Detall
El CAC mostra la condemna més absoluta per l’atemptat terrorista a Egipte i expressa el seu condol als familiars de les víctimes

• El Consell recorda als mitjans que disposen de les Recomanacions sobre la cobertura informativa d'actes terroristes

• El CAC subratlla la necessitat d'advertir les persones teleespectadores de la duresa de les imatges que s'emeten

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) mostra la condemna més absoluta per l'atemptat terrorista perpetrat avui a El Arish (Egipte) i expressa el seu condol als familiars i amics de les víctimes. El CAC desitja el restabliment al més aviat possible de les persones ferides.

Nota per a les redaccions: cal respectar la privadesa de les víctimes i evitar cobertures excessives. També cal advertir les persones teleespectadores de la duresa de les imatges que s'emeten.

El Consell recorda als mitjans que disposen de les Recomanacions sobre la cobertura informativa d'actes terroristes, elaborades pel CAC conjuntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Les Recomanacions del CAC assenyalen que convé evitar la intrusió en la privadesa de les víctimes i en la dels seus familiars i, en concret, proposen abstenir-se de difondre imatges de cossos de víctimes mortals si se les pot reconèixer o si la cruesa és excessiva.

En el cas de víctimes supervivents, només s'haurien de prendre imatges o declaracions quan les persones afectades ho autoritzin expressament. En la resta de casos, cal tractar les imatges per tal d'evitar-ne la identificació.

També indiquen que cal tenir una cura especial amb el tractament periodístic que es dóna als terroristes, per evitar donar-los protagonisme i que, des de la seva perspectiva, apareguin com a herois. El tractament més adequat és considerar-los presumptes autors d'un delicte.

Pel que fa als drets de l'audiència, el nivell de duresa de les imatges que rebi ha d'estar justificat editorialment, en funció de si aporten elements informatius rellevants i no pas morbosos. Sempre caldrà advertir prèviament de la naturalesa violenta de les imatges.

El CAC també vol reconèixer la difícil tasca amb què es troben els informadors davant circumstàncies tan tràgiques com l'actual, que els obliguen a extremar la cura per garantir l'equilibri entre la tasca informativa i els drets de les persones afectades.

 

- Recomanacions sobre la cobertura informativa d'actes terroristes

20.01.2018

Mida del text: 

Avís legal  |  Protecció de dades  |   |  Mapa Web  |  Enllaços d'interès