El CAC constata que el programa Preguntes freqüents de TV3 no va vulnerar les previsions del Llibre d’estil de la CCMA
- El Consell va analitzar una mostra de 19 programes i va constatar que hi van participar 16 forces polítiques diferents, membres de la Mesa del Parlament, del Govern de Catalunya i de l’Estat, i de dues administracions locals
El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, en sessió duta a terme el 12 de setembre, va constatar que el programa Preguntes freqüents de TV3, del qual es van analitzar diverses edicions, no ha contravingut cap previsió del Llibre d’estil de la CCMA.
El CAC va actuar d’ofici per analitzar tres programes (27 de gener i 3 i 10 de febrer) i determinar si existia una línia editorial de posicionament. També per examinar si hi havia una presa de partit per part de la conductora del programa, Laura Rosel, i dels col·laboradors, així com per analitzar el paper del públic assistent. També es va examinar l’edició del 27 de gener, en què la conductora duia una samarreta amb la cara de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.
El Consell també va rebre queixes sobre el mateix programa per part del Grup de Periodistes Pi i Margall, d’un eurodiputat del Parlament Europeu i d’una ciutadana a títol particular.
L’actuació del CAC va consistir a analitzar els programes esmentats en les queixes, així com, pel que fa al respecte del pluralisme, a examinar una mostra més àmplia per evitar el biaix, que va incloure 19 edicions, en concret, des del 9 de setembre de 2017 (primera edició) fins al 10 de febrer de 2018.
En relació amb el pluralisme, el CAC va constatar que en la mostra de 19 programes hi van participar 16 forces polítiques diferents, membres de la Mesa del Parlament, de representants del governs de Catalunya i de l’Estat i de dues administracions locals.
Pel que fa a l’actuació de la conductora del programa, el CAC va utilitzar la mostra de tres programes. De les 891 intervencions que va fer la periodista, només n’hi va haver 12 amb elements de valoració (1,3% del total).
En relació amb la presència d’una samarreta amb la cara de Puigdemont en un programa dedicat a la seva eventual investidura com a president de la Generalitat, el CAC, un cop analitzada la mostra de 19 programes, va constatar que en gairebé tots els programes existeix una vinculació entre la il·lustració de la samarreta i alguns dels temes tractats en el programa, o, en altres casos, a la celebració d’efemèrides o festivitats pròximes.
El Consell considera que aquesta pràctica compleix amb les previsions de Llibre d’estil de la CCMA, atès que és un recurs audiovisual que reforça la temàtica tractada en el programa. Així mateix, el CAC descarta que hi hagi un posicionament determinat, atès que hi va haver diversitat d’il·lustracions. Per exemple, en l’edició del 3 de febrer, en què es tractava la situació de la monarquia espanyola amb motiu del 50è aniversari del rei Felip VI, la presentadora duia una samarreta amb el bust del monarca amb una corona.
Peça humorística sobre Montilla
Finalment, pel que fa a l’eventual presència de continguts ofensius en la secció de Maiol Roger posterior a una entrevista amb l’expresident de la Generalitat i senador José Montilla, el CAC considera que es tracta d’una secció de caràcter humorístic, diferenciada de l’entrevista que la va precedir. L’anàlisi del programa en qüestió, emès el 5 de maig, mostra que es van seguir les previsions de Llibre d’estil de la CCMA en el sentit que els comentaris siguin exclusivament sobre l’esfera pública del convidat.
Pel que fa a l’ús d’elements irònics, el CAC va analitzar altres quatre edicions prèvies al programa de Montilla, en què les persones convidades pertanyien a altres formacions polítiques. En tots els casos es va constatar que els recursos humorístics emprats pel Maiol Roger van ser similars.
L’Acord es va aprovar per tres vots a favor i tres en contra amb vot particular i el vot de qualitat del president.
Acord 81/2018 sobre l’anàlisi del programa Preguntes freqüents (FAQS) emès per TV3
Vot particular 1 a l’Acord 81/2018
Vot particular 2 a l’Acord 81/2018