La PRAI subscriu una declaració conjunta de sis plataformes de reguladors audiovisuals presentada a la conferència de la UNESCO Per una internet de confiança

Foto 1


  • L’adhesió és el primer pas en l’aposta per la cooperació internacional de la Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica (PRAI) des que el CAC en va assumir la presidència
     
  • El document té com a objectius principals impulsar l’alfabetització mediàtica i compartir sistemes de regulació per lluitar contra la desinformació i la vulneració dels drets humans als mitjans 

La Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica (PRAI), associació que aplega 12 reguladors i que presideix el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), s’ha adherit a la declaració conjunta per una internet fiable subscrita amb altres cinc plataformes audiovisuals d’àmbit internacional i presentada a París en una conferència organitzada per la UNESCO. Aquesta és la primera actuació en favor d’una intensificació de la cooperació internacional que adopta la PRAI des que el CAC en va assumir la presidència el mes de novembre passat.

El document ha estat signat pel president del CAC, Xevi Xirgo, en qualitat de president de la PRAI, mentre que la representació de l’organisme a l’acte de presentació, que va tenir lloc la setmana passada, a París, ha anat a càrrec de la secretària executiva de la PRAI, Mònica Duran.

La declaració en favor d’una internet fiable ha estat impulsada pel regulador audiovisual francès, l’Autoritat de regulació de la comunicació audiovisual i digital (Arcom). Les sis plataformes que s’hi han adherit són les següents: la Xarxa d’Autoritats Africanes de Regulació de la Comunicació (ACRAN); el Grup de Reguladors Europeus per als Serveis de Comunicacions Audiovisuals (ERGA); la Xarxa Global de Reguladors de Seguretat en Línia (GOSRN); la Xarxa d’Autoritats de Regulació Mediterrànies (MNRA); la Xarxa Francòfona de Reguladors de Mitjans (REFRAM), i la PRAI.

La declaració destaca, entre altres aspectes, “l’objectiu de donar suport a la llibertat d’expressió i garantir la informació com un bé públic, tenint en compte que es tracta de contingut que pot ser susceptible d’infringir els drets humans i la democràcia, en particular les manifestacions d’odi, la incitació a la violència, l’assetjament  i les discriminacions contra les dones, les minories i altres grups vulnerables, i la desinformació”.

Amb aquesta missió, els signants manifesten la intenció de “Compartir la voluntat de desenvolupar sistemes de regulació coherents en totes les regions per complir millor aquests objectius i minimitzar la fragmentació d’internet”, així com de “Donar suport ferm a la voluntat de desenvolupar l’alfabetització mediàtica i informacional en línia a través de plataformes digitals”. Destaca també “la voluntat, que respon a l’objectiu fonamental de la diversitat lingüística, de fer les plataformes digitals més accessibles a tots els usuaris, en particular a través d’una ampliació dels idiomes que es poden utilitzar per contactar-les.”

Durant la darrera jornada de la conferència Per una internet de confiança, la UNESCO ha convocat a un esmorzar de treball els representants de les plataformes de reguladors més rellevants, com ara la PRAI, que ha estat representada per Duran. Amb aquesta conferència, la UNESCO ha decidit impulsar el debat sobre un projecte de directrius per regular les plataformes digitals per tal de millorar la fiabilitat de la informació i protegir la llibertat d’expressió i els drets humans.

Amb la signatura de la declaració, la PRAI intensifica el treball de col·laboració i d’intercanvi internacional anunciat per Xirgo a l’Assemblea General celebrada el novembre passat a Cartagena de Indias (Colòmbia) i en la qual va ser elegit president de la plataforma. El Comitè Directiu de la PRAI està presidit pel CAC i les dues vicepresidències les ostenten el Consejo Nacional de Televisión (CNTV) de Xile i la Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia.

Declaració de les xarxes de reguladors de mitjans i de seguretat en línia amb motiu de la Conferència Mundial de la UNESCO Per una internet de confiança


Foto 3