El CAC recomana informar-se en profunditat sobre les vacunes de la Covid-19 i contextualitzar les eventuals reaccions adverses

  • El Consell va elaborar, conjuntament amb altres institucions, dues recomanacions per evitar la desinformació sobre les vacunes, adreçades als professionals del mitjans i al públic en general
     
  • Els mitjans de comunicació poden contribuir a incrementar la “confiança vacunal” de la població i fer front a la desinformació
     
  • El document adreçat a la ciutadania, sota el lema “Atura’t, pensa i verifica”, convida a qüestionar-se si allò que ens expliquen és un cas únic o s’està elevant a categoria una anècdota
     

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) recomana informar-se en profunditat sobre les vacunes de la Covid-19 i contextualitzar les eventuals reaccions adverses. Per evitar la desinformació, el Consell, juntament amb altres institucions, va elaborar dues recomanacions sobre les vacunes, adreçades als mitjans de comunicació i al públic en general, respectivament.

La primera recomanació, adreçada als professionals dels mitjans, va ser elaborada pel CAC, de manera conjunta amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El text reconeix que els beneficis de la vacunació per al conjunt de la societat estan àmpliament provats i que els mitjans de comunicació tenen la funció d’informar de manera veraç en relació amb la seguretat i l’eficàcia de les vacunes. Així mateix, poden contribuir a lluitar contra la desinformació, que, en el cas de la vacunació contra la Covid-19, constitueix una amenaça a la salut pública.

El document de recomanacions inclou un recull de referències a agències de medicaments, societats científiques i organismes especialitzats en matèria de vacunes, com a recursos informatius i documentals. Els sistemes de farmacovigilància pertanyen a l’àmbit de Catalunya, de l’Estat, de la Unió Europea i de l’Organització Mundial de la Salut.

Les recomanacions subratllen que existeix un consens científic, demostrable empíricament, sobre la seguretat i els beneficis de la vacunació. Així, considera que els mitjans de comunicació poden contribuir a incrementar la “confiança vacunal” de la població, fins i tot quan s’arbitren mecanismes d’aprovació d’urgència o quan s’utilitzen tecnologies com la de l’àcid ribonucleic missatger (ARNm).

El document destaca la conveniència de recórrer a les persones expertes en la divulgació dels programes de vacunació, tant en espais informatius com en espais d’entreteniment. També subratlla que els mitjans haurien de mostrar les conseqüències de la Covid-19 i les implicacions que té la negativa a rebre la vacuna (malaltia i/o transmissió).

Les recomanacions demanen tenir una cura especial amb les anomenades històries humanes, per tal de no elevar a categoria general una anècdota o un cas concret, especialment en els programes d’entreteniment a la ràdio i a la televisió.

També adverteixen que un esdeveniment advers després de la vacunació és qualsevol fet mèdic desfavorable que segueix la vacunació i que no necessàriament té una relació causal amb l’ús de la vacuna. És per això que cal extremar la cautela en la informació sobre aquests esdeveniments i transmetre informació objectiva i no alarmista sobre les sospites de reaccions adverses.

El text destaca que, en benefici de la salut de la població, una informació equilibrada no significa posar en termes d’igualtat les veus científiques i les veus del negacionisme, sinó donar-los el pes que es deriva de l’aval científic que tenen.

Les recomanacions adreçades al públic en general van ser elaborades per la Plataforma per a l’educació mediàtica (PEM), entitat impulsada pel CAC i on hi són representats col·legis professionals, associacions i fundacions de l’àmbit de l’educació formal i no formal, associacions de mitjans de comunicació, grups de recerca universitaris, acadèmics i mestres.

El document de la PEM presenta unes recomanacions adreçades a la ciutadania sobre com detectar les fake news sobre les vacunes de la Covid-19. El document, sota el lema “Detecta les fake news. Atura’t, pensa i verifica”, convida a qüestionar-se si es disposa de tota la informació, quin és el canal pel qual arriba, si té credibilitat, així com si les imatges o els àudios han estat manipulats. També es proposa analitzar si el cas descrit és un cas únic, així com la conveniència de compartir-ho a les xarxes o no.

Entre les propostes que s’hi fan hi ha les d’informar-se en profunditat i no limitar-se només als titulars, apostar per mitjans reconeguts, valorar la solvència de la font informativa i buscar elements de contrast per verificar l’autenticitat de la informació. En aquest sentit, les autoritats sanitàries, els professionals i les persones expertes en l’àmbit sanitari i científic són fonts acreditades. També es recomana analitzar si s’està elevant a categoria una anècdota i no compartir res si no es té la seguretat que és informació verídica.
 

Sis informes sobre desinformació mèdica des del 2018

El CAC ha elaborat un total de sis informes sobre desinformació en línia en matèria mèdica, quatre dels quals s’han redactat després de l’esclat de la pandèmia. En concret, en una primera etapa, el Consell va fer un informe sobre la desinformació sobre el càncer (2018) i un altre sobre el discurs antivacunes (2019).

En una segona etapa, un cop es va iniciar la pandèmia de coronavirus, el CAC va fer, en els mesos de març i abril del 2020, dos informes sobre els tractaments no científics que es van començar a proposar (com ara clorit de sodi o similars). Un cop que s’havien proposat mesures profilàctiques a escala mundial, el CAC va elaborar un cinquè informe, a l’octubre del 2020, sobre continguts que negaven la validesa de les mascaretes, de les PCR o de la distància social. I el sisè informe surt al pas de les veus contràries a les primeres vacunes que s’han començat a inocular.

Els diferents documents han estat redactats en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya
 

Recomanacions en relació amb els continguts audiovisuals sobre les vacunes de la Covid-19
 

Recomanacions: Com detectar les fake news sobre les vacunes de la Covid-19?