El president del CAC celebra la bona salut de la ràdio i aposta per la innovació per a atraure el públic més jove

  • Roger Loppacher destaca que la ràdio a Catalunya va tenir el 2021 un total de 3,95 milions de persones oïdores (3,48 milions el 2020)
     
  • La radio en català es consolida amb 2.273.000 persones oïdores

El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, ha destacat els bons resultats de la ràdio en català el 2021 i ha apostat per la innovació i pels nous formats per continuar creixent i per atraure el   públic més jove.

“La ràdio té una molt bona salut i ha demostrat ser capaç de resistir la competència de nous mitjans. La ràdio té l’element diferencial de la seva immediatesa i proximitat, així com una gran credibilitat pel que fa a la informació. Ara bé, la porta d’entrada al públic més jove havia estat sempre la  música a través de la ràdio musical però internet en aquest sentit és un gran competidor. El repte és apostar per noves fórmules i nous formats per captar i fidelitzar els més joves”, ha assenyalat Loppacher.

El president del CAC ha fet aquestes declaracions amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, que se celebra el proper diumenge, 13 de febrer. L’esdeveniment, que enguany celebra l’onzena edició, està organitzat per la Unesco.

Loppacher ha explicat que, segons les dades del 2021, a Catalunya hi ha 3.950.000 persones que escolten la ràdio,  xifra superior a la d’un any abans, en què l’audiència va ser de 3.484.000 persones.

El president del CAC ha destacat la bona audiència de les ràdios, públiques i privades, d’àmbit nacional, així com les nombroses desconnexions en català de les emissores estatals. “El resultat és que la ràdio, especialment la generalista, és el mitjà de comunicació on la normalització de la llengua catalana està més consolidada”, ha explicat. En aquest sentir, la ràdio majoritàriament en català té un total de 2.273.000 persones oïdores.

Loppacher ha volgut destacar també la importància que té per a Catalunya la ràdio local, que, segons ha dit, representa una riquesa informativa i augmenta la cohesió territorial.

Segons Loppacher, a banda de la necessitat de captar el públic més jove, la ràdio s’enfronta a altres dos reptes: la lluita contra les emissores sense llicència i la digitalització, que, en opinió del president del CAC s’ha de fer de manera gradual i amb el consens de les empreses radiofòniques.

Oferta i consum de ràdio a Catalunya

L’1 de febrer, el CAC va fer públic el número 20 del Butlletí d’informació sobre l’audiovisual a Catalunya (BIAC), corresponent al tercer quadrimestre del 2021, que inclou dades actualitzades sobre la ràdio.

L’informe esmentat indica que la ràdio té una penetració del 56,4% (en tercer lloc, darrere de la televisió i d’Internet) i que el 2021 els catalans van escoltar una mitjana d’1 hora i 37 minuts de ràdio al dia.

A Catalunya hi ha una oferta de 262 emissores diferents, entre públiques (75%) i privades (25%). La llar catalana rep una mitjana de més de 30 emissores: 12 ràdios d’àmbit nacional, 19 d’estatal i les emissores d’àmbit local.

El CAC és l’organisme encarregat de convocar els concursos d’adjudicació de llicències per als prestadors privats i d’autoritzar els negocis jurídics corresponents, com ara transmissions, arrendaments i modificacions accionarials, així com l’extinció de les llicències.

Pel que fa a les ràdios musicals, l’emissora més escoltada és Los 40 (SER) (357.000 oients), seguida de Flaixbac (298.000) i de Flaix FM (216.000).

Pel que fa a les generalistes, la líder és RAC1 (851.000 oients), seguida de Catalunya Ràdio (538.000) i de la SER (325.000).

Butlletí d’informació sobre l’audiovisual a Catalunya (BIAC). Número 20