El president del CAC demana als reguladors europeus enfortir els sistemes audiovisuals propis davant la multiplicació de l’oferta

foto 1
El president del CAC, Xevi Xirgo, a l'Assemblea de l'EPRA. (Foto 1)

  • El president del Consell, Xevi Xirgo, participa en la 55 Assemblea de l’EPRA, que s’ha iniciat avui a Anvers
     
  • Xirgo proposa “continuar vetllant pels drets dels usuaris, especialment dels menors d’edat i de les minories, en els nous serveis audiovisuals i, molt especialment, a internet”

El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Xevi Xirgo, ha demanat als reguladors europeus enfortir els sistemes audiovisuals propis davant la multiplicació de l’oferta de continguts, per, segons ha dit, “continuar vetllant pels drets dels usuaris, especialment dels menors d’edat i de les minories, en els nous serveis audiovisuals i, molt especialment, a internet”.

Xirgo ha intervingut avui, 12 de maig, davant la 55 Assemblea de la Plataforma Europea d’Autoritats Reguladores (EPRA, en anglès), que té lloc a Anvers entre avui i demà.

Aquesta és la primera participació del Consell en una reunió d’àmbit internacional des que el 22 de febrer passat aquest organisme va renovar la totalitat dels membres.

Xirgo ha subratllat, davant els delegats europeus, que el repte central que té l’organisme i la societat en el seu conjunt és la consolidació dels sistemes audiovisuals propis en un moment en què es registra una eclosió de diferents productes i serveis audiovisuals. “La regulació europea hi ajuda. I l’adaptació que en fem en el nostre marc de competències, encara pendent a l’Estat espanyol, serà clau”, ha dit.

“Un món global, un món cada vegada més interconnectat, requereix respostes globals, respostes conjuntes. Però també, molt especialment, respostes de proximitat, respectuoses amb la diversitat cultural i lingüística de la ciutadania”, ha afirmat el president del CAC.

Xirgo ha explicat que el 1924 es va crear Radio Barcelona, la tercera emissora amb programació regular d’Europa després de les creades al Regne Unit i a França. I ha recordat que els promotors de Radio Barcelona, l’Associació Nacional de Radiodifusió, van viatjar precisament a Anvers, en concret a la factoria de Western Electric, per comprar l’aparell emissor.

“Aquesta anècdota històrica em serveix per destacar dues coses. La primera, la implicació històrica dels catalans amb la innovació i amb la modernitat. La segona, la nostra històrica vocació europea. Els catalans sempre hem mirat cap al nord a l’hora d’avançar, en tots els terrenys”, ha explicat als delegats.

La 55 Assemblea de l’EPRA, que organitza la Flemish Regulatory Authority for the Media (VRM), està dedicada a dos grans temes: en primer lloc, la regulació de la publicitat quan interacciona amb els menors d’edat, en particular la relativa als aliments i les begudes no saludables; i, en segon lloc, l’adaptació dels reguladors europeus al nou entorn digital, tant internament com en l’àmbit competencial.

El CAC presentarà avui dos informes sobre l’àmbit dels menors d’edat i la publicitat: el primer, de l’any 2020, sobre vídeos de la plataforma d’intercanvi de vídeos TikTok. L’estudi va concloure que el 93,8% dels continguts analitzats promocionen, de manera encoberta, productes propis de la franja d’edat més jove, com ara menjar ràpid, begudes ensucrades, productes de bellesa, roba, consoles i videojocs.

El segon informe del CAC, de l’any 2021, recull vídeos de YouTube, Instagram, Twitter, TikTok i Twitch. L’informe mostra que en l’entorn digital es fomenta el consum excessiu i immoderat d’aliments alts en greixos, sucre o sal, així com de begudes ensucrades, i que se l’associa a actituds de sedentarisme davant les pantalles.


Foto 2
55 Assemblea de l’EPRA a Anvers. (Foto 2)