Roger Loppacher presenta als reguladors europeus les actuacions del CAC per protegir els menors en el món online

Foto 1
Roger Loppacher a la 49a sessió de la Plataforma Europea d’Autoritats Reguladores (EPRA) a Sarajevo. (Foto 1)

  • El Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que va a començar a monitorar internet l’any 2015, ha elaborat 12 informes sobre continguts de risc a la xarxa
     
  • Els proveïdors de serveis d’internet han respost als requeriments del CAC amb la retirada o la modificació de 110 continguts de risc
     
  • La Plataforma Europea d’Autoritats Reguladores (EPRA), associació que reuneix 52 organismes reguladors europeus, es reuneix a Sarajevo per analitzar la protecció dels menors, el llenguatge d’odi i l’educació en comunicació mediàtica

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que va començar a monitorar internet l’any 2015, ha elaborat 12 informes sobre continguts de risc a la xarxa i ha aconseguit la retirada o la modificació de 110 continguts, sobre aspectes com ara la incitació al suïcidi, la promoció de l’anorèxia, els continguts que justifiquen la pedofília, les fake news sobre càncer o la publicitat del joc en línia.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha intervingut avui, 30 de maig, en la 49a sessió de la Plataforma Europea d’Autoritats Reguladores (EPRA) per explicar el paper desenvolupat pel regulador català als representants de les altres autoritats audiovisuals. L’EPRA, que reuneix 52 organismes reguladors de l’audiovisual de 42 països europeus, té com a objectiu servir de fòrum per debatre i coordinar aspectes relatius a la regulació de l’audiovisual. El congrés de l’EPRA se celebra, avui i demà, a Sarajevo.

“El CAC va començar a actuar sobre internet per dues raons: en primer lloc, perquè vam constatar un canvi notable en els hàbits de consum, especialment entre la gent més jove; i en segon lloc, perquè hem detectat que la majoria dels continguts perjudicials no estan en la ràdio o en la televisió, sinó en l’entorn d’internet”, ha explicat Loppacher.

Segons ha dit Loppacher, el 80% del tràfic global d’internet és sobre contingut audiovisual. Ha afegit que el 55% de la població consumeix regularment continguts en línia i que 7 de cada 10 nens d’entre 12 i 13 anys són usuaris de xarxes socials.

El president del CAC ha lamentat que, mentre que la ràdio i la televisió vetllen per la correcció dels seus continguts, les persones usuàries poden trobar a les plataformes d’internet una concentració molt elevada de continguts perjudicials. “Cal endurir les actuacions contra determinats continguts, alguns d’extremadament greus, que es troben amb massa facilitat a internet i que promouen activitats tan serioses com ara el suïcidi o l’anorèxia, així com l’odi a les persones segons la seva orientació sexual”, ha dit Loppacher.

El president del CAC ha afegit que confia que la transposició de la nova directiva sobre serveis de comunicació audiovisual, aprovada el novembre del 2018 i que inclou les plataformes per compartir vídeos i determinats continguts de les xarxes socials, serveixi per posar fre a la presència a internet de continguts il·lícits o clarament perjudicials.

Loppacher ha explicat als representants dels reguladors audiovisuals europeus que el CAC ha elaborat fins ara 12 informes sobre 9 temàtiques de risc. Les temàtiques abordades pel Consell han estat les següents: la promoció de l’anorèxia i la bulímia, la violència masclista, la incitació al suïcidi, la justificació de la pedofília, la LGBTIfòbia, les fake news sobre càncer, la promoció del joc i les apostes en línia, el cibercontrol en l’àmbit de la parella i la pornografia infantil.

Cooperació amb les associacions

Loppacher ha assenyalat als delegats de l’EPRA que el CAC ha elaborat els criteris per actuar sobre internet amb diverses associacions, com ara el Col·legi de Metges de Barcelona, l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia o l’Associació DSAS - Després del suïcidi.

El Consell actua en una triple via: en primer lloc, demana als proveïdors d’internet la retirada dels continguts; en segon lloc, i per als casos en què la conducta detectada pugui ser susceptible d’un delicte tipificat en el Codi penal, presenta denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona; i en tercer lloc, fa presentacions públiques amb les associacions esmentades per tal de sensibilitzar sobre el problema.

Pel que fa a les peticions als proveïdors, aquests han respost als requeriments del CAC amb la retirada o la modificació de 110 continguts de risc. En relació amb la via judicial, la Fiscalia Provincial de Barcelona ha presentat dues denúncies davant dos jutjats d’instrucció de Barcelona arran de la presentació per part del CAC de dues denúncies sobre continguts a internet que inciten a la violència masclista i que promouen l’homofòbia.