El CAC traspassa la presidència de la PRAI al consell audiovisual de Xile i culmina un mandat de reforç de la internacionalització de la plataforma

• Barcelona acull l’Assemblea General de la Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica (PRAI), que aplega 12 reguladors
• Xirgo demana més col·laboració entre els quatre reguladors audiovisuals d’Espanya (CAC, CAA, CACV i CNMC) i reclama al Govern i al Parlament una ampliació de competències i l’actualització de la Llei audiovisual
• La presidència del CAC al capdavant de la PRAI ha suposat incloure-hi el català com a llengua oficial, l’organització de 18 reunions del Comitè Directiu, 7 jornades obertes, col·laboracions amb la UNESCO i la creació d’un butlletí i d’un canal de YouTube
La Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica (PRAI), que aplega 12 reguladors, ha elegit el president del Consejo Nacional de Televisión de Xile, Mauricio Muñoz, com a president de l’associació per als propers dos anys. D’aquesta manera, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que ha ostentat la presidència durant el bienni que acaba avui, ha culminat un mandat en què s’ha reforçat la internacionalització de la plataforma.
La votació per al traspàs de la presidència s’ha produït avui, 14 de novembre, en la sessió de tarda de l’Assemblea General de la PRAI, que ha tingut lloc a Barcelona sota l’organització del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). És el primer cop que Catalunya acull una assemblea de la PRAI. En la trobada hi han participat presencialment 8 reguladors i 3 hi han participat de manera telemàtica.
Muñoz, que ha agraït la confiança dipositada per la plataforma, ha recollit el testimoni de mans del president del CAC, Xevi Xirgo, qui ha estat president de la PRAI durant els darrers dos anys.
En la mateixa sessió s’han elegit per a les dues vicepresidències de la PRAI la Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia i el Consejo Consultivo de Radio y Televisión (CONCORTV) del Perú.
Prèviament a la votació, en dues intervencions a les delegacions, Xirgo ha analitzat la situació del panorama audiovisual i ha fet un balanç de la tasca realitzada durant el seu mandat a la PRAI. Així, el president del CAC, en el discurs de benvinguda a les delegacions realitzat ahir, ha demanat intensificar les relacions entre Europa i Iberoamèrica, així com una col·laboració més gran entre els quatre organismes reguladors que hi ha a Espanya, en referència al CAC, al Consejo Audiovisual de Andalucía (CAA), al Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV) i a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).
“Els interessos dels consumidors no poden dependre de qui tingui les competències, sinó del fet que es protegeixin de manera eficaç els seus drets, ja sigui la defensa dels seus drets lingüístics, la lluita contra la desinformació o la protecció davant la complexitat del món digital”, ha afirmat.
El president del CAC també ha reclamat al Govern i al Parlament una ampliació de les competències per adaptar la institució als reptes de l’era digital. “Tenim una llei desfasada que cal actualitzar com més aviat millor”, ha assegurat.
Balanç del mandat
Pel que fa al seu mandat durant els darrers dos anys al capdavant de la PRAI, el president ha fet, en la sessió d’avui, un resum de les tasques realitzades, entre les quals ha destacat la inclusió del català com a llengua oficial de la PRAI, que s’afegeix al castellà i al portuguès. També ha explicat que durant la presidència catalana s’han organitzat set jornades obertes, sis grups de treball i 18 reunions del Comitè Directiu sobre objectius estratègics. També s’han dut a terme col·laboracions amb la UNESCO i diverses iniciatives internacionals sobre educació en comunicació. Igualment, s’ha creat un butlletí semestral i s’ha obert un canal de YouTube.
Demà és previst que els delegats siguin rebuts en audiència pel president del Parlament, Josep Rull, i que visitin les instal·lacions de l’empresa audiovisual Lavinia.
La PRAI, creada el 2014, té 12 membres, que es relacionen a continuació:Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia; Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC); Instituto Federal de Telecomunicaciones (IFT) de Mèxic; Consejo Nacional de Televisión (CNTV) de Xile; Consejo Consultivo de Radio y Televisión (CONCORTV) del Perú; Entidade Reguladora para a Comunicação Social (ERC) de Portugal; Ente Nacional de Comunicaciones (ENACOM) de l’Argentina; Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC); Consejo Audiovisual de Andalucía (CAA); Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV); Agencia Nacional de Cine y Televisión (ANCINE) del Brasil, i Consejo de Regulación, Desarrollo y Promoción de la Información y Comunicación (CCE) de l’Equador.
En aquest sentit, cal recordar que el CAC forma part de les altres dues grans plataformes de regulació d’àmbit internacional:
Per una banda, la Xarxa d’Autoritats de Regulació Mediterrànies (Mediterranean Network of Regulatory Authorities, MNRA, en anglès, i Réseau des Instances de Régulation Méditerranéennes, RIRM, en francès), que aplega 27 reguladors audiovisuals de 24 països i territoris de la conca mediterrània.
Per l’altra, el CAC és membre de la Plataforma Europea d’Autoritats Reguladores (EPRA, en anglès), associació que aplega 55 organismes reguladors de l’audiovisual de 47 països i territoris europeus.
