El CAC demana la retirada de 16 continguts a internet que promouen l’anorèxia i la bulímia

  • El CAC s’adreça a Google, Facebook, Tumblr i Automattic perquè eliminin 10 perfils de xarxes socials i 6 blogs que inciten a practicar conductes contràries a la salut

  • El Consell reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a internet contraris a la llei

  • El CAC, que ha actuat arran d’una queixa de l’ACAB, alerta que una part de l’intercanvi de continguts de risc en relació amb l’anorèxia i la bulímia es desenvolupa actualment en grups tancats de xarxes socials i de missatgeria

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a quatre proveïdors de serveis d’internet que retirin 16 continguts que promouen l’anorèxia i la bulímia. En concret, es tracta de 10 perfils de xarxes socials i de 6 blogs. Els continguts detectats inciten a l’anorèxia i la bulímia o promouen la creació d’una identitat grupal favorable als trastorns alimentaris. El CAC reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a internet contraris a la llei.

Els proveïdors de serveis que allotgen els 16 continguts esmentats són les quatre companyies següents: Google, Facebook, Tumblr i Automattic.

L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una sèrie de queixes presentades per l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB).

L’anàlisi del Consell ha constatat que l’intercanvi de continguts de risc en relació amb l’anorèxia i la bulímia es desenvolupa, també, en l’àmbit de les xarxes privades: grups tancats i secrets de Facebook o grups de comunicacions privades com WhatsApp. Aquesta actitud està en línia amb molts dels missatges accessibles en obert, en què els autors mostren una gran cura a adoptar estratègies d’ocultació de les seves pràctiques davant els familiars i l’entorn social més proper.

L’informe del CAC detecta dos tipus de continguts de risc: en primer lloc, la presència d’elements susceptibles d’incitar a pràctiques contràries a la salut, que apareixen en 14 casos: en concret, la presència de dietes hipocalòriques i conductes purgatives (12), les conductes autolesives o suïcides (6) i la recomanació d’ingesta de medicaments (1) o de drogues (1).

En segon lloc, es detecta la presència d’elements que promouen la creació d’una identitat grupal entorn d’un model corporal que s’identifica amb trastorns alimentaris (15 referències). En aquest marc conceptual, es troben textos de suport a les pràctiques proana i promia (13), discursos positius en relació amb els trastorns alimentaris (9), recomanacions d’estratègies per ocultar el trastorn (7) o l’organització de curses d’aprimament, anomenades “curses de quilos” (5).

L’informe del CAC conclou que internet i les xarxes socials poden actuar com un espai que facilita la creació de comunitats de persones que afirmen tenir un mateix objectiu comú en l’àmbit dels paràmetres estètics del cos i que es reconeixen en les seves experiències vitals (la lluita contra el desig de menjar, el vòmit, l’ocultació del trastorn) mitjançant un llenguatge propi (“princesa”, “las amigas Ana y Mia”).

D’aquesta manera, els continguts analitzats i les vies utilitzades per difondre’ls –les xarxes socials, principalment– poden actuar com a espais de referència que impulsen conductes imitatives de les pràctiques contràries a la salut, a partir de la creació de comunitats virtuals.

Sis informes sobre internet

El CAC, que el 2015 va iniciar les actuacions en l’àmbit d’internet, ha realitzat amb aquest un total de sis informes: dos sobre webs que mostren pornografia infantil; dos sobre webs que promouen l’anorèxia i la bulímia; un sobre continguts que inciten a la violència masclista, i un sobre els continguts de risc en relació amb el suïcidi.

Les actuacions del CAC s’han saldat amb la retirada, en el cas de l’informe de violència masclista, dels 5 vídeos denunciats, així com de 3 blogs. En el cas de l’informe d’incitació al suïcidi, es van retirar quatre continguts i se’n van modificar dos més, en el sentit d’incloure-hi un advertiment i d’obligar a registrar-se per evitar l’accés dels menors d’edat.

Anàlisi de la presència de continguts proanorèxia i probulímia a internet