El CAC insta els mitjans de comunicació i les plataformes a prevenir la violència masclista

  • El Plenari del Consell de l’Audiovisual de Catalunya s’adhereix al Manifest 25N - Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones 2022
  • La vicepresidenta, Rosa M. Molló, alerta de la necessitat de protegir les víctimes en les informacions periodístiques i posar el focus en els agressors
     
  • La consellera responsable de Gènere del CAC, Laura Pinyol, recorda el perill de blanquejar les informacions sobre la violència vers les dones coincidint amb la celebració del Mundial de Futbol a Qatar
     
  • El CAC ha elaborat 7 informes sobre violència masclista a internet i ha denunciat 67 continguts, 58 dels quals han estat retirats o modificats

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebrarà divendres 25 de novembre, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) s’ha adherit a la Declaració institucional del Manifest 25N. Aquesta declaració posa l’accent en la condemna de les violències sexuals, com una de les més invisibilitzades i naturalitzades, i se centra en la importància del consentiment.

La vicepresidenta del CAC, Rosa M. Molló, alerta de la necessitat que els mitjans de comunicació i les plataformes d’internet emetin informacions periodístiques acurades, i posin el focus en els agressors i no pas en les dones víctimes de les violències masclistes. “A l’hora d’informar, cal protegir-les de manera especial, com també el seu entorn, sense revictimitzar-les i sense donar-ne dades personals o informacions escabroses o sensacionalistes que puguin atemptar contra la seva intimitat i el seu honor”.

El CAC recorda el rol primordial que tenen mitjans i plataformes en la lluita contra la violència masclista i el foment d’una societat més igualitària, i adverteix del compliment necessari de les lleis 5/2008 i 17/2020, sobre els drets de les dones a erradicar la violència masclista.

“Encara avui és massa freqüent trobar discursos que estereotipen les víctimes o en minimitzen el dany per causa d’una agressió”, adverteix Molló, que demana que els mitjans “siguin agents transformadors en l’esforç d’erradicar la violència contra les dones i la vulneració dels seus drets”.

Les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació són una eina que ajuda els i les periodistes a informar de manera adient sobre les violències masclistes. I un dels objectius del CAC per al 2023 és actualitzar-les, per adaptar-les a la realitat, al marc legislatiu vigent, perquè incloguin totes les formes de violència masclista, amb recomanacions específiques per tractar les agressions sexuals i per a l’àmbit d’internet i les xarxes socials.

Blanquejar la desigualtat

En aquesta mateixa línia s’ha expressat la consellera Laura Pinyol, responsable de l’àmbit d’Infància i Gènere del CAC, que ha emfatitzat sobre “la paradoxa que suposa que la celebració del pròxim 25N s’escaigui en el desenvolupament del Mundial de Futbol a Qatar, un emirat amb una monarquia dictatorial que presenta una violació continuada dels drets humans contra les dones i col·lectius com el LGTBI+, i on no existeix la llibertat d’expressió o els drets laborals”. 

Pinyol destaca que “mentre els espais informatius dedicaran una cobertura àmplia al Mundial de Futbol”, el país amfitrió “atempta de manera reiterada contra els drets fonamentals de les dones, tal com ha informat amb freqüència Amnistia Internacional. A dia d’avui, “l’atenció mediàtica de tot el món està centrada en el desenvolupament esportiu del mundial en un emirat on les dones han de viure sota la tutela d’un home i necessiten el seu permís per estudiar, viatjar o rebre serveis de salut reproductiva. Així mateix, si aconsegueixen divorciar-se, no poden tenir cura dels seus fills i filles i, en cas de violació, es considera que han comès adulteri i són castigades o bé amb penes de presó o amb fuetades”.

És un “contrasentit”, afirma Pinyol, que denuncia “una contradicció ètica que va més enllà de l’sportwashing”. En aquesta línia, el CAC ja va emetre, el 26 d’octubre passat, una declaració adreçada als mitjans de comunicació que cobriran la Copa Mundial de Futbol, per instar-los a utilitzar la màxima diversitat de fonts i punts de vista per evitar obviar el context laboral i social en què es desenvolupa el Mundial.

“Els missatges informatius que s’elaborin en relació amb la competició no haurien d’obviar el context en què es desenvolupa l’esdeveniment. L’aportació d’elements d’anàlisi paral·lels a les qüestions centrals que originen la notícia pot permetre posar-los en relació amb altres situacions, conjunturals o estructurals, que no són alienes al fet esportiu noticiable, i que guarden relació amb el respecte de drets fonamentals en l’àmbit laboral, en referència a la igualtat entre homes i dones o als drets del col·lectiu LGTBI+”, assenyalava la declaració.

La declaració va ser aprovada per unanimitat, amb la conveniència de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

L’educació, un pilar fonamental contra les violències masclistes

El programa d’educació mediàtica del Consell, l’eduCAC, acaba de presentar la proposta didàctica “Sota l’iceberg”, per detectar actituds masclistes a l’audiovisual. La metàfora de l’iceberg s’utilitza per explicar les violències masclistes: per sobre de l’aigua hi ha les violències més visibles, les agressions físiques o verbals, per exemple. Però l’iceberg de la violència masclista té una gran part submergida, invisible.

Aquesta proposta didàctica té com a objectiu ajudar l’alumnat a qüestionar-se estereotips, mites i models de relació que es difonen als mitjans, a la publicitat, a la ficció i també a les xarxes socials. A més, l’eduCAC té un itinerari sobre perspectiva de gènere per ajudar el professorat a treballar la igualtat de gènere a les aules.

També en aquest sentit, “és imprescindible que l’educació mediàtica combati la violència contra les dones des de tots els àmbits, perquè es troba en missatges intrínsecs i sovint banals en continguts audiovisuals de tota mena que els infants i joves consumeixen amb normalitat”, ha assenyalat Pinyol.

Set informes sobre la violència masclista a internet

El CAC ha realitzat un total de set informes relacionats amb la violència masclista a internet, sobre temes com la incitació o la banalització de la violència, el cibercontrol de les dones en l’àmbit de la parella, l’ús de vídeos de menors d’edat en llistes de temàtica sexual, les fake news i l’accés de les persones menors d’edat a continguts de pornografia a internet.

En cinc dels informes, el CAC va demanar a les empreses proveïdores la retirada dels continguts analitzats. En concret, el CAC va denunciar 67 continguts, dels quals les empreses van retirar 49 i van modificar les condicions d’accés, en el sentit d’incloure-hi una advertència o bé d’obligar a registrar-se, en 9 casos. Així, doncs, les plataformes van actuar, en un sentit o en un altre, en 58 casos (86,5% del total).