YouTube retira a petició del CAC les 8 llistes de reproducció que sexualitzen vídeos de menors d’edat

  • El president del CAC, Roger Loppacher, reconeix la celeritat de la plataforma en retirar les llistes i l’insta a adoptar mesures per evitar que la situació es pugui repetir
     
  • 275 vídeos de nenes ballant, jugant a la piscina o practicant ioga eren agregats per tercers en llistes de reproducció amb títols com ara Hot teens, Culitos o All size tits

La plataforma d’intercanvi de vídeos YouTube ha retirat 8 llistes de reproducció de temàtica eròtica i/o sexual què incloïen vídeos protagonitzats per menors d’edat a petició del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Així ho ha comunicat la plataforma després de la denúncia feta pel regulador català.

El CAC va demanar a la plataforma la retirada de les llistes atès que aquestes, amb títols com ara Hot teens (“adolescents calentes”), All sizes tits (“pits de totes les mides”), Culitos o Sexy, incloïen 275 vídeos que mostren nenes realitzant activitats de caràcter innocent com ballar, practicar algun tipus d’activitat física o jugar a la piscina.

El president del CAC, Roger Loppacher, reconeix la celeritat de la plataforma en retirar les llistes i l’insta a adoptar mesures per evitar que la situació es pugui repetir.

Roger Loppacher també ha recomanat a les persones usuàries que extremin la prudència amb els vídeos protagonitzats per menors. “Convé subratllar el fet que en el mateix moment en què es puja un contingut personal o familiar en una plataforma se’n perd el control i la imatge dels nostres fills o filles pot acabar, sense saber-ho, en una llista de tipus sexual”, ha explicat.

L’informe del CAC identificava 8 llistes de reproducció que combinaven vídeos protagonitzats per menors amb vídeos eròtics protagonitzats per adults, de manera que es modifica el sentit i la finalitat inicial dels continguts

En concret, les 8 llistes incloïen 415 vídeos, dels qual 275 estan protagonitzats per menors. En conjunt, els vídeos que han estat objecte de l’anàlisi del CAC (que no ha tingut en compte videoclips musicals professionals) suposen 488 milions de visualitzacions.

Un exemple era la llista Hot teens, que feia un recull de vídeos protagonitzats per nenes i adolescents que ballen en parelles acompanyat d’altres amb contingut sexual de caràcter lèsbic. Igualment, la llista Culitos juxtaposava continguts de nenes que apareixen en vestit de bany, amb d’altres de caire eròtic protagonitzats per dones adultes.

El CAC va considerar que la pràctica d’incloure un vídeo enregistrat en un entorn personal o familiar en una llista de caràcter sexual adreçada a un públic adult suposa un canvi de context que incompleix les condicions d’ús de la plataforma en el seu apartat “La importància del context”.

A més, a l’epígraf “Seguretat infantil a YouTube” la plataforma explicita que no està permès el contingut amb participació de persones menors d’edat de caràcter innocent quan es difon amb la intenció de proporcionar plaer sexual.

Amb la retirada d’aquestes llistes són ja 108 els continguts perjudicials d’internet que les plataformes han retirat a instàncies del CAC en àmbits com la pornografia infantil, l’anorèxia i la bulímia, la violència masclista, la incitació al suïcidi, la pedofília o l’homofòbia

Acord 72/2019 d'aprovació de l'anàlisi de la recontextualització, amb voluntat sexualitzadora, de continguts protagonitzats per persones menors d’edat a internet