Paquet de serveis digitals: la Comissió Europea celebra l’adopció per part del Parlament Europeu de la nova normativa de la UE per als serveis digitals

La Comissió Europea ha celebrat l’adopció per part del Parlament Europeu de la Llei de serveis digitals (DSA, en anglès) i la Llei de mercats digitals, proposada per la Comissió (DSM, en anglès) el desembre de 2020.

El paquet de serveis digitals estableix un primer reglament complet per a les plataformes en línia, de les quals tots depenem a la nostra vida diària. Aquestes noves normes seran aplicables a tota la UE i crearan un espai digital més segur i obert, basat en el respecte dels drets fonamentals.

La vicepresidenta executiva d’una Europa apta per a l’era digital, Margrethe Vestager, manifesta que “el Parlament Europeu ha adoptat una novetat mundial: una regulació forta i ambiciosa de les plataformes en línia. La Llei de serveis digitals permet protegir els drets dels usuaris en línia. La Llei de mercats digitals crea mercats en línia justos i oberts. Com a exemple, el discurs il·legal d’odi també es pot tractar en línia. I els productes comprats en línia han de ser segurs. Les grans plataformes s’hauran d’abstenir de promoure els seus propis interessos, compartir les seves dades amb altres empreses, habilitar més botigues d’aplicacions. Perquè amb la mesura ve la responsabilitat: com a gran plataforma, hi ha coses que has de fer i coses que no pots fer”.

El comissari per al Mercat Interior, Thierry Breton, afirma que «fa 10 anys, es va convertir una pàgina sobre els bancs “massa grans per fer fallida” (too big to fail). Ara, amb la DSA i la DMA, passem pàgina a les plataformes “massa grans per a preocupar-se” (too big to take care). Per fi estem construint un mercat digital únic, el més important del “món lliure”. Les mateixes regles previsibles s’aplicaran a tot arreu de la UE per als nostres 450 milions de ciutadans, aportant a tothom un espai digital més segur i just».

L’adopció del paquet de serveis digitals en primera lectura pel Parlament Europeu segueix l’acord polític al qual han arribat els colegisladors sobre la Llei de mercats digitals el 24 de març i la Llei de serveis digitals el 23 d’abril d’enguany. La Comissió farà complir les noves normes per a les plataformes en línia més grans actives a la UE. La Comissió està prenent totes les mesures necessàries per estar preparada per assumir aquesta funció un cop entrin en vigor les normes.

Propers passos

Després de l’adopció del paquet de serveis digitals en primera lectura pel Parlament Europeu, ara els dos textos han de ser adoptats formalment pel Consell de la Unió Europea. Després d’haver estat signats, la Llei de serveis digitals i la Llei de mercats digitals es publicaran al DOUE. Totes dues lleis entraran en vigor 20 dies després d’haver estat publicades al BOE, a la tardor d’enguany.

Antecedents

La Comissió va fer les seves propostes sobre la Llei de serveis digitals i la Llei de mercats digitals el 15 de desembre de 2020. El Parlament Europeu i el Consell van arribar a un acord polític el 24 de març de 2022 sobre la Llei de mercats digitals i el 23 d’abril sobre la Llei de serveis digitals. Els documents de preguntes i respostes actualitzats estan disponibles per a la DSA i la DMA.

Per a saber-ne més:

Digital Services Act: Questions and answers (updated)
Digital Markets Act: Questions and answers (updated)
Facts page on the Digital Services Act
Facts page on the Digital Markets Act