Les dones assoleixen el 38% del temps de paraula dels teleinformatius, amb un augment de 13 punts en 15 anys
• La televisió amb la presència més elevada de dones en els informatius és TVE Catalunya amb un 40,4% de veus femenines, la qual cosa suposa un augment de 17,5 punts percentuals en relació amb el valor de fa 15 anys
• L’increment de presència femenina respon als canvis en l’àmbit polític, on les xifres del 2008 no superaven el 20%
• La consellera Laura Pinyol valora el creixement “substancial” com un “resultat de la legislació en favor de la igualtat”
Les dones van assolir el 38% del temps de paraula en els informatius de les tres principals televisions públiques catalanes el 2023, segons un estudi comparatiu realitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) amb motiu del 8M. Les dades suposen un augment de 13,1 punts percentuals en els darrers 15 anys, atès que el 2008 la presència de les dones era del 24,9%.
En concret, la televisió amb la presència més elevada de dones en els informatius és TVE Catalunya, que el 2023 va registrar un 40,4% de veus femenines, la qual cosa suposa 17,5 punts percentuals en relació amb el valor de fa 15 anys. En segona posició es troba betevé, amb un 37,9% de veus de dones, 6,6 punts percentuals més que 15 anys enrere. I en tercera posició hi ha TV3, que el 2023 va donar temps de paraula a dones en el 35,3% del casos, un increment de 13,1 punts percentuals en relació amb el 2008.
La consellera del CAC Laura Pinyol, responsable d’Infància i Gènere, afirma: “Les dades recollides pel CAC aquests últims quinze anys demostren la rellevància de la legislació per a la igualtat efectiva entre homes i dones”. Aquest creixement “no és només fruit de la sensibilització social” i recull la “determinació política que la presència de les dones es vegi reflectida en mesures d’equitat real com representa l’exigència de la paritat en alguns àmbits”.
El motor que ha impulsat la presència de les dones ha estat, de manera clara, la política, que és l’àmbit on s’ha registrat un creixement més acusat, tenint en compte, a més a més, que els valors de la presència de dones polítiques el 2008 eren particularment baixos. Les tres televisions (en aquest ordre, TV3, betevé i TVE Catalunya) estaven el 2023 en una forquilla entre el 41% i el 38%, si ens referim únicament a la presència de dones polítiques, no al conjunt de dones. Fa 15 anys, la forquilla sobre les dones polítiques anava entre el 14% i el 20%.
“La política, per tant, és un exemple clar que quan les dones per llei tenen més representació, aquesta realitat es veu reflectida en veu pròpia, encara que les dades ens indiquin que seguim lluny de la igualtat i que mai es pot abaixar la guàrdia”, afegeix Pinyol.
Encara en relació amb l’àmbit polític, cal afegir dues dades: la primera és que la presència de dones representants de governs és superior a la de dones representants de partits polítics. La segona dada que ressenya l’informe del CAC és que malgrat les mesures legislatives adoptades per aconseguir la paritat en l’àmbit de la representació política i institucional, la presència als informatius de les dones polítiques no va més enllà del 40%.
Quant a les veus de la cultura i la comunicació, les dones apareixien el 2023 amb el doble de freqüència que fa 15 anys, tant a TV3 com a TVE Catalunya, tot i que encara ho feien amb menys assiduïtat que els homes.
Resulta especialment significatiu que els mitjans públics recorrin cada vegada més a la veu experta de dones per tal d’aprofundir en les diferents matèries abordades. En la mateixa línia, els mitjans públics mostraven moltes més dones el 2023 que el 2008 quan recorren a representants de l’àmbit universitari i de l’ensenyament en el contingut les notícies.
Per contra, la presència de dones pràcticament no ha evolucionat o ho ha fet de forma molt tímida en els rols associats al món de l’economia i el treball, tradicionalment masculinitzats.
Informe La presència de les dones en els teleinformatius de les televisions públiques (2008-2023)