Retiren 8 continguts d’Internet denunciats pel CAC que promovien les relacions sexuals amb infants

  • Els continguts, tots accessibles en obert, estaven allotjats a YouTube i a diverses plataformes d’intercanvi de fitxers
     
  • Diversos continguts, en format de manual, donaven consells pràctics per practicar la pedofília, com ara els llocs idonis on es podien trobar menors
     
  • Des del 2015, s’han retirat un total de 34 continguts d’Internet denunciats pel CAC per ser perjudicials per als usuaris, especialment per als menors

Les empreses que gestionen les plataformes YouTube, SlideShare i Yumpu han retirat 8 continguts d’Internet (6 vídeos i 2 presentacions) que promovien relacions sexuals amb infants, després que el mes de setembre passat el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) els denunciés.

Alguns dels continguts, que tenien el format de manual, donaven consells pràctics per practicar la pedofília, com ara l’edat mínima dels infants, els procediments d’actuació i els llocs idonis on es poden trobar menors sense risc de ser detectats.

El Consell va denunciar davant la Fiscalia de Menors un total de 18 continguts, tots accessibles en obert a Internet, i, en paral·lel, es va adreçar a les empreses proveïdores d’Internet per tal que els retiressin.

El president del CAC, Roger Loppacher, va explicar en presentar la denúncia que es tractava de “continguts especialment greus, totalment rebutjables i inacceptables” i va mostrar la seva preocupació pel fet que “Internet, que és un entorn que no està tan regulat com els mitjans tradicionals, sigui aprofitat per determinades persones per difondre continguts perjudicials per a la salut i la seguretat de les persones, especialment dels menors”. “Cal donar el missatge que a la xarxa no tot s’hi val”, va afegir.

Els manuals descrivien mètodes per trobar les víctimes

En relació amb la tipologia dels continguts denunciats pel CAC, hi havia casos, en format de manual, en què es promovia directament mantenir relacions sexuals amb infants. Els textos negaven el dany psicològic i emocional que les relacions sexuals amb adults causen als infants.

Els continguts descrivien en detall els procediments per mantenir relacions amb menors i aportaven detalls sobre els llocs i els mètodes per trobar les seves víctimes de forma segura. En aquest sentit, aconsellaven evitar l’ús d’Internet per cercar víctimes, ja que està molt vigilat, i, en canvi, recomanaven contactar els infants en àmbits de confiança, com el familiar.

Una segona tipologia de continguts promovia un discurs normalitzador o favorable a la pedofília. En concret, reivindicaven obertament el dret a practicar la pedofília i la comparaven amb altres activismes, com ara la LGTBI.

Finalment, una tercera tipologia consistia en referències a continguts favorables a la pedofília, que aportaven diferents informacions que facilitaven l’accés a les guies sobre pedofília esmentades.

Pel que fa a la seva difusió, els manuals pedòfils han tingut prop de 24.000 visualitzacions, mentre que el conjunt de vídeos de YouTube n’han tingut més de 350.000.

Retirada de continguts nocius a Internet

El CAC, que el 2015 va iniciar les actuacions en l’àmbit d’Internet, ha realitzat un total de set informes: dos sobre webs que mostren pornografia infantil; dos sobre continguts que promouen l’anorèxia i la bulímia; un sobre continguts que inciten a la violència masclista; un sobre els continguts de risc en relació amb el suïcidi; i un sobre la incitació a la pedofília.

El resultat global de les gestions fetes pel regulador amb les empreses proveïdores d’Internet ha estat la retirada de 34 continguts.

 

Anàlisi de la presència a Internet de continguts en relació amb la pedofília

(En la difusió pública de l’informe s’han eliminat les URL del document i les transcripcions dels continguts literals dels manuals en qüestió.)


Eines de prevenció per protegir els infants i els adolescents

(Annex redactat per la Fundació Vicki Bernadet amb la col·laboració de l’associació Mans Petites.)