El CAC, la Generalitat i la CCMA impulsen la campanya #ThoEstàsPerdent per fomentar l’esport femení en els mitjans

​​

Foto 1
  • L’objectiu de la campanya és promoure una presència més gran de les dones esportistes als mitjans per avançar cap a la plena igualtat, trencar estereotips i consolidar referents femenins per a infants i joves
     
  • Els anuncis de la campanya estan protagonitzats per la nadadora Mireia Belmonte,  la pilot de motos Laia Sanz, la futbolista Alexia Putellas, la jugadora de bàsquet Laia Palau i l’atleta Maria Vicente
     
  • S’emetrà per TV3, Esport3, betevé, La Xarxa, Catalunya Ràdio, les ràdio privades de l’Associació Catalana de Ràdio, diverses ràdios i televisions locals, el Canal FGC i el canal MouTV (TMB)
     
  • 86 mitjans, entre els quals hi ha les principals televisions, ràdios, agències de notícies i premsa generalista i esportiva, es comprometen a donar més visibilitat a l’esport femení


El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), en col·laboració amb la Secretaria General de Esport i de l’Activitat Física del Govern de la Generalitat, l’Institut Català de les Dones (ICD) i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), impulsa la campanya #ThoEstàsPerdent amb l’objectiu de fomentar l’esport femení en els mitjans de comunicació .

L’objectiu de la campanya és promoure una presència més gran de les dones esportistes als mitjans, contribuint així a avançar a cap a la plena igualtat, trencar estereotips socials i mediàtics respecte de l’esport femení i posicionar-lo com un contingut d’interès i capaç d’atraure grans audiències. També pretén consolidar en l’audiència -especialment en infants i adolescents- referents de l’esport femení, ja que massa sovint només tenen com a referents esportistes masculins.

La campanya #ThoEstàsPerdent  té el lema “Si no veus esport femení, t’estàs perdent la meitat de l’espectacle”. La iniciativa consta de diverses peces audiovisuals que han protagonitzat cinc esportistes d’elit: la medallista olímpica de natació Mireia Belmonte, la multicampiona del món de motociclisme Laia Sanz, la subcampiona de la Champions League femenina de futbol, Alexia Putellas, la tricampiona d’Europa i subcampiona olímpica de bàsquet Laia Palau i la rècord del món de pentatló i heptatló sub-18 Maria Vicente.

En els anuncis, les cinc esportistes acompanyen el missatge de la campanya amb el gest de tapar-se la meitat de la cara com a símbol que no veure esport femení suposa perdre’s la meitat de l’espectacle. Les institucions promotores de la campanya han contactat amb clubs, federacions i esportistes, tant masculins com femenins, per llançar-los un challenge perquè contribueixin a difondre aquest gest com una manera de donar suport  i d’adherir-se a la campanya.

La campanya #ThoEstàsPerdent ha estat presentada avui en un acte que ha comptat amb, el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, la vicepresidenta i presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez. L’acte s’ha celebrat a La Pedrera, a Barcelona, i ha comptat amb la presència d’esportistes d’elit, responsables de federacions esportistes, de clubs i de mitjans de comunicació.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha explicat que “en la nostra societat, una de les àrees en la qual es dona encara una situació de desigualtat, tot i els avenços dels darrers temps, és en la presència de l’esport femení en els mitjans de comunicació, tant pel que fa a les dones esportistes, com a les dones professionals de la comunicació”. En aquest sentit, Loppacher ha destacat que amb aquesta campanya “es pretén mostrar l’esport femení com el que és: un contingut vibrant, emocionant i apassionant, capaç de captar i d’atraure audiència. I volem fer-ho apel·lant a la persona espectadora, mostrant-li tot allò que s’està perdent, ja que si no veu, mira, escolta o llegeix esport femení, s’està perdent la meitat de l’espectacle. Perquè l’esport no és masculí ni femení, és simplement esport. I l’esport practicat per dones és tan espectacular i atractiu com que el que practiquen els homes.”

La vicepresidenta i presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, ha subratllat que el compromís explícit de Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb la plena igualtat entre dones i homes: “És un compromís ferm que volem que sigui visible en tots els vessants”. Llorach ha apuntat que “les xifres de presència de les dones als mitjans van millorant poc a poc, però no es pot deixar d’incidir en la seva importància, en la necessitat de continuar avançant: ens ho hem d’exigir cada dia. La defensa de la igualtat efectiva entre homes i dones va més enllà d’una campanya, ha de ser una aposta global i permanent, i en cada acció de suport i d’impuls per aconseguir-ho, ens hi trobaran de ple”.

El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha dit que “Catalunya és una potència esportiva, no només en esport masculí, sinó també en el femení, que se situa als llocs capdavanters en els rànquings internacionals de diferents disciplines. Figueras ha afegit: “Aquesta campanya vol ser un altaveu perquè prenguem consciència del potencial del nostre esport femení i que és un espectacle de primer nivell que hem de seguir amb la mateixa atenció que seguim el masculí a través dels mitjans de comunicació. També ens ha de servir per posicionar-nos a nivell internacional com un país referent en l’equiparació mediàtica de l’esport femení i el masculí”.

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, ha dit: “Amb #ThoEstasPerdent estem dient ‘No ens ho podem perdre’ i també ‘No podem permetre que es continuï discriminant les dones en l’àmbit de l’esport’.
Ja sigui a nivell comunicatiu, ja sigui a nivell de pràctica esportiva o bé per manca de representació efectiva de dones en qualsevol àmbit de decisió de l’esport. Estem avui aquí per avançar en els drets de més de la mitat de la població, i perquè també el món de l’esport necessita incorporar la visió de les dones. Contràriament ens estem perdent la mitat del talent, de la vida”.

La tricampiona d’Europa i subcampiona olímpica de bàsquet Laia Palau ha dit: “És important apostar per la creació de referents esportius femenins. Quan jo vaig començar, no sabia si es podia ser jugadora de bàsquet i si un es podia guanyar la vida així. No puc dir que hagi tingut barreres, però el cert és que tampoc he tingut les mateixes condicions que els esportistes masculins”.


Difusió de la campanya

La difusió ha començat amb uns anuncis previs (teasers) protagonitzats per cadascuna de les cinc esportistes, que s’han emès des de dilluns passat fins ahir com a preparació de la campanya.

A partir d’avui s’emetrà l’espot i la falca de la campanya per TV3, Esport3, Super3, betevé, La Xarxa, Catalunya Ràdio, les emissores de ràdio privades de l’Associació Catalana de Ràdio (ACR), diverses ràdios i televisions locals, i pel circuit tancat de televisió dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Canal FGC) i pel canal MouTV, de Transports Metropolitans de Barcelona. També es difondrà per les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram.

Les emissions finalitzaran el 14 de febrer. En el cas dels mitjans de la CCMA s’ha planificat l’emissió de 150 anuncis i falques, la majoria en els blocs de màxima audiència. Així mateix, s’han editat cartells que es distribuiran mitjançant les federacions esportives. Tot el material audiovisual i gràfic de la campanya està allotjat al web http://www.thoestasperdent.cat


Compromís dels mitjans

D’altra banda, 86 mitjans de comunicació, entre els quals hi ha les principals televisions, ràdios, agències de notícies i premsa generalista i esportiva, s’han adherit al document “Compromís dels mitjans per impulsar l’esport femení”. 

El text, elaborat per les entitats promotores de la campanya, proposa donar més visibilitat a les dones esportistes, avançar cap a una cobertura equilibrada entre l’esport masculí i el femení en cada mitjà i evitar els estereotips de gènere en el tractament de l’esport.

Així mateix, els mitjans es comprometen a formar en perspectiva de gènere el seu personal en l’àmbit dels esports i a fomentar la presència paritària de periodistes en les redaccions i en els espais d’opinió i les tertúlies esportives.


Foto 2