El CAC recorda als mitjans que cal evitar els estereotips i l’espectacularització en les informacions sobre salut mental i sobre la mort per suïcidi

  • El president del CAC, Roger Loppacher, assenyala que amb la influència dels mitjans es pot ajudar a normalitzar els trastorns mentals i a combatre els estereotips que els envolten
     
  • Cal evitar tractaments sensacionalistes, evitar informar en detall
    sobre els mètodes utilitzats en la mort per suïcidi i ajudar en la tasca de prevenció

     
  • El Consell recorda als mitjans que disposen de documents d’autoregulació sobre el tractament informatiu de les malalties mentals i sobre la mort per suïcidi

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) recorda als mitjans que cal evitar els estereotips i l’espectacularització en les informacions sobre salut mental i sobre la mort per suïcidi i els recorda que tenen a la seva disposició les recomanacions sobre el tractament informatiu de la salut mental i sobre la mort per suïcidi, que van ser elaborades pel regulador conjuntament amb el departament de Salut.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha subratllat que aquest document d’autoregulació “pot ajudar a informar sobre aquests trastorns de forma més acurada, correcta i sensible, i contribueixin a evitar els estereotips relacionats”.

Roger Loppacher ha assenyalat que una cobertura responsable d’una notícia pot tenir un efecte preventiu sobre la conducta suïcida i ha afegit: “Per tant, el document del CAC no recomana evitar parlar de les morts per suïcidi, ni silenciar-les, sinó que aposta per abordar la qüestió i informar-ne, però de una manera acurada”.

El document sobre salut mental identifica alguns tractaments inadequats, com ara considerar-los infreqüents o aïllats, referir-se a les persones amb diagnòstics de salut mental com a violentes, perilloses o imprevisibles, tractar-les amb compassió i paternalisme, i confondre trastorn mental amb discapacitat psíquica o demència.

També es considera incorrecte parlar de persones incapacitades i de trastorns que són incurables, així com del tractament farmacològic com l’única via de recuperació.

Pel que fa a les expressions adequades per referir-se a aquesta qüestió, el document mostra algunes de les formes incorrectes a evitar i les que seria preferible fer servir i per què. Així, per exemple, es demana evitar titulars alarmants o morbosos que incloguin la salut mental de manera gratuïta per captar l’atenció, de manera que això només s’esmenti quan sigui imprescindible per entendre correctament una notícia i sempre de forma contextualitzada.

Pel que fa a les recomanacions sobre la mort per suïcidi, algunes de les propostes són: tractar la informació amb una aproximació respectuosa i prudent, escollir expressions adequades per descriure les persones que han presentat conducta suïcida, evitar la descripció detallada del mètode, evitar associar la mort per suïcidi amb idees d’heroïcitat o romanticisme, etc. Resulta convenient presentar la mort per suïcidi com a producte d’una complexa interacció de molt factors i cal extremar el respecte a la intimitat de les famílies i altres supervivents per tal de no accentuar l’estigma.

Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals

Recomanacions als mitjans audiovisuals sobre el tractament informatiu de la mort per suïcidi