Detall
El programa InfoK que va explicar als infants la jornada de l’1-O es va adequar al Llibre d’estil de la CCMA

• El CAC constata que el reportatge va presentar les dues visions contraposades sobre l'1-O

• El reportatge no va mostrar imatges de violència explícita i s'hi va posicionar-se en contra, sense atribuir-la a cap col·lectiu concret

El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en sessió tinguda ahir, 29 de novembre, ha aprovat un Acord en què constata que en les informacions sobre la jornada de l'1 d'octubre emesa el 2 d'octubre pel teleinformatiu InfoK del canal Super3 no s'hi aprecien elements contraris als epígrafs del Llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que els són d'aplicació.

El CAC ha analitzat els preceptes del Llibre d'estil de la CCMA que són d'aplicació per constatar si el reportatge s'hi adequa o no. En concret, el Consell ha analitzat els apartats relatius a veracitat i rigor, a imparcialitat, neutralitat i pluralisme, a continguts adreçats als menors, a objectivitat, imparcialitat i equilibri informatius, a rigor informatiu, i a convivència i respecte en espais infantils i juvenils.

L'Acord del CAC conclou que el teleinformatiu va explicar la jornada de l'1-O amb diferents recursos que adapten la informació al nivell del desenvolupament cognitiu dels infants, com ara el llenguatge emprat, l'ordre de presentació de la informació partint des de l'àmbit escolar i l'explicació de conceptes que poden presentar dificultat als infants.

També afirma que l'InfoK va contextualitzar l'1-O a partir d'un repàs de fets històrics i de l'explicació dels conceptes utilitzats. Així mateix, va posar l'èmfasi en el posicionament contrari a la violència, sense atribuir-la a cap col·lectiu concret, i va prescindir d'escenes de violència explícita entre els cossos policials i la ciutadania.

Segons l'Acord, el teleinformatiu juvenil va presentar dues visions respecte de diversos temes tractats: l'oportunitat de la reforma constitucional; la legalitat de les votacions o no; el suport a l'1-O o no; i la valoració de les actuacions dels cossos de seguretat. Aquesta contraposició de visions es va reforçar amb la no-identificació d'un posicionament determinat amb la totalitat de la població.

En concret, i pel que fa a la inclusió de visions contraposades, el reportatge va afirmar que en relació amb una eventual reforma de la Constitució hi ha polítics partidaris i contraris. Així mateix, en relació amb les votacions de l'1-O, va exposar que hi ha posicionaments favorables i contraris. Igualment, es va afirmar en diferents moments que el Govern espanyol i alguns partits catalans el consideren il·legal.

A l'últim, l'Acord assenyala que el llenguatge emprat reforça la idea de pluralitat de posicionaments per tal com no identifica cap idea com a pròpia de la totalitat de la població, amb estructures com "hi ha qui..." o "les persones que...".

L'InfoK és un teleinformatiu adreçat a infants de 8 a 12 anys i explica tant notícies d'actualitat com esdeveniments i activitats pròpies dels infants.

L'Acord s'ha aprovat amb cinc vots a favor i un en contra amb vot particular.

Acord 108/2017, de 29 de novembre, del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya

Vot particular a l'Acord 108/2017

20.01.2018

Mida del text: 

AvÝs legal  |  Protecciˇ de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllašos d'interŔs