El CAC i els reguladors audiovisuals iberoamericans impulsaran recomanacions per combatre la desinformació sobre les vacunes

Roger Loppacher
Roger Loppacher. (Foto 1)

  • Es prendran com a base les recomanacions adreçades als mitjans i a la ciutadania elaborades pel CAC i altres entitats catalanes
     
  • El president del CAC i vicepresident de la Plataforma de Reguladores del Sector Audiovisual de Iberoamérica (PRAI), Roger Loppacher, afirma que els mitjans de comunicació poden contribuir a augmentar la confiança vacunal de la població i a fer front a la desinformació
     
  • La PRAI, en col·laboració amb el CAC, va organitzar ahir una jornada oberta telemàtica per abordar la relació entre desinformació i vacunes

La Plataforma de Reguladores del Sector Audiovisual de Iberoamérica (PRAI) elaborarà dues recomanacions per combatre la desinformació sobre les vacunes. Els dos documents −el primer, adreçat als mitjans i el segon, adreçat a la ciutadania− prendran com a base els textos que ja van ser redactats pel CAC i altres entitats, per bé que caldrà adaptar-los a la realitat dels socis de la plataforma, que va ser creada el 2010 i compta amb 11 reguladors.

Aquesta és una de les conclusions més destacades de la jornada oberta, organitzada per la PRAI en col·laboració amb el CAC, que es va dur a terme ahir, 21 de setembre, en format telemàtic. En la sessió hi han participat reguladors audiovisuals, professionals de la medicina, agències de fact check i periodistes.

El president del CAC i vicepresident de la PRAI, Roger Loppacher, ha dit que la informació basada en evidències mèdiques i científiques és indispensable i ajuda a prendre decisions fonamentades. “La desinformació que prolifera especialment a la xarxa sobre la Covid-19 i sobre les vacunes, en canvi,  crea confusió en la ciutadania en un moment d’especial vulnerabilitat i incertesa. I això pot tenir conseqüències en la salut pública”, ha afirmat.

“Els mitjans de comunicació poden contribuir a augmentar la confiança vacunal de la població i a fer front a la desinformació. Els beneficis per a la societat en el seu conjunt estan àmpliament demostrats i els mitjans de comunicació tenen la funció d’informar de manera veraç en relació amb la seguretat i l’eficàcia de les vacunes”, ha afegit.

La sessió telemàtica també va comptar amb les persones expertes següents: la presidenta del Grup col·laboratiu multidisciplinar per al seguiment científic del Covid-19, Silvia de Sanjosé; el secretari del Consell de Col·legis d’Infermeres i infermers de Catalunya, Miquel Àngel Calderó; el coordinador del Centro de Diagnóstico covid19 UNAM (Mèxic), Jorge Baruch Díaz Ramírez; la presidenta de l’Agencia Estatal de Noticias Telam (Argentina), Bernarda Llorente; la responsable de políticas públicas en Newtral, Marilín Gonzalo; i l’assessor de la Comisión de Regulación de Comunicaciones (Colòmbia), Sergio Urquijo, com a moderador.

Per elaborar les recomanacions, la PRAI adaptarà i enriquirà els textos impulsats pel CAC, que ja es troben disponibles. La primera recomanació, adreçada als professionals dels mitjans, va ser elaborada pel CAC, de manera conjunta amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. El text es va fer públic el 29 de desembre de 2020, és a dir, dos dies després de la primera inoculació que es va fer a Catalunya.

Les recomanacions subratllen que existeix un consens científic, demostrable empíricament, sobre la seguretat i els beneficis de la vacunació. Així, consideren que els mitjans de comunicació poden contribuir a incrementar la “confiança vacunal” de la població, fins i tot quan s’arbitren mecanismes d’aprovació d’urgència o quan s’utilitzen tecnologies com la de l’àcid ribonucleic missatger (ARNm).

Les recomanacions demanen tenir una cura especial amb les anomenades històries humanes, per tal de no elevar a categoria general una anècdota o un cas concret, especialment en els programes d’entreteniment a la ràdio i a la televisió.

També adverteixen que un esdeveniment advers després de la vacunació és qualsevol fet mèdic desfavorable que segueix la vacunació i que no té necessàriament una relació causal amb l’ús de la vacuna. És per això que cal extremar la cautela en la informació sobre aquests esdeveniments i transmetre informació objectiva i no alarmista sobre les sospites de reaccions adverses.

El text destaca que, en benefici de la salut de la població, una informació equilibrada no significa posar en termes d’igualtat les veus científiques i les veus del negacionisme, sinó donar-los el pes que es deriva de l’aval científic que tenen.

Les recomanacions adreçades al públic en general van ser elaborades per la Plataforma per a l’educació mediàtica (PEM), entitat impulsada pel CAC, on estan representats col·legis professionals, associacions i fundacions de l’àmbit de l’educació formal i no formal, associacions de mitjans de comunicació, grups de recerca universitaris, acadèmics i mestres. El text es va fer públic el 23 de febrer passat.

El document de la PEM presenta unes recomanacions adreçades a la ciutadania sobre com detectar les fake news sobre les vacunes de la Covid-19. El document, sota el lema “Detecta les fake news. Atura’t, pensa i verifica”, convida a qüestionar-se si es disposa de tota la informació, quin és el canal pel qual arriba, si té credibilitat, així com si les imatges o els àudios han estat manipulats. També es proposa analitzar si el cas descrit és un cas únic, així com la conveniència de compartir-ho a les xarxes o no.

Entre les propostes que s’hi fan hi ha les d’informar-se en profunditat i no limitar-se només als titulars, apostar per mitjans reconeguts, valorar la solvència de la font informativa i buscar elements de contrast per verificar l’autenticitat de la informació. En aquest sentit, les autoritats sanitàries, els professionals i les persones expertes en l’àmbit sanitari i científic són fonts acreditades. També s’hi recomana analitzar si s’està elevant a categoria una anècdota i no compartir res si no es té la seguretat que es tracta d’informació verídica.

Sis informes del CAC sobre desinformació mèdica des del 2018

El CAC ha elaborat un total de sis informes sobre desinformació en línia en matèria mèdica, quatre dels quals s’han redactat després de l’esclat de la pandèmia. En concret, en una primera etapa, el Consell va fer un informe sobre la desinformació sobre el càncer (2018) i un altre sobre el discurs antivacunes (2019).

En una segona etapa, un cop es va iniciar la pandèmia de coronavirus, el CAC va fer, en els mesos de març i abril del 2020, dos informes sobre els tractaments no científics que es van començar a proposar (com ara clorit de sodi o similars). Un cop s’havien proposat mesures profilàctiques a escala mundial, el CAC va elaborar un cinquè informe, l’octubre del 2020, sobre continguts que negaven la validesa de les mascaretes, de les PCR o de la distància social. I el sisè informe surt al pas de les veus contràries a les primeres vacunes que s’han començat a inocular.

Els diferents documents han estat redactats en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.

Integrants de la PRAI

La PRAI, creada el 2010, té 11 membres, que es relacionen a continuació:
Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia; Consell de
l’Audiovisual de Catalunya (CAC); Instituto Federal de Telecomunicaciones
(IFT) de Mèxic; Consejo Nacional de Televisión (CNTV) de Xile; Consejo
Consultivo de Radio y Televisión (CONCORTV) del Perú; Entidade Reguladora para a Comunicação Social (ERC) de Portugal; Ente Nacional de Comunicaciones (ENACOM) de l’Argentina; Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC); Consejo Audiovisual de Andalucía (CAA); Agencia Nacional de Cine y Televisión (ANCINE) del Brasil, i Consejo de Regulación, Desarrollo y Promoción de la Información y Comunicación (CCE) d’Equador.

Recomanacions en relació amb els continguts audiovisuals sobre les vacunes de la Covid-19

Recomanacions: Com detectar les fake news sobre les vacunes de la Covid-19?


PRAI
Jornada oberta de la PRAI. (Foto 2)