Els presidents dels reguladors audiovisuals de Catalunya, Andalusia i València es reuneixen per analitzar l’Avantprojecte de llei de comunicació audiovisual

Foto 1
Jose Maria Vidal (a l'esquerra), Roger Loppacher i Antonio Checa. (Foto 1)

  • En la reunió s’ha lamentat la centralització de competències de manera exclusiva en el Ministeri i en la CNMC i s’ha coincidit en la necessitat d’una actuació concertada entre les diferents autoritats reguladores
     
  • Primera reunió entre el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el Consejo Audiovisual de Andalucía i el Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana

Els presidents dels reguladors audiovisuals de Catalunya, d’Andalusia i de València s’han reunit avui, 16 de setembre, per analitzar les conseqüències que comportarà l’Avantprojecte de llei de la comunicació audiovisual. També s’han avaluat les diferents actuacions dutes a terme pels tres organismes, així com la situació pel que fa a la protecció dels menors, la desinformació i l’educació en comunicació audiovisual.

En la reunió han participat el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, el president del Consejo Audiovisual de Andalucía (CAA) Antonio Checa, i el president del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV), Jose Maria Vidal. La trobada ha tingut lloc a la seu del CAC, a Barcelona.

Pel que fa a l’Avantprojecte de llei, s’han estudiat les modificacions realitzades en els dos períodes d’informació pública duts a terme. Tant el CAC com el CAA van presentar al·legacions al text elaborat pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

L’Avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual pretén transposar la Directiva 2010/13/UE. Aquesta directiva europea, aprovada el novembre del 2018, suposa actualitzar la normativa audiovisual incorporant en l’àmbit subjectiu de la regulació els serveis televisius a petició, com ara Netflix o HBO, i les plataformes d’intercanvi de vídeos, com ara YouTube.

En la reunió s’ha lamentat la centralització de competències en matèria de regulació audiovisual de manera exclusiva en el Ministeri i en la CNMC i s’ha coincidit en la necessitat d’una actuació concertada i de la col·laboració entre les diferents autoritats reguladores per tal que les competències audiovisuals s’adeqüin al nou entorn comunicatiu.

Segons els tres presidents, l’avantprojecte estén la competència estatal en tots els nous i rellevants serveis de comunicació audiovisual i de plataforma d’intercanvi de vídeos, mentre que obvia el nivell autonòmic d’aquest procés d’actualització jurídic. Segons aquest esquema, la proposta ministerial manté les competències autonòmiques a les que eren quan el mercat audiovisual el composaven majoritàriament els serveis de comunicació audiovisual difosos per ones hertzianes.


Foto 2
Antonio Checa (a l'esquerra), Roger Loppacher i Jose Maria Vidal. (Foto 2)