El CAC presenta el projecte MediaLab per promoure les start-up en l’àmbit del periodisme digital

Pere Condom, Lorenzo Marini, Carles Martín, Albert Rodes i Cristina Comalrena. Foto 1
Pere Condom (a l'esquerra), Lorenzo Marini, Carles Martín, Albert Rodes i Cristina Comalrena. (Foto 1)

  • El president del CAC, Roger Loppacher, creu que s’han de fomentar les start-up en l’àmbit de la comunicació i aposta pel projecte MediaLab per impulsar l’emprenedoria en el periodisme digital
     
  • La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, destaca programes com Consolida’t per ajudar els periodistes autònoms
     
  • Les Jornades Tecnològiques del CAC analitzen l’emprenedoria i el periodisme digital, i mostren tres start-up que ja funcionen: YouCheck, Watchity i Bulletin.chat

Els experts consideren que el talent és la clau per tenir èxit a l’hora d’emprendre un nou projecte mediàtic basat en la tecnologia. Aquesta és una de les conclusions de l’XI Jornada Tecnològica organitzada avui, 9 d’abril, pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que ha analitzat com les noves tecnologies poden afectar el sector periodístic.

En la jornada s’ha presentat el projecte MediaLab que impulsa el CAC per promoure el periodisme de qualitat i l’emprenedoria mitjançant les noves tecnologies.

El MediaLab, la creació del qual estava prevista en el Llibre blanc de l’audiovisual de Catalunya, pretén recollir iniciatives emprenedores i ser un laboratori d’idees, així com el punt de trobada dels emprenedors per dinamitzar el sector periodístic i audiovisual. El Llibre blanc, presentat el gener del 2017, va fixar com a objectiu “potenciar I’experimentació, I’emprenedoria i Ies start-up en nous formats periodístics i audiovisuals per posicionar Catalunya entre els països més innovadors en aquests àmbits”.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha afirmat que “el CAC aposta per la creació del projecte MediaLab per promoure l’emprenedoria en l’àmbit del periodisme digital”.

El vicepresident del CAC i responsable de Recerca, Salvador Alsius, ha explicat la iniciativa, que s’ha presentat avui com a projecte i que seguirà el model, per exemple, del MediLab de Baviera o del NY City MediaLab. El CAC, que actuarà conjuntament amb el Col·legi de Periodistes, té la intenció de fomentar les start-up en l’àmbit periodístic, especialment mentre s’incubin, per afavorir la creació d’equips multidisciplinaris.

La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha recordat que acaben de llançar la plataforma Verificat per detectar les fake news i que també han creat el programa Consolida’t, adreçat als periodistes autònoms que volen utilitzat les noves tecnologies per establir el seu propi negoci. “El periodisme s’està adaptant als nous temps i l’emprenedoria és una de les vies per fer-ho”, ha dit.

El director del programa Catalunya Emprèn de la Generalitat, Pere Condom, ha explicat que des de sempre hi ha hagut empreses, però que darrerament han aparegut les start-up, que tenen com a element diferencial l’escassa aversió al risc i la velocitat amb què es desenvolupen. “Totes dues, les empreses tradicionals i les start-up, necessiten una injecció de diners i d’això, ara mateix n’hi ha molt”, ha dit.

Condom ha explicat que en el llenguatge propi de l’emprenedoria es parla de les empreses unicorn, que són aquelles que arriben a una facturació superior als mil milions de dòlars. “I on es troben les unicorn? Doncs als Estats Units i a la Xina, mentre que a Europa estan desaparegudes”, ha assenyalat.

El responsable del programa Catalunya Emprèn ha explicat que la peça clau per crear una start-up basada en les noves tecnologies està en el talent, que és mòbil i itinerant. “Cada cop més veiem com els joves amb talent decideixen anar a muntar l’start-up en un entorn favorable, bàsicament grans ciutats, i això ha creat el fenomen dels digitals nomads, persones emprenedores que s’integren en una xarxa d’un miler de ciutats, entre les quals Barcelona es troba al capdavant”, ha dit.

Tres start-up

La Jornada ha comptat amb la presència de tres responsables d’empreses emergents, que han explicat els seus projectes, ja en funcionament. En primer lloc, ha intervingut el CEO de YouCheck, Lorenzo Marini, que ha explicat que la seva start-up posa en contacte periodistes amb experts, mitjançant una base de dades creada per ells mateixos de manera automatitzada.

En segon lloc, ha intervingut el CEO de Watchity, Albert Rodes. Aquesta empresa emergent ofereix serveis de producció, realització i transmissió de continguts audiovisuals a un preu molt més competitiu, ja que no utilitzen unitats mòbils o les càmeres tradicionals, sinó mòbils i programari específic.

I, en tercer lloc, ha explicat el seu projecte la business developer de Bulletin.chat, Cristina Comalrena. Aquesta iniciativa arrenca del fet que les comunicacions que estan tenint més pes són la missatgeria instantània, com ara WhatsApp o Telegram. El que fa la seva empresa és, un cop obtinguda l’autorització d’una persona usuària, utilitzar un chatbot per fer-li arribar continguts del seu interès, mitjançant una conversa amb un robot.

Programa de l'11 Jornada Tecnològica del CAC

Vídeo íntegre de l'11a Jornada Tecnològica del CAC


Salvador Alsius. Foto 2
Salvador Alsius (a l'esquerra) i Neus Bonet. (Foto 2)