Els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques de gener a abril del 2021, essent també els que van dedicar més temps a la informació

  • Els dos eixos informatius principals van ser la gestió de la pandèmia i les eleccions al Parlament del 14F
     
  • Tots els mitjans analitzats van situar ERC, el partit que va presentar candidat a la investidura, com el que va sumar més temps als informatius diaris
     
  • Les tertúlies d’actualitat política de TV3 van comptar amb 127 participants, les de Catalunya Ràdio en van tenir 86, i les de RAC1, 71
     
  • La presència de les dones als teleinformatius creix i se situa al voltant del 40%. En els debats emesos per TV3 i Catalunya Ràdio arriba al 57,9% i al 57,1%, respectivament

Els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques, segons un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que analitza l’observança del pluralisme polític de cinc mitjans catalans de gener a abril del 2021. En concret, els informatius de TV3 van donar temps de paraula a 37 agrupacions polítiques. Cal tenir en compte que TV3 va ser també el mitjà de la mostra que va emetre més temps d’informació en termes absoluts.

Els següents informatius amb més pluralitat de veus van ser els de Catalunya Ràdio i els de RAC1, tots dos amb 33 veus polítiques diferents. A continuació venen els de betevé, amb 24, i els de TVE Catalunya, amb 22. Aquestes conclusions es desprenen de l’Informe sobre l’observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio. Gener-abril del 2021.

Els dos eixos informatius principals del primer quadrimestre de l’any es van caracteritzar, en termes de temps de paraula, per una presència majoritària de les veus governamentals, en el cas de la pandèmia, i dels partits, en el cas de les eleccions al Parlament del 14F. Aquesta dualitat va propiciar un atansament de les proporcions de temps de paraula de governs i partits respecte de períodes anteriors, on predominava clarament la proporció de temps de paraula dels executius.

El Govern de Catalunya va sumar entorn del 22% a les dues televisions (22,5% a TVE Catalunya i 21,4% a TV3), el 28,8% a Catalunya Ràdio i una dada similar a RAC1 (27,5%), en aquest cas amb dades només del període gener-març a causa d’una incidència tècnica. En el cas de betevé, els executius català i de l’Ajuntament de Barcelona van obtenir una presència semblant (29,7% i 31,8%, respectivament).

Així, doncs, l’executiu català (responsable de la gestió de la pandèmia) es va mantenir com l’agrupació que va aglutinar més temps de paraula als quatre mitjans amb cobertura a tot Catalunya, tot i que amb un retrocés en relació amb l’informe anterior.

El Govern de l’Estat, en una línia similar a la de l’executiu català, també va reduir la seva presència en tots els mitjans: va assolir una proporció d’entorn del 12%, a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1, on es va situar com la segona agrupació per temps de paraula. D’altra banda, va sumar gairebé el 5% a TVE Catalunya i a betevé.

Pel que fa als partits, l’informe mostra un creixement del seu pes informatiu amb motiu de les dues eleccions (14F i eleccions a la Comunitat de Madrid) i de l’inici de la nova legislatura al Parlament de Catalunya.

En concret, Catalunya Ràdio, TV3 i RAC1 van situar ERC, el partit que va presentar candidat a la investidura, com el que va sumar més temps (11,8%, 10,9% i 10,1%, respectivament, amb el 0,6%, 0,4% i 0,2% de SOBIRANISTES).

A continuació, tot i que amb proporcions i ordre variables, tots tres mitjans van posicionar JUNTSxCAT, amb un paper destacat en les negociacions per a la investidura (9% a TV3, 8,7% a Catalunya Ràdio i 6,1% a RAC1).

PSC+PSOE, la força que va obtenir més vots en els comicis del 14F, va rebre el 7,6% del temps de paraula a TV3, el 6,6% a RAC1 i el 5,7% a Catalunya Ràdio.

TVE Catalunya també va presentar ERC (13,7%) amb SOBIRANISTES (0,3%) com la formació política amb més temps de paraula i, a continuació, va atorgar un pes relatiu molt proper a C’s –principal força de l’oposició a Catalunya fins a les eleccions– i a PSC+PSOE (10,3% i 10,1%, respectivament). Per veure tots els resultats, consulteu el quadre 5 de l’informe (pàgina 28), que mostra la relació de governs i la de forces polítiques, però que no inclou la resta d’agrupacions institucionals.

Les entitats vinculades al debat polític van sumar aquest quadrimestre el 0,2% del temps de paraula total a TVE Catalunya i entre l’1% i el 2% a la resta de mitjans (0,9% a Catalunya Ràdio, 1,1% a betevé i 1,8% a TV3). A RAC1, on la mostra comprèn els tres primers mesos, aquesta dada és de l’1,7%.

Òmnium Cultural va ser l’entitat que va sumar més temps d’intervenció a tots els mitjans analitzats, mentre que l’ANC va registrar temps de paraula a quatre dels cinc mitjans analitzats: TV3, Catalunya Ràdio, RAC1 i betevé.

Entrevistes

Durant el primer quadrimestre de l’any 2021, TV3 va emetre 324 entrevistes a actors polítics en espais informatius, de 27 veus polítiques diferents; a Catalunya Ràdio se’n van comptabilitzar 176 de 19 agrupacions; la programació informativa en desconnexió de TVE Catalunya va incloure 127 entrevistes de 21 agrupacions polítiques distintes; el canal informatiu 3/24 va registrar, en aquest mateix període, 75 entrevistes de 15 agrupacions. La televisió local betevé va emetre en espais informatius 33 entrevistes de 9 agrupacions. I a RAC1, amb dades que van de gener a març, s’hi van comptabilitzar 96 entrevistes a representants de 16 agrupacions polítiques diferents.

Pel que fa a l’apartat específic de governs, l’executiu de Catalunya va ser l’agrupació (d’entre totes, governamentals, de partit i la resta) que més entrevistes va registrar a TV3 (15,7% del total), Catalunya Ràdio (26,1%), TVE Catalunya (20,5%) i RAC1 (35,4%). Al 3/24, el Govern va obtenir un 12% de les entrevistes. A aquest fet hi va contribuir el paper que desenvolupava, sobretot en la gestió de la pandèmia, però també en l’organització de les eleccions al Parlament.

Pel que fa a les formacions polítiques, l’atenció a les eleccions al Parlament de Catalunya va contribuir al fet que les entrevistes a les forces polítiques incrementessin la seva presència respecte de períodes anteriors i n’aglutinessin més que els governs al 3/24 (80,1%), a TV3 (60,1%), a Catalunya Ràdio (56,8%) i a TVE Catalunya (54,3%).

A la televisió local betevé, membres del govern de l’Ajuntament de Barcelona van aglutinar el 60% de les 33 entrevistes que es van emetre. Els membres dels grups municipals a l’oposició van rebre entorn d’un 25% de les entrevistes.

Debats

En el període analitzat, es van emetre un total de 19 debats amb participació d’actors polítics. En concret, 7 debats a TV3, 4 al 3/24, 4 a Catalunya Ràdio i 4 a TVE Catalunya.

Les temàtiques tractades van ser les següents: les eleccions al Parlament de Catalunya; els efectes de la pandèmia; les energies renovables; la compatibilitat de l’oci i la caça als espais naturals; i la protecció i la tutela dels joves migrants no acompanyats més enllà dels 18 anys.

Tertúlies i altres seccions d’opinió d’actualitat política

Durant el primer quadrimestre del 2021, TV3 va emetre 278 tertúlies d’anàlisi de l’actualitat política en la seva programació informativa; Catalunya Ràdio en va programar 191; TVE Catalunya, 150; el 3/24, 79; i betevé, 62.

Quant a les persones que hi van participar, TV3 va ser el mitjà en què van intervenir un nombre més elevat de persones diferents (127); a Catalunya Ràdio, les persones diferents van ser 86; al 3/24 n’hi van participar 55; a TVE Catalunya, 40; i a betevé, 25.

A RAC1, amb dades de gener a març, s’hi van registrar 142 tertúlies, on van participar 71 persones diferents.

Pel que fa a seccions d’opinió, TV3 va ser el mitjà dels analitzats que va incloure més participacions en espais d’opinió unipersonal i compartits en els programes magazins i altres informatius, amb un total de 285 participacions protagonitzades per 31 persones diferents. Catalunya Ràdio va emetre 165 participacions de 7 persones diferents. I betevé, 15 participacions d’una única persona.

A RAC1 −entre gener i març− s’hi van comptabilitzar 34 participacions de dues persones diferents en espais d’opinió altres que la tertúlia.

Presència de les dones polítiques

Durant el quadrimestre gener-abril del 2021, la presència de les dones es va situar per sota del 50% en tots els mitjans i formats analitzats, amb l’única excepció dels debats emesos per TV3 i per Catalunya Ràdio. 

En els informatius diaris, el temps de paraula de les dones es va situar al voltant del 40% en els mitjans analitzats: 43,7% a betevé, 42,6% a TVE Catalunya, 42,1% a Catalunya Ràdio i 39,9% a TV3. A RAC1, amb una mostra referida als tres primers mesos de l’any, la presència de les dones va ser del 37,7%.

Quant a les dones polítiques entrevistades, el percentatge es va situar al voltant del 40% a TVE Catalunya (40,9%) i al 3/24 (40%), i d’un terç a Catalunya Ràdio (36,4%), TV3 (34,6%) i betevé (33,3%). A RAC1 la presència de dones polítiques en entrevistes va ser del 28,1%.

Pel que fa als debats amb presència d’actors polítics, la presència relativa de dones únicament va depassar el 50% a TV3 i a Catalunya Ràdio (57,9% i 57,1%, respectivament) per bé que sobre un nombre total de participacions reduït (19 i 14 participacions, respectivament). Al 3/24 i a TVE Catalunya, amb un nombre total de participacions més elevat (35 i 30), la proporció de dones en aquest format va ser més baixa, entorn del 43%. 

En relació amb les tertúlies, les participacions de dones es van aproximar a la paritat en quatre dels cinc mitjans analitzats (el 48,1% a TV3, el 46,7% al 3/24, el 45,6% a TVE Catalunya i el 45,2% a betevé). A Catalunya Ràdio, la presència relativa de dones en aquest format d’intervenció va ser més reduïda (el 39,8%).  A RAC1, entre gener i març, les dones van protagonitzar un 35,7% de les intervencions.

L’informe va ser aprovat en el Ple del Consell celebrat el 24 de novembre per dos vots a favor (un amb vot concurrent) i un vot en contra (amb vot particular).

Acord 86/2021 d’aprovació de l’Informe sobre l’observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio. Gener-abril del 2021

Vot particular concurrent a l’Acord 86/2021

Voto particular al Acuerdo 86/2021

 

ANNEX

Quadre 1. Percentatge del temps de paraula de les agrupacions polítiques per canal i/o emissora durant el període gener-abril

Agrupacions

TV3

Catalunya Ràdio

TVE Catalunya

betevé

RAC1

Govern de Catalunya

21,4

28,8

22,5

29,7

27,5

Govern de l’Estat

11,3

12,3

4,9

4,5

12,0

ERC

10,2

11,0

13,3

4,2

9,6

JUNTSxCAT

8,5

8,1

6,7

4,4

5,8

PSC+PSOE

7,2

5,3

9,8

3,8

6,3

PPC+PP

6,1

3,1

3,3

3,9

5,0

Govern de les administracions locals catalanes

5,1

4,8

7,2

0,4

2,9

C’s

4,7

3,7

10,0

4,1

6,2

CUP

4,6

4,2

4,2

3,2

5,2

CAT EN COMÚ+IU

3,9

3,9

4,8

3,0

4,0

PDECAT

2,7

1,7

4,2

2,6

2,9

Organismes de la Unió Europea

2,3

2,6

--

0,6

1,0

Govern de les adm. autonòmiques no catalanes

2,1

1,5

--

--

2,0

Govern de l’Ajuntament de Barcelona

2,0

1,6

3,5

31,8

2,8

Podem+Podemos

1,9

0,8

0,6

0,2

1,0

Parlament de Catalunya

1,9

1,6

1,9

0,4

1,2

VOX

0,7

0,9

1,4

0,8

1,0

Altres institucions de la Generalitat

0,6

1,0

0,2

0,3

0,4

Corona

0,5

0,5

0,7

--

0,5

SOBIRANISTES

0,4

0,5

0,3

0,2

0,2

Govern de les administracions locals no catalanes

0,4

0,4

--

--

0,4

Bloc Nacionalista Valencià

0,3

0,1

--

--

--

Corts Generals

0,2

0,2

0,03

0,1

0,01

Junta Electoral

0,2

0,3

0,2

0,4

1,0

Òrgans de govern de l’administració de Justícia

0,2

0,2

--

--

0,2

PNB

0,2

0,2

0,2

--

0,2

Más Madrid

0,1

0,1

--

--

0,1

Altres actors xp

0,1

--

--

--

--

Més per Menorca

0,1

--

--

--

--

Lliga Democràtica

0,1

--

--

0,1

--

FNC

0,1

--

--

--

0,1

IZQP

0,04

--

--

--

--

Más País

0,03

--

--

--

0,2

Altres cambres legislatives

0,03

--

--

--

--

MPIC

0,03

--

--

--

0,03

RECORTES CERO-GV-M

0,03

--

--

--

0,1

Units per Avançar

0,03

--

0,2

--

--

Altres institucions de l’Estat

--

0,1

--

--

--

ARAN AMASSA

--

0,05

--

--

--

BCN CANVI

--

--

--

0,8

--

EH Bildu

--

0,1

--

0,3

0,05

Falange Española

--

0,1

--

--

--

Guanyem Badalona en Comú

--

--

--

--

0,1

Iniciativa del Poble Valencià

--

0,04

--

--

--

PCTC

--

--

--

--

0,1

Sindicatura de Greuges de Barcelona

--

--

--

0,4

--

Tossa Unida

--

0,1

--

--

--

Total

100

100

100

100

100