El CAC signa un conveni amb el regulador audiovisual lituà per intercanviar experiències i coneixements sobre el sector

Foto 1
Xevi Xirgo, esquerra, i Rimantas Bagdzevičius. (Foto 1)

  • Aquest conveni se suma als que el Consell té amb els reguladors audiovisuals de Colòmbia, Bèlgica, Argentina, Croàcia, Corea, Mèxic i el länd de Baviera
     
  • El president del CAC, Xevi Xirgo, destaca “el reforç de les relacions internacionals com un dels eixos d’actuació per als pròxims anys”

El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Xevi Xirgo, ha visitat aquesta setmana Lituània i ahir, 21 de setembre, va signar amb Rimantas Bagdzevičius, president del regulador audiovisual lituà (Radio and Television Commission of Lithuania - RTCL) un memoràndum d’entesa que estableix les actuacions que durà a terme cada institució en relació amb aspectes como ara la protecció dels menors d’edat a internet, l’alfabetització mediàtica, la lluita contra la desinformació, l’ús de la intel·ligència artificial i la regulació de les plataformes d’intercanvi de vídeos. El memoràndum es va signar a la seu de la RTCL, a Vílnius.

Xirgo ha destacat “el reforç de les relacions internacionals com un dels eixos d’actuació per als pròxims anys”.

El conveni també preveu intercanviar informació sobre temes comuns de la normativa nacional i europea sobre mitjans de comunicació, així com debatre solucions pràctiques de problemes legals pel que fa a la interpretació i l’aplicació de la regulació.

Així mateix, el memoràndum d’entesa suposa, pel que fa a la concessió de llicències d’emissores, realitzar consultes prèvies amb l’altra part en el cas de prestadors de serveis audiovisuals que tinguin efectes en els mercats de les dues parts.

En la mateixa sessió, el regulador lituà va fer una presentació sobre la desinformació, la regulació de les plataformes d’intercanvi de vídeos i les mesures antipirateria. Per la seva part, el regulador català va presentar les actuacions i propostes relatives a intel·ligència artificial, desinformació i educació en comunicació audiovisual.

La RTCL és l’autoritat audiovisual encarregada de la regulació del sector audiovisual a Lituània. Creada el 1996, regula i supervisa les activitats de les emissores de programes de ràdio i televisió, i dels proveïdors de serveis de mitjans audiovisuals a la carta que es troben sota la jurisdicció de la República de Lituània.

També regula les activitats dels proveïdors de plataformes d’intercanvi de vídeos i supervisa les activitats de les emissores de televisió que operen al territori de la República de Lituània i d’altres persones que ofereixen als usuaris de la República de Lituània el servei de difusió de programes de televisió o programes individuals a través d’internet. També fa complir la protecció dels drets d’autor a internet. 

El CAC i la RTCL formen part de la Plataforma Europea d’Autoritats Reguladores (EPRA, en anglès), associació que aplega 55 organismes reguladors de l’audiovisual de 47 països i territoris europeus.

El CAC ha signat amb aquest un total de 8 convenis de col·laboració amb altres reguladors audiovisuals, que s'enumeren a continuació: Colòmbia (2021), Bèlgica (2019), Argentina (2018), Croàcia (2017), Corea (2016), Mèxic (2016) i el länd de Baviera (2013).


foto 2
Xevi Xirgo, esquerra, i Rimantas Bagdzevičius. (Foto 2)