YouTube retira 14 vídeos denunciats pel CAC per promocionar tractaments no científics per curar la COVID-19

  • Els vídeos retirats, amb 343.223 visualitzacions, proposaven productes no aptes per a l’ús mèdic per combatre el coronavirus, banalitzaven la pandèmia i qüestionaven la necessitat de les mesures de protecció, com ara el distanciament social
     
  • Els protagonistes dels vídeos, que es presentaven com a investigadors, defensaven com a remei de la COVID-19 la ingestió de clorit de sodi o de diòxid de clor, utilitzats com a desinfectants
     
  • El president del CAC, Roger Loppacher, celebra la ràpida reacció de la plataforma i assenyala que el CAC continuarà monitorant els continguts amb desinformació sobre el coronavirus

              
L’empresa que gestiona la plataforma d’intercanvi de vídeos YouTube ha retirat 14 continguts denunciats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per promocionar tractaments no científics per curar la COVID-19.

El CAC es va adreçar ahir, 25 de març, a l’empresa propietària de la plataforma, Google, que ha respost amb la retirada de 14 dels 16 vídeos que havien estat denunciats pel Consell. En total, els 14 vídeos retirats suposaven 343.223 visualitzacions, mentre que els 2 que encara estan actius suposen 244 visualitzacions.

Si s’intenta accedir als continguts retirats apareix el missatge següent: “Aquest vídeo s’ha suprimit perquè infringeix les directrius de la comunitat de YouTube”

El president del CAC, Roger Loppacher, ha dit: “Celebrem que després de la denúncia del CAC, YouTube hagi retirat aquests vídeos, que eren clarament perjudicials, i demanem la retirada immediata dels vídeos que encara no han estat suprimits”. “Des del CAC, continuarem monitorant les diferents plataformes per detectar desinformació o continguts perjudicials”, ha afegit.

Els vídeos retirats presentaven suposats investigadors que asseguraven haver trobat un remei a la malaltia i que atribuïen la manca de reconeixement de les autoritats sanitàries als interessos de la indústria farmacèutica, atès que el seu remei seria més barat.

Entre les substàncies que oferien com a efectives per curar la COVID-19 hi ha el clorit de sodi o el diòxid de clor, que, segons asseguraven, cal ingerir o aspirar per acabar amb el coronavirus. La majoria dels vídeos van ser  publicats a YouTube el mes de març, alguns fins i tot després de l’aprovació de l’estat d’alarma.

En ocasions s’utilitzaven diferents eines que pretenen transmetre una imatge formalment científica: un rerefons de la pantalla amb instruments científics, l’ús de conceptes mèdics o de les ciències biomèdiques i l’aparició amb bata blanca. Finalment, alguns vídeos aportaven adreces de contacte per adquirir els productes recomanats.

Recomanacions del CAC

El CAC, en aquests moments crítics per la pandèmia de coronavirus i pel confinament de la població, recomana extremar la cura amb la desinformació.

1.     Confiar només en les comunicacions oficials de les autoritats: Salut, Govern, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Govern espanyol, Comissió Europea, ajuntaments o altres institucions públiques i mèdiques.

2.     Seguir només els consells i les recomanacions d’experts acreditats en l’àmbit sanitari o de fonts científiques. 

3.     Informar-se a través de mitjans d’informació reconeguts i amb responsabilitat editorial.

4.     Fer un consum plural de mitjans de comunicació (ràdio, televisió, premsa, internet) per contrastar les notícies.

   5.     Abans de compartir per les xarxes socials i per les aplicacions de missatgeria instantània un missatge o un àudio rebut, hem de poder respondre aquestes preguntes per no difondre notícies falses:

Coneixem el mitjà que la publica? La notícia, l’han publicat altres mitjans o només aquest? És un enllaç o una captura de pantalla? Hem llegit la notícia sencera o només el titular? La data de la notícia és actual? En el cas d’un àudio, coneixem directament la persona que l’ha gravat o sabem d’algú que la conegui?

 

Continguts a YouTube i xarxes socials que promocionen productes de suposada eficàcia curativa de la COVID-19

Decàleg sobre fake news en relació amb el coronavirus i com detectar-les