La Plataforma per a l’Educació Mediàtica que impulsa el CAC estableix les línies d’actuació en relació amb la desinformació, el bon ús de pantalles i l’educació mediàtica

Foto 1


  • La Plataforma, que compta amb 69 membres, està integrada per entitats de l’àmbit educatiu i del lleure, universitats, grups de recerca, mestres, empreses i col·legis professionals
     
  • La presidenta de la Plataforma i consellera del CAC, Laura Pinyol, apunta la necessitat d’abordar debats urgents, com ara l’alfabetització mediàtica per a les persones grans o els reptes de la intel·ligència artificial en l’educació d’avui  

La Plataforma per a l’Educació Mediàtica (PEM) que impulsa el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va celebrar una reunió del plenari per establir les línies d’actuació en relació amb la desinformació, el bon ús de pantalles i l’educació mediàtica. La trobada va tenir lloc ahir, dia 26, a la seu del CAC.

La reunió de treball va estar presidida per la presidenta de la Plataforma i consellera secretària del CAC, Laura Pinyol, i va comptar amb la presència de 20 de les entitats i associacions que en formen part.

Pinyol es va referir a alguns debats urgents que la Plataforma ha d’abordar com “una oportunitat per reforçar la seva utilitat i el sentit de ser un pol de trobada de transferència d’experiències i coneixements entre els membres de la PEM”. 

Així mateix, va apuntar que des de les diferents institucions, empreses i professionals que treballen per a l’educació mediàtica cal posar l’accent en alguns reptes immediats, sobrepassats diàriament per la realitat mateixa, “com l’ús de les eines de la intel·ligència artificial entre els joves, que ja les desenvolupen d’una manera nadiua, i que cal abordar des de les escoles amb una formació específica que garanteixi aquests aprenentatges, que no poden ser, de cap manera, casuals”.

Coincidint amb la resta de representants dels grups de treball de la PEM, la presidenta Pinyol va assenyalar que és imprescindible i urgent “l’extensió de l’alfabetització mediàtica entre les persones grans, per tal de garantir la igualtat d’oportunitats d’aquesta capa de població tan nombrosa i vetllar perquè no quedin exclosos socialment”. En aquesta línia, va recalcar que la Plataforma té un “deure per a la construcció d’una societat equitativa, també en l’àmbit digital”.

La coordinadora del Grup de Treball de Desinformació, Maria Josep Recoder, que és la representant del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va explicar les actuacions dutes a terme durant el 2023 i els objectius per al 2024. En el mateix sentit van intervenir el coordinador del Grup de Treball d’Ús Responsable de Pantalles, Miquel Àngel Prats, que és el representant de Blanquerna - Universitat Ramon Llull, i la coordinadora del Grup de Treball de Coordinació entre Centres d’Educació i Lleure, i Mitjans de Comunicació, Gemma Peris, que és la representant de la Federació de Ràdio Locals de Catalunya.

La plataforma, que va ser creada el 2019, és una associació impulsada pel CAC que aplega 69 grups d’interès (col·legis professionals, fundacions, empreses i acadèmics) i té com a objectiu facilitar que els joves i els adults adoptin una visió crítica envers els continguts que difonen els mitjans de comunicació, amb un accent especial en els nous mitjans digitals.

Plataforma per a l’Educació Mediàtica


Foto 2
Gemma Peris, esquerra, Maria José Recoder, Laura Pinyol i Miquel Àngel Prats. (Foto 2)