El CAC adverteix TV3 per una informació sobre el Govern

•    El Consell analitza, arran d’una queixa de Junts per Catalunya, dues notícies emeses en el Telenotícies vespre sobre la viabilitat del Govern i conclou que no es va vulnerar el principi de pluralisme

•    El CAC puntualitza, pel que fa a una de les dues notícies, que es va produir una mala praxi periodística
 
El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar ahir un acord en què es constata que dues notícies emeses per TV3 sobre la viabilitat del Govern no van vulnerar el principi del pluralisme, per bé que el Consell puntualitza que el fet que una de les peces només inclogués dues veus de la mateixa línia política que el Govern s’ha d’entendre com un cas de mala praxi periodística. L’acord va ser aprovat per unanimitat.

L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una queixa presentada per la presidenta i pel secretari general de Junts per Catalunya, els quals van denunciar que una notícia apareguda en el Telenotícies vespre del 16 d’octubre, relativa a la situació de minoria parlamentària en què es troba el Govern actual, només va comptar amb les intervencions de dos actors polítics, tots dos vinculats a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC): l’exconsellera de Benestar i Família i exdiputada d’ERC Anna Simó i el membre de l’Executiva d’ERC Enric Marín.

Segons la denúncia, l’obligació d’un mitjà públic hauria de ser facilitar punts de vista objectius o que representin parers contraposats, però que en el cas en qüestió únicament s’havien aportat dues opinions de persones que defensen obertament les sigles a les quals pertanyen i que coincideixen amb les del Govern.

El CAC va analitzar aquesta notícia juntament amb la precedent, que feia referència als suports parlamentaris que necessita el Govern per aprovar els pressupostos i evitar-ne una pròrroga.

L’informe tècnic del CAC conclou que la primera notícia (la referida als pressupostos) va incloure temps de paraula d’ERC (50 segons), del Govern de Catalunya (22 segons), de Junts per Catalunya (12 segons) i d’En Comú Podem (8 segons). Totes aquestes intervencions es van realitzar en forma d’insert, tret de la de Junts per Catalunya, que es va presentar en forma de sobreimpressió en pantalla d’un tuit.

Pel que fa a la segona notícia, i objecte de la queixa, el CAC constata que només va incloure temps de paraula d’ERC (50 segons), de manera que, pel que fa a la diversitat de veus en aquesta notícia concreta, no va incorporar punts de vista diferents.

La part dispositiva de l’acord del CAC assenyala, en un primer punt, que per avaluar l’observança del pluralisme es requereixen períodes de temps prou llargs per situar les dades en un context ampli i que, en conseqüència, no hi ha una manca d’observança de l’obligació del pluralisme.

En un segon punt, l’acord fa constar que en la peça que aborda les aliances que necessitarà el Govern per a la seva estabilitat no s’hi incorporen punts de vista diferents que permetin contrastar posicionaments, fet que ha de ser entès com un cas de mala praxi periodística.

L’acord va ser aprovat en el Ple que va tenir lloc ahir, 9 de novembre.