El CAC presidirà la plataforma de reguladors iberoamericans (PRAI) fins al 2024
- L’Assemblea General Ordinària de l’entitat, celebrada a Cartagena de Indias, vota a favor de la candidatura catalana i Xevi Xirgo presidirà la PRAI fins al 2024, acompanyat en les dues vicepresidències pels reguladors de Xile i Colòmbia
- És el primer cop que un regulador audiovisual de fora de l’àrea de Llatinoamèrica aconsegueix la presidència de la PRAI, creada el 2014 i que aplega 12 autoritats de 9 estats
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) presidirà durant els dos pròxims anys la Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica (PRAI), que reuneix 12 reguladors iberoamericans de 9 estats.
L’elecció del CAC ha tingut lloc durant l’Assemblea General Ordinària de la PRAI, inciada a Cartagena de Indias (Colòmbia) avui, 24 de novembre i que es clourà demà. El CAC relleva en la presidència la Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia, que ha presidit l’entitat en el període 2020-2022.
Fins ara, el CAC havia estat vicepresident de la PRAI en dos mandats, però mai n’havia ostentat la presidència.
Cal destacar que és el primer cop que una autoritat de fora de l’àrea de Llatinoamèrica obté la presidència de la PRAI. Els mandats són per dos anys. Fins ara, les presidències de la PRAI, creada el 2014, les han tingut les autoritats reguladores de l’audiovisual de Colòmbia (dos cops), Xile i Mèxic.
El president del CAC, Xevi Xirgo, ha dit als delegats de les autoritats audiovisuals reunides a Cartagena de Indias: “Vam ser cofundadors de la Plataforma i vicepresidents en diferents mandats. Un compromís que neix de la forta vocació internacional del CAC. Una vocació que mira cap endavant, naturalment per motius culturals i geogràfics, amb un fort sentiment europeista i mediterrani, però també amb una voluntat molt clara de participar en la construcció d’un espai iberoamericà plural i divers.”
La PRAI, creada el 2014, té 12 membres, que es relacionen a continuació: Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia; Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC); Instituto Federal de Telecomunicaciones (IFT) de Mèxic; Consejo Nacional de Televisión (CNTV) de Xile; Consejo Consultivo de Radio y Televisión (CONCORTV) del Perú; Entidade Reguladora para a Comunicação Social (ERC) de Portugal; Ente Nacional de Comunicaciones (ENACOM) de l’Argentina; Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC); Consejo Audiovisual de Andalucía (CAA); Agencia Nacional de Cine y Televisión (ANCINE) del Brasil, i Consejo de Regulación, Desarrollo y Promoción de la Información y Comunicación (CCE) de l’Equador. L’última incorporació s’ha produït durant l’Assemblea de Cartagena de Indias, amb l’ingrés com a membre del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV).
En aquest sentit, cal recordar que el CAC forma part de les altres dues grans plataformes de regulació d’àmbit internacional:
Per una banda, la Xarxa d’Autoritats de Regulació Mediterrànies (Mediterranean Network of Regulatory Authorities, MNRA, en anglès, i Réseau des Instances de Régulation Méditerranéennes, RIRM, en francès), que aplega 27 reguladors audiovisuals de 24 països i territoris de la conca mediterrània.
Per l’altra, el CAC és membre de la Plataforma Europea d’Autoritats Reguladores (EPRA, en anglès), associació que aplega 55 organismes reguladors de l’audiovisual de 47 països i territoris europeus.