El president del CAC demana que s’aprovi amb urgència un marc normatiu adaptat a la nova realitat audiovisual
- El president del CAC, Roger Loppacher, ha comparegut davant la Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per informar sobre els treballs del Consell i la situació del sector audiovisual a Catalunya
- Loppacher ha destacat que cal actualitzar urgentment la Llei catalana de l’audiovisual de l’any 2005 així com aprovar l’Avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual
- Les qüestions essencials, segons ha assenyalat Loppacher, són dotar-se d’un marc normatiu adaptat a la nova realitat audiovisual, assegurar les competències del Consell com a autoritat reguladora de l’audiovisual, el rellançament de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual i la creació d’un hub audiovisual.
El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, ha demanat un marc normatiu adaptat a la nova realitat audiovisual, que, segons ha subratllat, s’hauria d’aprovar amb la màxima urgència per donar resposta a les reptes oberts pel nou sistema comunicatiu. Loppacher ha destacat que caldria actualitzar la Llei catalana de l’audiovisual de l’any 2005 així com aprovar l’Avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual.
Les qüestions essencials, segons ha assenyalat Loppacher, són dotar-se d’un marc normatiu adaptat a la nova realitat audiovisual, assegurar les competències del Consell com a autoritat reguladora de l’audiovisual, el rellançament de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual i la creació d’un hub audiovisual.
Loppacher ha fet aquestes declaracions avui, 26 de novembre, en la compareixença que ha fet davant la Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals del Parlament, en la qual ha estat convocat per informar sobre els treballs del Consell i la situació del sector audiovisual a Catalunya.
Pel que fa a la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya ha explicat que cal, amb urgència, actualitzar-la per adaptar-la a la nova realitat audiovisual i a l’aprovació de la directiva europea que, entre altres aspectes, incorpora els serveis de vídeo a la demanda, com ara Netflix, i les plataformes d’intercanvi de vídeos, com ara Youtube.
Loppacher ha explicat que la reforma del text normatiu ha de servir per assegurar l’exercici de les competències pròpies i estendre la regulació als nous serveis audiovisuals. També, segons ha precisat, ha d’establir un percentatge de català a les plataformes.
Pel que fa a l’oferta, la normativa catalana ha de servir per establir un percentatge de producció audiovisual en català, mitjançant la contribució financera de les plataformes. Així mateix, un altre objectiu és dotar de més competències al regulador català per protegir els menors d’edat i per evitar el discurs d’odi a les plataformes.
També ha dit que aquesta legislació ha de servir per dotar el CAC de competències en el control dels codis d’autoregulació de les plataformes i fomentar l’educació mediàtica.
En relació amb l’Avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual ha explicat que els reptes són que s’aprovi amb urgència per una qüestió de seguretat jurídica. Ha demanat que aquesta normativa respecti les competències exclusives autonòmiques en matèria d’organització del servei públic audiovisual i dels mitjans comunitaris.
Així mateix, ha demanat l’adequació de les competències autonòmiques a la nova realitat audiovisual així com la concertació de les competències en matèria de supervisió i control dels serveis de comunicació audiovisual a petició i de les plataformes d’intercanvi de vídeos entre les diferents autoritats independents de regulació.
El president del CAC ha demanat la consideració dels canals dels creadors de continguts/streamers com a serveis de comunicació audiovisual. També ha demanat la concreció de les mesures per fer efectiu el principi constitucional de promoció de la diversitat cultural i lingüística de l’Estat i, en concret, establir els percentatges d’oferta en català i de producció audiovisual en llengua catalana.
Així mateix, ha proposat la contribució de les plataformes al finançament de la producció local i el finançament dels serveis públics audiovisuals.