El president del CAC aposta per una regulació més estricta per combatre la desinformació en línia

  • Un informe dels reguladors europeus posa en relleu que l’autoregulació pactada el 2018 entre la Unió Europea i les principals plataformes (Google, Facebook i Twitter) és insuficient
     
  • Roger Loppacher demana més transparència a les plataformes perquè les mesures puguin ser avaluables i que la informació se segmenti per territoris per facilitar el monitoratge de cada regulador
  • També coincideix en la necessitat d’incorporar a la supervisió  altres plataformes, com ara TikTok, WhatsApp i Messenger, per evitar una asimetria reguladora
     

El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, ha apostat per una regulació més estricta per combatre la desinformació a la plataformes digitals, després que s’hagi fet públic el primer informe que monitora l’efectivitat del Codi d’autoregulació pactat el 2018 entre la Unió Europea i les principals plataformes (Google, Facebook i Twitter).

“La principal conclusió de l’informe és que l’autoregulació és un sistema útil per fer les primeres passes, però que s’ha revelat insuficient. Si volem lluitar de manera eficaç contra la desinformació, cal anar a un sistema de més regulació”, ha dit Loppacher.

El president del CAC ha explicat que “l’informe dels reguladors europeus mostra que les plataformes han pres mesures contra la desinformació, però també que aquestes mesures són insuficients i poc avaluables. També, que les mesures que s’implementen han de tenir una especificitat territorial, perquè si no, resulten massa genèriques”.

Loppacher proposa l’aplicació d’un sistema regulador més estricte en què es defineixin clarament uns indicadors clau de rendiment per a les plataformes i les eines perquè els reguladors puguin desenvolupar la seva tasca de monitoratge i d’aplicació de les normes, així com un sistema que els permeti instar les plataformes a retirar continguts il·lícits si es donés el cas.

Aquesta postura va en la línia de les conclusions de l’informe dels reguladors europeus, que exposa la necessitat que les plataformes millorin el sistema de lliurament de les dades, així com que la informació se segmenti per països, de  manera que cada regulador audiovisual en faciliti el monitoratge.

Igualment, el president del CAC coincideix en la necessitat d’incorporar al Codi altres plataformes, com ara TikTok, WhatsApp i Messenger, per evitar asimetries regulatòries.

ERGA Report on disinformation: Assessment of the implementation of the Code of Practice – Full

ERGA Report on disinformation: Assessment of the implementation of the Code of Practice – Executive summary