Detall
El CAC elabora el primer informe sobre el pluralisme de les tert˙lies

• El Consell analitza tertúlies entre els dies 11 i 30 de setembre

• L'estudi, que comprèn l'anàlisi de 125 programes de tertúlia, respon a una resolució del Parlament, aprovada per unanimitat de tots els grups, per analitzar els espais d'opinió

El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en sessió tinguda el 29 de novembre, ha aprovat l'informe "El pluralisme als espais d'opinió de la televisió". És tracta del primer informe de l'autoritat reguladora de l'audiovisual que analitza el grau de pluralisme de les tertúlies de les televisions que es reben a Catalunya i es planteja com un assaig metodològic per a una possible sistematització i inclusió dins l'anàlisi global del pluralisme.

La mostra analitzada està integrada per TV3 (Els matins, Tarda oberta, El matí de la Diada, Especial informatiu 11-S, Especial Setge a l'1-O), el 3/24 (Més 324), TVE Catalunya (Vespre24, Ara i aquí), La 1 (Los desayunos), Canal 24H (24. Especial informativo 11S), Telecinco (El programa de Ana Rosa), Antena 3 TV (Espejo público) i La Sexta (Al rojo vivo, La Sexta noche). En total, s'han analitzat 125 tertúlies i programes especials.

L'informe respon a la Moció 63/XI del Parlament de Catalunya, aprovada per unanimitat de tots els grups, que insta el CAC a analitzar la pluralitat, la ponderació de la diversitat de veus i la paritat de gènere en tots els espais d'actualitat política que emetin els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual, amb una atenció especial per als espais d'opinió, com ara tertúlies, debats o entrevistes.

En data 6 de setembre de 2017, el Ple del CAC va acordar la realització d'un seguiment específic de pluralisme en el tractament de l'actualitat política, tant pel que fa a la informació com a l'opinió. En el document aprovat s'hi especificava que, en el cas de l'anàlisi del contingut dels programes d'opinió, la proposta de treball es plantejava com un assaig metodològic per a una possible sistematizació i inclusió dins de l'anàlisi global del pluralisme.

En aquest marc, l'informe presenta els resultats de l'assaig metodològic d'anàlisi del pluralisme d'opinió entre l'11 i el 30 de setembre en les tertúlies d'actualitat informativa emeses per televisions. Per cada programa s'estableix les persones que participen en les tertúlies, els temes relacionats amb l'objecte d'anàlisi i el posicionament en relació amb una pregunta d'anàlisi concreta.

Atès que les tertúlies i els espais d'opinió es van analitzar en els 20 dies previs a la celebració del referèndum d'independència de l'1 d'octubre, la pregunta d'anàlisi va ser la següent: "En relació amb la convocatòria de l'1-O, la persona tertuliana afirma que..." i es donaven 8 possibles respostes, en les quals hi havia les diverses combinacions sobre si la convocatòria esmentada era un acte conforme amb la legalitat o no, sobre si tenia legitimitat democràtica o no, o sobre si no es pronunciava o no adoptava un posicionament clar.

L'informe ha estat aprovat per unanimitat, amb un vot concurrent.


Acord 107/2017 d'aprovació de l'informe sobre el pluralisme als espais d'opinió de la televisió de l'11 al 30 de setembre de 2017

Vot particular concurrent a l'Acord 107/2017

 

20.01.2018

Mida del text: 

AvÝs legal  |  Protecciˇ de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllašos d'interŔs