de violència masclista explícita que es presenten com a reals i que s’acompanyen d’un discurs complaent.
En un dels vídeos, per exemple, es mostra com un home colpeja una dona, la fa caure i l’arrossega pel terra, primer estirant-la del braç i després, dels cabells. El títol del vídeo deixa entendre que es tracta d’un marit que agredeix la seva esposa pel seu comportament previ (un ball).
En tercer lloc, l’informe detecta la vehiculació de missatges misògins o que tracten vexatòriament o objectualment les dones. A l’últim, en quart lloc, l’estudi detecta continguts de desautorització de les dones, sobre la base d’un discurs de menysteniment en què s’atribueix a les dones inferioritat en relació amb els homes o se’n qüestiona la intel·ligència. També s’han detectat altres continguts en què s’afirma que les dones són propietat dels homes, es nega la seva condició humana o se les compara amb un animal.
Segon informe sobre violència masclista
El president del CAC, Roger Loppacher, ha recordat que aquest és el segon informe que duu a terme el Consell en relació amb continguts d’Internet que inciten a la violència masclista. El primer informe, elaborat l’any 2016, va motivar la retirada de 5 vídeos i 5 blogs amb una tipologia similar a la de l’informe actual.
El CAC, que el 2015 va iniciar actuacions en l’àmbit d’Internet, ha elaborat fins ara informes sobre pornografia infantil, anorèxia i bulímia, violència masclista, incitació al suïcidi, pedofília i homofòbia.
Del 2016 ençà, a més de les denúncies a la Fiscalia, el CAC s’adreça directament a les empreses proveïdores per demanar-los la retirada dels continguts en qüestió. En aquest sentit, les empreses proveïdores han actuat sobre 56 continguts.
En concret, n’han retirat definitivament 38, han inclòs una advertència de contingut o bé l’obligació de registre previ en altres 9 casos, han desactivat els comentaris en un cas i en els 8 restants, els continguts no es poden trobar en obert, ja sigui perquè han caducat o bé perquè han passat a l’àmbit privat.
(Nota: En la difusió pública de l’informe s’han eliminat les URL dels continguts en qüestió.)