El CAC alerta sobre la violència digital envers les dones a les xarxes

 • El CAC insta els mitjans i les plataformes a tenir un paper més actiu en la lluita contra les violències masclistes amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra demà, 25 de novembre
   
 • Considera que les informacions sobre violacions s’haurien de centrar en els agressors i no pas en les dones
   
 • El CAC demana als mitjans i als generadors de continguts de les plataformes d’internet tenir una cura especial per evitar la morbositat i la revictimització de les dones
   
 • El CAC i l’ICD actualitzaran les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació per incloure-hi, entre d’altres, el concepte de violència digital
   
 • El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha elaborat 7 informes sobre la violència masclista a internet i ha denunciat 67 continguts, 58 dels quals han estat retirats o modificats

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra demà, 25 de novembre, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) vol alertar sobre la importància de la violència digital envers les dones.

El concepte de violència digital va ser introduït en la Llei 17/2020, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i consisteix en tots els actes de violència masclista i de misogínia en línia comesos, instigats, amplificats o agreujats, en part o totalment, amb l’ús de tecnologies de la informació i de la comunicació, plataformes de xarxes socials, webs o fòrums, correu electrònic i sistemes de missatgeria instantània, i altres mitjans semblants que afectin la dignitat i els drets de les dones.

Aquests actes causen danys psicològics i, fins i tot, físics; reforcen estereotips masclistes; danyen la dignitat i la reputació; atempten contra la privacitat i la llibertat d’obrar de la dona; li causen pèrdues econòmiques, i obstaculitzen la seva participació política i la seva llibertat d’expressió.

El Consell s’adhereix al manifest elaborat per diverses institucions amb motiu del 25N (que s’adjunta al final d’aquesta nota) i en què s’insta a treballar en aquest nou àmbit digital amb urgència, ja que es practica amb una gran impunitat.

En concret, assenyala que segons diferents estudis, com el que va publicar la revista Pikara Magazine el 2018 o el d’Amnistia Internacional del 2017, el 76% de les dones han canviat les seves conductes per por a patir ciberassetjament i el 26% decideix ignorar aquesta situació molt probablement perquè el sistema no està donant respostes efectives que garanteixin la protecció i la seguretat que necessiten les dones que pateixen aquest tipus de violència.

El CAC considera que els mitjans i les plataformes d’internet tenen un rol molt destacat en la lluita contra la violència masclista i en el foment d’una societat més igualitària. Així, els insta a assumir un paper proactiu de denúncia, de conscienciació i de sensibilització sobre aquesta xacra. I tots, però especialment els que emeten per internet, cal que tinguin una actitud més responsable per evitar la banalització o, fins i tot, la justificació de la violència envers les dones. 

Agressions sexuals

Una altra de les consideracions que el Consell vol posar de manifest és que les informacions sobre violacions se centrin en els agressors i no pas en les dones. En aquest sentit, demana als mitjans i als generadors de continguts que en el tractament d’aquestes informacions es tingui una cura especial per evitar la morbositat i la revictimització de les dones.

Actualització de les Recomanacions

El CAC i l’Institut Català de les Dones (ICD) han iniciat el procés d’actualització de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació del 2009, per adaptar-les a la realitat, a les noves formes de violència masclista, i adequar-les a l’àmbit d’internet i les xarxes socials. Aviat s’obrirà una consulta pública perquè mitjans, entitats, institucions i persones interessades puguin fer les seves aportacions.

Informes del CAC sobre les violències masclistes a internet

En relació amb internet, el CAC el va començar a monitorar el 2015, amb l’anàlisi de vídeos en plataformes d’intercanvi de vídeos, blogs, fòrums i webs. El resultat ha estat que s’han detectat nombrosos continguts que inciten a la violència masclista, que la banalitzen i que en fan un discurs complaent, amb l’agreujant que aquests continguts tenen una viralització elevada. 

El CAC ha realitzat un total de set informes relacionats amb la violència masclista a internet.

 • Tres sobre continguts que inciten a la violència masclista o la banalitzen.
 • Un sobre continguts que justifiquen el cibercontrol de les dones en l’àmbit de la parella, amb vídeos de YouTube.
 • Un sobre llistes de reproducció de temàtica sexual a YouTube, en què s’inclouen vídeos de menors d’edat, especialment nenes, realitzant activitats de caràcter innocent, com ara ballar o jugar en una piscina.
 • Un sobre les fake news a internet en relació amb les notícies de gènere, que va mostrar que les notícies falses reforcen la discriminació envers les dones, ja que creen un discurs creïble.
 • Un sobre l’accés de les persones menors d’edat a continguts de pornografia a internet. A banda de constatar l’absència absoluta de mecanismes de verificació de l’edat per accedir a aquests continguts, l’informe va mostrar que la meitat de les webs analitzades incloïen vídeos amb representacions d’actes sexuals sense consentiment de la dona.

 En els cinc primers informes esmentats, el CAC va demanar a les empreses proveïdores la retirada dels continguts analitzats. En concret, el CAC va denunciar 67 continguts, dels quals les empreses van retirar 49 i van modificar les condicions d’accés, en el sentit d’incloure una advertència o bé d’obligar a registrar-se, en 9 casos. Així, doncs, les plataformes van actuar, en un sentit o en un altre, en 58 casos (86,5% del total).

La violència masclista a la ràdio i la televisió

Pel que fa a la ràdio i la televisió, el Consell ha constatat una evolució positiva, des que l’any 2003 va començar a analitzar la violència masclista. Actualment, el CAC analitza amb periodicitat triennal el tractament informatiu sobre la violència envers les dones.

Les dades més actualitzades indiquen que l’evolució va continuar creixent, amb caràcter general, per bé que es va veure afectada per la crisi sanitària de la Covid-19. Per exemple, TV3, que havia dedicat el 2019 el 2,2% del temps de notícia a la violència masclista, va baixar fins al 0,9% durant el 2020 (com la majoria d’informacions alienes a la pandèmia). En el primer semestre del 2021, el percentatge de TV3 ha estat de l’1,8%. La resta de mitjans analitzats pel CAC presenten xifres i evolucions similars, entre l’1 i el 2%.

Importància de la formació

Amb el convenciment que formar en perspectiva de gènere és imprescindible per avançar, el CAC ha participat amb l’ICD en l’elaboració del curs en línia “Comunicació, gènere i violències masclistes”, una formació que vol incorporar la mirada de gènere a tot el treball comunicatiu i aconseguir un canvi del discurs públic en relació amb les discriminacions i les violències masclistes.  L’Escola d’Administració Pública de Catalunya n’ha acollit la primera edició, que va començar el 8 de novembre i finalitza el 13 de desembre, i que estan cursant al voltant de 650 persones.

Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació

Manifest 25N - Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones 2021