Els experts consideren que Catalunya té talent per impulsar la indústria dels videojocs, però li falta capacitat de gestió i finançament

ewre
Salvador Alsius, Josep A. Llopart, Marisol López, Carles Martín i Oriol Canudas. (Foto 1)

  • El sector català té 120 empreses, 1.678 treballadors i factura 217 milions, el 40% del total d'Espanya.
  • A Catalunya hi ha 7 graus universitaris que ensenyen a desenvolupar videojocs i el proper mes de juny sortiran al mercat de treball els primers llicenciats.

Catalunya té prou talent i potencial per desenvolupar la indústria dels videojocs, per bé que li falta capacitat de gestió i finançament per fer front a la competència internacional, que factura anualment prop de 100.000 milions de dòlars. Aquesta és la visió que comparteixen els tres experts que han participat avui, 28 de març, en les IX Jornades Tecnològiques, organitzades pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

Tots els experts han coincidit també en el fet que el sector dels videojocs català està creixent i pot consolidar-se com un pol econòmic destacat. La radiografia del sector del videojoc català és la següent: el 2015 hi havia 120 empreses, amb 1.678 treballadors i una facturació de 217 milions d'euros. Catalunya té el 25% de les empreses de videojocs d'Espanya, que representa el 40% de la facturació total.

La directora de l'Àrea de Cultura Digital de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat, Marisol López, ha explicat que el 85% de les empreses de videojocs catalanes tenen menys de 10 treballadors. "El 56% de les empreses facturen menys de 2 milions d'euros a l'any, mentre que hi ha un 25% d'empreses que no facturen res", ha precisat, i ha afegit que el sector és clarament cultura, malgrat arrossegar una certa imatge friki.

López ha destacat la potència en formació que hi ha actualment a Catalunya, ja que hi ha 7 graus amb un total de 737 alumnes, i ha anunciat que el proper mes de juny sortiran al mercat de treball els primers llicenciats.

El responsable a Barcelona de l'estudi King, creador del joc número u al món, Candy Crush, Oriol Canudas, ha explicat que el mercat del videojoc a Catalunya està creixent de manera clara, tot i que li falta professionalitzar-se. "Qualsevol persona amb una idea feliç encara pot triomfar, però cada cop està més clar que cal una direcció i una capacitat per gestionar l'empresa, ja que al final aquest és un negoci com qualsevol altre", ha dit.

Canuda ha afegit que la gent es pot pensar que en les empreses de videojocs només hi treballen programadors, però la realitat és que requereixen un nombre molt elevat d'altres perfils, com ara músics, creatius, psicòlegs, responsables de màrqueting, etcètera.

El director del saló Barcelona Games World, Josep Antoni Llopart, ha explicat que a Barcelona s'han alineat l'empresa i la universitat, i això suposa un entorn molt favorable per al desenvolupament de la indústria del vídeojoc. "Volem que Barcelona Games World sigui un catalitzador per impulsar la indústria, perquè creiem que hi ha molt de talent, però el que ens falta és saber-nos vendre", ha assenyalat.

Les Jornades Tecnològiques han estan clausurades pel vicepresident del CAC, Salvador Alsius, que ha destacat que la frontera entre el món audiovisual i el món dels videojocs és difosa, però considera que hi ha un festeig entre tots dos sectors, que, molt probablement, segons ha dit, acabarà en una concurrència.