El president del CAC demana que es garanteixi la veracitat i la traçabilitat dels continguts generats per intel·ligència artificial

Foto 1
Xevi Xirgo. (Foto 1)

•    La Plataforma per a l’educació mediàtica (PEM) organitza una jornada sobre la desinformació i la intel·ligència artificial, en el marc de la Setmana Mundial de l’Alfabetització Mediàtica i Informacional de la UNESCO

•    La presidenta de la PEM i  vicepresidenta del CAC, Laura Pinyol, afirma que “la IA s’ha d’aprofitar com una aliada contra la desinformació i la propaganda”

•    La Setmana de la Desinformació a Catalunya inclou una trentena d’activitats

El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Xevi Xirgo, ha demanat avui que s’estableixin mecanismes per tal de garantir la veracitat i la traçabilitat dels continguts generats per intel·ligència artificial (IA).

“El repte al qual ens enfrontem davant la intel·ligència artificial passa per dos termes molt més antics que són patrimoni de la intel·ligència convencional: es diuen veracitat i sinceritat”, ha afirmat Xirgo, que ha afegit: “El relat comunicatiu que generi la intel·ligència artificial ha de ser veraç i contrastable. I per tant, l’ús de la intel·ligència artificial ha de ser sempre indicat de manera clara a les persones usuàries”.

El president del Consell ha fet aquestes declaracions en l’acte d’inauguració de la jornada organitzada per la Plataforma per a l’educació mediàtica (PEM), que s'ha celebrat avui, 24 d’octubre, i que ha aplegat diverses activitats. La jornada ha tingut lloc a la Biblioteca Montserrat Abelló de Barcelona, amb la participació del gerent de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos.

La jornada de la PEM, associació que impulsa el CAC i que aplega 67 entitats relacionades amb la comunicació, s'emmarca en la Setmana Mundial de l’Alfabetització Mediàtica i Informacional de la UNESCO. Aquest esdeveniment d’àmbit internacional se celebra enguany del 24 al 31 d’octubre, amb l’objectiu de promoure l’alfabetització mediàtica, fomentar el pensament crític i lluitar contra la desinformació. L’acte central de la setmana és una conferència que tindrà lloc a Amman (Jordània) el 30 i 31 d’octubre.

La presidenta de la PEM i vicepresidenta del CAC, Laura Pinyol, ha afirmat que som davant d’una nova tecnologia que, “com tots els canvis de paradigmes, comporta amenaces i oportunitats, tot alhora. I és amb aquest propòsit que hem d’estar amatents a la irrupció de la IA i contribuir al seu desenvolupament, perquè esdevingui una aliada contra la desinformació, la propaganda i els discursos d’odi. Els mitjans de comunicació i, en última instància, el periodisme hauran de vetllar perquè el rigor, l’honestedat i la veritat continuïn sent pilars en la construcció dels continguts informacionals o d’entreteniment d’un futur que és immediat”.

La jornada organitzada per la PEM ha inclòs la ponència impartida per la professora de Ciències de la Informació i de la Comunicació, i investigadora del grup CNSC (Universitat Oberta de Catalunya), Sara Suárez-Gonzalo, qui també és codirectora de la revista Quaderns del CAC.

La ponent ha dit: “Hi ha dos factors relacionats amb el desenvolupament de la intel·ligència artificial que, en un context social i polític complex, i sense el control adequat, poden contribuir a l’auge de la desinformació. Per una banda, la recent generalització de les eines de generació artificial de continguts. Per l’altra, la consolidació de les grans corporacions tecnològiques com a actors centrals de l’ecosistema mediàtic, gràcies, precisament, a un model de negoci basat en l’explotació de la intel·ligència artificial. Tots dos tenen implicacions rellevants, tant pel que fa a les dinàmiques i les fonts de generació i difusió de continguts informatius, com a la manera en què la població els consumeix”.

La jornada ha comptat també amb una taula rodona sobre desinformació i ciutadania, moderada per la professora de la Universitat Abad Oliba-CEU Maria Victoria-Mas. Els integrants del debat han estat el professor de la Universitat Pompeu Fabra Xavier Ramon, la professora de la Universitat Ramon Llull Susana Pérez-Soler, el president del Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, Francesc Xavier González, la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona Cristina Pulido i la impulsora d’Xnet Simona Levi.

A la tarda és previst que cinc entitats presentin les seves experiències sobre desinformació i intel·ligència artificial. Els intervinents seran Marc Masip (Verificat), Roger Cuartielles (Learn to Check), Carlos Baraibar (3Cat), Montse Rigall (RTVE) i Olga Garcia (Col·legi de Periodistes de Catalunya).

La Setmana de la Desinformació a Catalunya, que es duu a terme en el marc de la Global MIL Week de la UNESCO, inclou una trentena d’activitats, exposicions, xerrades i tallers. Les institucions i entitats organitzadores són les següents: la plataforma Nextus, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la plataforma Verificat, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la plataforma Learn to Check, el programa Junior Report i la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.


Nota: la jornada es pot seguir per estríming (YouTube) aquí

Plataforma per a l’educació mediàtica (PEM)

Setmana Mundial de l’Alfabetització Mediàtica i Informacional de la UNESCO


Foto 2
Laura Pinyol. (Foto 2)
Foto 3
Sara Suárez-Gonzalo. (Foto 3)
Foto 4
Maria Victoria-Mas (esquerra), Xavier Ramon, Susana Pérez-Soler, Francesc Xavier González, Cristina Pulido i Simona Levi. (Foto 4)

Foto 5