TV3, TVE Catalunya i RAC1 van donar la màxima presència informativa al PP durant el 2024 mentre que Catalunya Ràdio la va donar a ERC
- Els mateixos mitjans (TV3, TVE Catalunya i RAC1) van prioritzar l’atenció informativa als partits per sobre de la dels governs, en un any amb dues convocatòries electorals
- El conseller del CAC Enric Casas afirma que l’informe mostra que el pluralisme polític gaudeix de bona salut als principals mitjans audiovisuals de Catalunya
- La presència de les dones polítiques es va reduir fins al 35 % en els informatius durant el 2024, per bé que tots els mitjans van augmentar la quota femenina en els programes de tertúlies
El partit que va obtenir més presència en els informatius en la majoria dels mitjans audiovisuals d’àmbit català durant l’any 2024 va ser el Partit Popular (PP), que va obtenir al voltant de l’11 % del temps de notícia. Aquesta condició es va registrar en els informatius diaris de TV3, de TVE Catalunya i de RAC1. L’excepció va ser Catalunya Ràdio, que va donar el primer lloc en el rànquing de partits a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), segons un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre el pluralisme polític.
La segona conclusió més destacada de l’informe del CAC va ser que els mateixos mitjans (TV3, TVE Catalunya i RAC1) van donar prioritat al conjunt de partits per sobre de la suma de governs, fet que és habitual en els anys en què se celebren eleccions. En canvi, Catalunya Ràdio va prioritzar la presència del conjunt dels governs.
El conseller del CAC responsable de l’àmbit de pluralisme, Enric Casas, ha dit: “El pluralisme polític gaudeix de bona salut als principals mitjans audiovisuals de Catalunya. El temps que dedica TV3 a les principals forces polítiques és força equilibrat i que el PP, principal partit de l’oposició a l’Estat, però quarta força a Catalunya, encapçali el rànquing n’és una mostra. Les dades quantitatives són molt correctes i caldria baixar a anàlisis més qualitatives per poder esbrinar possibles biaixos.”
L’informe semestral El pluralisme polític en els continguts informatius i d’actualitat de la televisió i de la ràdio lineals. Juliol-desembre del 2024 va ser aprovat en el Ple del Consell dut a terme el 29 de gener passat. L’estudi analitza el pluralisme polític en els cinc mitjans següents: TV3, TVE Catalunya, betevé, Catalunya Ràdio i RAC1. L’informe, referit al segon semestre del 2024, recull les dades històriques des del 2020 i, en alguns casos, ofereix dades sobre la totalitat del 2024. També inclou una relació de les persones que van participar en tertúlies d’actualitat política en el semestre esmentat.
Distribució del temps entre els partits
Pel que fa a la distribució del temps de notícia en els informatius diaris entre els diferents partits (sense comptar el temps dels governs), TV3 va donar la màxima presència, com s’ha dit, a la suma del PP i del PP de Catalunya, amb l’11,2 % del total per a la totalitat del 2024. En segona, tercera i quarta posició van situar-se ERC, PSC + PSOE i Junts. Els quatre partits van estar en un rang molt estret d’1,4 punts percentuals.
En el cas de TVE Catalunya, el PPC + PP també va quedar primer, amb l’11,6 %, seguit, per aquest ordre, del PSC + PSOE, Junts i ERC, en un rang de només dos punts percentuals.
Pel que fa a RAC1, el PPC + PP també va encapçalar el rànquing, amb el 10,8 % del temps total de partits, seguit d’ERC, PSC + PSOE i Junts, en un rang de gairebé dos punts percentuals.
En canvi, Catalunya Ràdio va donar la màxima presència, pel que fa als partits durant el 2024, a ERC, amb el 9,7 % del temps total, seguida per Junts, PSC + PSOE i PPC + PP, per aquest ordre.
Distribució dels governs/partits
La segona gran variable de l’informe es refereix a la distribució del temps de notícia entre el conjunt de governs i el conjunt de partits. En la majoria dels mitjans es va registrar el resultat habitual segons el qual els partits tenen més presència en els anys electorals, com va ser el cas del 2024 per partida doble (eleccions al Parlament i europees). També es pot veure en l’historial que els governs van tenir una presència molt accentuada els anys de la pandèmia (2020 i 2021).
Així, en aquest cas, amb dades del segon semestre del 2024, TV3 va donar el 53,6 % del temps total dels informatius al conjunt dels partits i, el 46,4 % restant, a l’agrupació de governs. Els dos executius principals van ser el Govern de Catalunya, amb el 17,7 %, i el Govern de l’Estat, amb el 17,3 %.
TVE Catalunya i RAC1 van tenir una distribució similar, en el sentit de prioritzar els partits, mentre que Catalunya Ràdio, en sentit contrari, va donar el 60,6 % del temps als governs.
Betevé
L’informe inclou també la televisió local betevé, que va seguir un patró diferent dels mitjans d’àmbit català. En concret, va accentuar la presència dels governs, fins al 64,9 % del temps, mentre que els partits van obtenir el 35,1 % restant. La principal formació política va ser Sumar, seguida per Junts, ERC i PPC + PP (dades del conjunt del 2024).
Presència de la dona política
L’informe detecta també un estancament de la presència de la dona durant el 2024, que se situa al voltant del 35 % en els cinc mitjans analitzats. Per exemple, TV3 va donar presència a les dones polítiques en el 35,7 % del temps de notícia dels informatius diaris. El resultat més baix, tot i ser molt similar, va correspondre a TVE Catalunya, amb el 34,3 %.
La reducció va ser comuna en tots els mitjans, atès que en tots els casos es va arribar a un pic (per exemple, TV3 amb el 39,2 %) els anys 2021 o 2022, segons el cas.
Tanmateix, la reducció de la presència de la dona va quedar compensada, també en tots els casos, amb un increment de la quota femenina en els programes de tertúlies. Val a dir que la proporció d’homes i dones en els programes d’opinió és una decisió de la direcció dels espais.
Així, TV3 situa la proporció de dones polítiques en el 46,1 %, és a dir, una mica més de 10 punts per sobre de la quota de dones en els informatius. El que més destaca, tant per l’increment com pel resultat final, és Catalunya Ràdio, que afegeix 13 punts percentuals a les dades dels informatius i que, com a resultat, ofereix una presència de dones polítiques a les tertúlies gairebé paritària, amb el 47,8 %.
La dada més discreta en relació amb les dones és la de TVE Catalunya, que incrementa 3 punts percentuals a la seva dada d’informatius, amb la qual cosa la quota de dones polítiques a les tertúlies és del 37,3 %.