El CAC recorda als mitjans que la cobertura de la Copa Mundial de Futbol no hauria d’obviar el context laboral i social de Qatar

- El Ple del Consell aprova una declaració en què es demana als mitjans incloure elements informatius com el respecte de drets fonamentals en l’àmbit laboral, la igualtat home-dona i els drets del col·lectiu LGBTI+
- El CAC obre a Girona una etapa de sessions plenàries descentralitzades i el seu president, els consellers i les conselleres són rebuts per l’alcaldessa, Marta Madrenas, i per la delegada del Govern, Laia Cañigueral
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat avui, 26 d’octubre, una declaració adreçada als mitjans que cobriran la Copa Mundial de Futbol, que es celebrarà a Qatar a partir del 20 de novembre, en què es demana que utilitzin la màxima diversitat de fonts i punts de vista i que no obvïin esmentar el context laboral i social en que es desenvoluparà la competició.
El Ple del CAC apel·la als i a les professionals de la informació a ser vigilants amb els principis fonamentals que han d’observar, especialment la veracitat i la responsabilitat social.
“En aquest sentit, els missatges informatius que s’elaborin en relació amb la competició no haurien d’obviar el context en què es desenvolupa l’esdeveniment. L’aportació d’elements d’anàlisi paral·lels a les qüestions centrals que originen la notícia poden permetre posar-los en relació amb altres situacions, conjunturals o estructurals, que no són alienes al fet esportiu noticiable, i que guarden relació amb el respecte de drets fonamentals en l’àmbit laboral, en referència a la igualtat entre homes i dones o als drets del col·lectiu LGTBI+”, assenyala la declaració.
El CAC afegeix que la informació que es doni de la competició i d’altres fets adjacents “hauria de recollir la diversitat de fonts més àmplia possible, per tal d’aconseguir un tractament acurat i contrastat dels fets i reflectir la pluralitat social que hi pugui haver a través de punts de vista i opinions diferents”.
La declaració ha estat aprovada per unanimitat, en una reunió celebrada a Girona en la que han participat el president, Xevi Xirgo, la vicepresidenta, Rosa Maria Molló, la consellera secretària, Laura Pinyol, els consellers Enric Casas i Miquel Miralles, i la secretària general, Núria Llorach.
La declaració sobre Qatar s’ha fet arran d’un canvi d’impressions amb el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes, Adam Majó.
El CAC, ha iniciat avui amb la reunió a Girona una etapa de sessions plenàries descentralitzades pel territori català i ha celebrat el ple del seu òrgan de direcció a la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona, on els seus membres han estat rebuts per la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral. Posteriorment, han estat rebuts a l’Ajuntament de Girona per l’alcaldessa, Marta Madrenas, i per part del seu equip. A la tarda està previst que els membres del CAC mantinguin una reunió amb prestadors de ràdio i de televisió de la zona.
El CAC, que habitualment celebra les sessions plenàries a la seu de Barcelona, té previst organitzar de manera periòdica reunions de direcció en diferents ciutats de la resta del territori.
Declaració del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre la cobertura mediàtica de la Copa Mundial de Futbol de la FIFA Qatar 2022
Properament, entre el 20 de novembre i el 18 de desembre de 2022, l’emirat de Qatar acollirà la celebració de la Copa Mundial de Futbol de la FIFA. Davant la projecció internacional de la informació que genera aquest fet, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya recorda als i a les professionals dels serveis de comunicació audiovisuals que la cobertura que en facin ha de ser vigilant amb els principis fonamentals que han d’observar en l’exercici de la seva tasca, especialment des del punt de vista de la veracitat i la responsabilitat social.
En aquest sentit, els missatges informatius que s’elaborin en relació amb la competició no haurien d’obviar el context en què es desenvolupa l’esdeveniment. L’aportació d’elements d’anàlisi paral·lels a les qüestions centrals que originen la notícia poden permetre posar-los en relació amb altres situacions, conjunturals o estructurals, que no són alienes al fet esportiu noticiable, i que guarden relació amb el respecte de drets fonamentals en l’àmbit laboral, en referència a la igualtat entre homes i dones o als drets del col·lectiu LGTBI+.
La informació que es doni de la competició i d’altres fets adjacents, en tot cas, hauria de recollir la diversitat de fonts més àmplia possible, per tal d’aconseguir un tractament acurat i contrastat dels fets i reflectir la pluralitat social que hi pugui haver a través de punts de vista i opinions diferents.
El Consell recorda també a les dones i els homes que exerceixen la professió periodística, i als mitjans que difonen els continguts, que cal garantir el dret a la informació de les persones receptores així com vetllar per l’objectivitat i la veracitat de les informacions divulgades, tot aportant dades contrastables i defugint de les descripcions parcials.

